Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Švédsko - Stockholm - město 14ti ostrovů

Město mnoho neopěvované, světově a mediálně příliš nepropagované, o to však lépe situované, turisty nepřeplněné a krásné - to je Stockholm. Severské země byli vždy mým lákadlem, proto se tam také poslední 3 roky vypravuju rok co rok. V létě tu není takové teplo, je tu krásná příroda a hlavně vyjímečně vyspělá společnost. Možnost povídat si anglicky prakticky kdykoliv a s kýmkoliv, ochota místních obyvatel a jejich vytříbený styl chování, to je to, co dokážu na severských zemích velice ocenit.






Na cestu jsem si nezvolil jako předchozí rok dlouhou poznávací 22 hodinovou cestu žlutým klimatizovaným autobusem za 2.000,- Kč, ale let s Ryanair z Wroclavi přímo na letiště Skavsta do Švédska za 10 EUR se všemi poplatky. Cesta trvala cca hodinu a půl + jednou tolik cesta do Wroclavi a hodinku z letiště do centra Stockholmu s místním kyvadlovým autobusem, jehož cena byla přijatelná, nebo alespoň rozhodně přijatelnější než cena z Torpu do Osla v Norsku.







Hned po výstupu na central station ve Stockholmu jsem vtáhnut do děje tohoto města. Je tu spoustu lidí, jako asi všude, ale většinou jsou to místní, kteří se zde umí pohybovat a tak si tu člověk může zezačátku připadat trošku ztraceně. Po prvních minutách zorientování se jsem na prvních informacích ještě na infocentru na nádraží sbalil mapu města, která je k dispozici snad skoro všude a samozřejmě zdarma. Na ní jsou krásně a přehledně vyznačeny různé památky a zajímavá místa, důležité ulice a zastávky a stanice metra, které tu jezdí i nad zemí. Vydal jsem se na cestu do hostelu, kde bych měl být následující 3 dny ubytovaný.







Cestou člověk už začíná poznávat město a zjišťovat, že to centrum asi zase tak velké nebude. Průchodem několika tipicky úzkýma uličkama se najednou před člověkem zjeví nějaká významná památka, muzeum a nebo jinak turisticky zajímavé místo. Dá se tu chodit opravdu přes celé centrum pěšky, záleží na každém, kolik toho chce vidět. Já zjistil, že nejvíc toho lze opravdu zvládnout pěšky, snad až na vyjímky, které jsou položeny na kraji města (TV Tower) a nebo na nějakém z ostrovů dále od centra, na kterých je vlastně celý Stockholm vystavěn (Vasa museum).







Vasa museum je vlastně jakási perla Stockholmu, není snad nikdo, kdo by tu byl a nenavštívil toto místo. Proto to tu i tak rušně vypadá, nejlépe se tu ukázat hned ráno. Vevnitř na nás čeká opravdu veliká loď :-) (znalcům se omlouvám za ten výraz bez jakéhokoliv dalšího komentáře).







Za návštěvu určitě stojí i nadelký skanzen, kde je mnoho tradičních domů a v nich v reálu ukazují místní dobově oblečení lidé řemesla, která byla ve Švédsku tradičními již před několika sty let.







Po cestě zde dále již od brány skanzenu jde vidět zábavní centrum, kde se vydování opravdu každý. Je to taková obdoba vídeňského Práteru, je zde mnoho atrakcí adrenalinového i klidnějšího vyžití, mnoho stánku s různými dobrotami, strašidelné hrady, horské dráhy, atd.







Vedle zábavního parku je Aquaria muzeum a tak další zastávkou na uklidnění může být právě procházka vodním světem a nebo o kousek dál, zejména pro mladší generace, muzeum Junibacken, kde jsou vystavěné pohádkové postavy, spoustu hraček, dokonce se zde můžete svést ve vláčku, který projede dlouhou cestu, po které se odehrává úžasná pohádka. Opravdu doporučuji, zejména s dětmi. Pohádka je k dispozici tuším v 5ti světových jazycích.







Téměř ze všech ostrovních přípobřežních míst jsou nádherné výhledy na město.







Dobrým nápadem je ale v případě vlastnictví Visitors Card, kde je MHD zdarma, zajet si na TV Tower za městem, kde je pohled na celý Stockholm opravdu úžasný.







Jistě dobrou zastávkou je také vychytat střídání stráží, které je každý den ve 12. Je teda potřeba vyzvednout, že svým početným obsazením, doprovodem živé muziky atd. je to daleko větší show, než u nás, v Norsku, v Londýně a nebo v Rakousku. Lépe řečeno toto bylo asi zatím nejzajímavější střídání, co jsem viděl.







Jakousi turistickou povinností je také navštívít City Hall, kde lze nejen vidět spoustu muzejních kousků, kanceláře a zasedací místnosti vlády, ale dá se také vyjít na věž, ze které je dobrý výhled na celé město okolo.







Stockholm je ale především také klidné město plné zeleně a parků, možností rekreačního vyžití ať na vodě, tak na souši. Lidé zde mají možnost využít relaxační zóny a nebo různé atrakce.







V porovnání s norským Oslem je tu podle mě daleko větší klid a pohoda, lidé jsou tu většinou místní a úctivě se chovají k veškerým turistům. V Oslu je spoustu přistěhovalců a přecejen ta europeizace tu je vidět o mnoho více. Proto kdybych si měl vybrat znovu mezi těmito dvěma, rozhodně volím Stockholm.

Hodnocení: 7 z 10

Autor: Jiří Hošek | pátek 9.5.2014 17:46 | karma článku: 9,95 | přečteno: 764x
  • Další články autora

Jiří Hošek

Švédsko - Stockholm - stojí za to se vrátit

Je tu červen, začíná být horko a taky já cítím, že je načase zase obrátit se na sever a uklidit do chládku. Švédsko díky znovu se opakujícím akcím na levné letenky do Stockholmu vyhrálo boj v mojí mysli a tak jsem začal plánovat a těšit se na odpočinek v jedné z nejvyspělejších zemí v Evropě. Při každé návštěvě nepřestávám být udiven, jak bezpečně se tu cítím a kolik se toho máme ještě co naučit, abychom byli alespoň na jejich úrovni.

1.6.2014 v 17:49 | Karma: 9,62 | Přečteno: 819x | Diskuse| Cestování

Jiří Hošek

Velká Británie - Londýn - stát ve státě, město gentlemanů

Londýn - město nám tak vzdálené...možná snad teď nemyslím ani geograficky, ale zejména svoji kulturou, chováním, jednáním, ale také mnohokulturností, velikostí, oblíbeností a nebo také cenama za ubytování, jídlo, zábavu, kulturu... :-)

25.5.2014 v 17:56 | Karma: 9,29 | Přečteno: 864x | Diskuse| Cestování

Jiří Hošek

Ukrajina - Kyjev - na skok k sousedům

Přílet do deštivého Kyjeva není nic moc. Vystupujeme z letiště, hledáme autobus, nacházíme zastávku za kruháčem s trabantem. Zajímavé, no proč ne. Jedem na první zastávku metra. Chytneme teda až tu druhou, ale zato hned u velkého parku a veže, na kterou se nám ale taky nepodařilo dostat. Po procházce parkem směřujeme k našemu ubytování. Metro je tu v pohodě, asi jako v Budapešti :-)

21.5.2014 v 17:51 | Karma: 8,54 | Přečteno: 803x | Diskuse| Cestování

Jiří Hošek

Turecko – přelom Evropy a Asie – a to nejen geograficky...

Turecko je samo o sobě velkou neznámou. Chce do EU ale ví, že většina země na to není připravená. Chce být Evropou, ale místo toho místní kultura a tradice tíhnou spíše k muslimským a arabským zemím. Podle mě je to spíše Asie na území Evropy. Kdo byl v Arábii, Gruzii, Azerbajdžánu, Jordánsku, atd. asi potvrdí, že jsou si s Tureckem blíže, než např. Francie nebo Anglie.

17.5.2014 v 17:50 | Karma: 10,88 | Přečteno: 671x | Diskuse| Cestování

Jiří Hošek

Mallorca - První letošní opalování!

Na tuto cestu jsem vyrážel jako vždy s nadšením, ale přesto s obavama, co se může ještě přihodit, co za průšvih to bude tentokrát. Tak nějak se mě to poslední dobou drží jako klíště :-) Nejdřív zážitky pod skokanským můstkem v Norsku, zmeškané letadlo v Lotyšsku, průšvih s ubytováním v Amsterdamu, málem okraden v metru v Barceloně, vykradené auto na Ibize...No jel jsem na tuto cestu s jistým napětím :-)

13.5.2014 v 17:47 | Karma: 6,76 | Přečteno: 546x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 51
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 816x
Neúnavný cestovatel a objevovatel neznámých míst a zemí, milovních letadel a létání, místních gastronomických specialit, kulturních tradic a lidí. Mým cílem je do 30ti let navštívit alespoň 100 zemí a přiblížit je těm, kteří nemají tu možnost anebo chuť zde na blogu a také na mé osobní stránce.