Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Španělsko - Barcelona & Madrid - aktivní odpočinek

Na závěr sezony nastal konečně čas taky trošku odpočívat, po těch všech náročných cestovatelských kouscích, kterými jsem si už letos prošel. Nastal čas taky trošku relaxovat, v chladnějším počasí se podívat někam do tepla, spát zase jednou v nějakém hostelu a podívat se po další kultuře, místních pochoutkách a velmi oblíbeném místním pití - Sangrii

Pro nejvhodnější alternativu, jak se dostat do jižní Evropy jsem zvolil cestu z polských Katowic do Barcelony, kde jsme pobyli 4 dny, poté jsme se opět letecky (vyšlo to 10x levněji než autobus) přesouvali do Madridu, kde zbývali ještě další necelé 3 dny.













Barcelona je krásná. Je tu mnoho památek na malém prostoru, ale najde se tu i možnost na turistiku po okolních kopcích, možnost kulturního vyžití a nebo např. mořského akvária. V neposlední řadě je ale skvělé, že to všechno lze kombinovat s příjemným relaxem na pláži, která je hned ve městě, několik desítek metrů od centra. Díky tomu lze celou dovolenou příjemně střídat relax na pláži, koupání v moři, opalování a turistiku společně s nakupováním a poznáváním místních památek.













Ve městě je samozřejmě metro, ale díky němu přijdete o spoustu zajímavých míst, které nejsou třeba ani zaneseny v průvodci a nebo o nich není zmínka ani na internetu. Navíc občas narazím na místa, která jsem ani neplánoval navštívit, ale nakonec rozhodně stojí zato.

Prvním cílem byla samozřejmě asi nejznámější památka v celém Španělsku, Sagrada Familia, která se ještě neustále staví. Po ceste z letiště bylo však první zastávkou neplánovaně, ale mile překvapující svým skvostem, náměstí Plaza de Espaňa, kde mě trošku rozesmály pojízdné eskalátory na vyvýšený kopec, kde stojí Národní palác Motjuic, ve kterém je Muzeum Katalánského umění.













V rámci polodenního výletu doporučuji se podívat do parku Guël, který je na severu města a dá se k němu pohodlně dojít pěšky s několika zastávkami u staveb známého stavitele Gaudiho,  např. i úchvatné budově Casa Batló (viz obrázek níže), které má nasvědomí také stavbu největší a nejznámější - Sagrada Familia. Z parku Guël, který je celkem na kopci jde potom krásně vidět na celé město, moře, okolní kopce a celé okolí.













Při prohlídce města rozhodně nelze vynechat nejznámější a nejdelší zdejší pěší třídu - Las Ramblas, kde je mnoho a mnoho turistických obchůdků, kaváren, ale hlavně pouličních "sběračů fantazie", od Boba Marleyho, přes různé anděly a další netradiční živé sochy, které za drobnou úplatu předvedou něco málo ze své sbírky "umění". Zhruba uprostřed Las Ramblas lze odbočit na místní tržiště, kde je opravdu nesčetně moc různých obchůdků s jídlem - od masa, mořských plodů, přes různé ovoce a zeleninu, až po sladkosti. Je tu doslova pastva pro oči i pro nos. Škoda jen těch cen.













Při pěkném počasí rozhodně nelze nedoporučit přivstat si a zažít východ slunce nad Barcelonou, při pohledu na moře, přístav a místní Castle de Montjuic na stejnojmenném vrcholu, kam jsem si ranní výstup udělal také já. Byl to opravdu velmi emocionální zážitek, který rozhodně stojí zato!

Od Castle de Montjuic lze projít přes lesy po silnici kolem řeckého divadla a sportovišť a olympijských stadionů, kde se konaly letní Olympijské hry v roce 1992, až na Plaza se Espaňa a nebo nedaleký skanzen, kde je možno shlédnout nemalý počet místních kulturních obchůdků, včetně výstavy obrazů známých jmen a také např. výrobnu skleněných figurek a suvenýrů.













Přelet do Madridu není nic složitého, jen je zapotřebí sednout na autobus v Barceloně, který vás doveze na letiště do Girony, odkud za pár korun přeletíte do Madridu, kde je již letiště téměř ve městě, resp. hned u něj po téměř čtvrthodinovém průchodu okolo 362 odbavovacích přepážek a několika termínálů (jedno z největších letišť v Evropě), dojdete přímo ke stanici metra.

Madrid už není zdaleka tak památkově obsáhlý a skvostný jako Madrid, je tam všechno dost natěsnané na sobě a je tam dost málo parků, zeleně a obecně místa. Jako hlavní město Španělska je sice určen Madrid, jednoznačně větší krásu lze ale poznat právě v Barceloně.

Nicméně v Madridu lze narazit na katedrálu s kopulí údajně větší než je ta v Římě, Královský palác a hned naproti němu Národní operu.













Nelze minout změť uliček, které vesměs všechny vedou na známé náměstí De Sol, kde je i monument celého Španělska - černý medvěd. Nádherné je místní vlakové nádraží, u kterého je krásný a rozlehlý park, ve kterém budí trošku pozdvižení na podzim opadávající listí z kaštanu vedle stojící palmy. Vevnitř nádraží jsou potom bezpečnostní termínály při průchodu cestujících na vlak (zde se v nedávných letech odehrály ony známé atentátní útoky v Madridu). Celé nádraží působí na první pohled trošku jako skleník. Jsou tu nádherné vodou rosené palmy s jezírkem plným živých želviček vedle kavárny. Celá budova má i vyšší poschodí, kde je výstup na parkoviště a odsud lze spatřit celý tento skleník včetně značného turistického ruchu shora.













Výlet do Španělska byl fajn, musím tedy přiznat, že Barcelona i Madrid mírně zapáchaly od výkalů, což jsem u jiných evropských měst nezaznamenal, ale jinak lidé jsou tu podobní jako např. v Itálii, Francii apod. Pozor na metro, speciálně v Barceloně, mám také vlastní zkušenost

Největším šokem byl odlet v 8 hodin večer z Madridu při cca 18°C a přílez zpět do Katowic v cca 11 večer při -1°C Ono škrabat zamrznuté okno u auta a vůbec přechod z letiště na parkoviště v kraťasech není nic moc zážitek po tom slunném týdnu plném koupání v moři...

Úroveň angličtiny: 7 z 10

Celkové hodnocení: 6,5 z 10

Autor: Jiří Hošek | čtvrtek 1.5.2014 17:43 | karma článku: 5,93 | přečteno: 314x
  • Další články autora

Jiří Hošek

Švédsko - Stockholm - stojí za to se vrátit

Je tu červen, začíná být horko a taky já cítím, že je načase zase obrátit se na sever a uklidit do chládku. Švédsko díky znovu se opakujícím akcím na levné letenky do Stockholmu vyhrálo boj v mojí mysli a tak jsem začal plánovat a těšit se na odpočinek v jedné z nejvyspělejších zemí v Evropě. Při každé návštěvě nepřestávám být udiven, jak bezpečně se tu cítím a kolik se toho máme ještě co naučit, abychom byli alespoň na jejich úrovni.

1.6.2014 v 17:49 | Karma: 9,62 | Přečteno: 819x | Diskuse| Cestování

Jiří Hošek

Velká Británie - Londýn - stát ve státě, město gentlemanů

Londýn - město nám tak vzdálené...možná snad teď nemyslím ani geograficky, ale zejména svoji kulturou, chováním, jednáním, ale také mnohokulturností, velikostí, oblíbeností a nebo také cenama za ubytování, jídlo, zábavu, kulturu... :-)

25.5.2014 v 17:56 | Karma: 9,29 | Přečteno: 864x | Diskuse| Cestování

Jiří Hošek

Ukrajina - Kyjev - na skok k sousedům

Přílet do deštivého Kyjeva není nic moc. Vystupujeme z letiště, hledáme autobus, nacházíme zastávku za kruháčem s trabantem. Zajímavé, no proč ne. Jedem na první zastávku metra. Chytneme teda až tu druhou, ale zato hned u velkého parku a veže, na kterou se nám ale taky nepodařilo dostat. Po procházce parkem směřujeme k našemu ubytování. Metro je tu v pohodě, asi jako v Budapešti :-)

21.5.2014 v 17:51 | Karma: 8,54 | Přečteno: 803x | Diskuse| Cestování

Jiří Hošek

Turecko – přelom Evropy a Asie – a to nejen geograficky...

Turecko je samo o sobě velkou neznámou. Chce do EU ale ví, že většina země na to není připravená. Chce být Evropou, ale místo toho místní kultura a tradice tíhnou spíše k muslimským a arabským zemím. Podle mě je to spíše Asie na území Evropy. Kdo byl v Arábii, Gruzii, Azerbajdžánu, Jordánsku, atd. asi potvrdí, že jsou si s Tureckem blíže, než např. Francie nebo Anglie.

17.5.2014 v 17:50 | Karma: 10,88 | Přečteno: 671x | Diskuse| Cestování

Jiří Hošek

Mallorca - První letošní opalování!

Na tuto cestu jsem vyrážel jako vždy s nadšením, ale přesto s obavama, co se může ještě přihodit, co za průšvih to bude tentokrát. Tak nějak se mě to poslední dobou drží jako klíště :-) Nejdřív zážitky pod skokanským můstkem v Norsku, zmeškané letadlo v Lotyšsku, průšvih s ubytováním v Amsterdamu, málem okraden v metru v Barceloně, vykradené auto na Ibize...No jel jsem na tuto cestu s jistým napětím :-)

13.5.2014 v 17:47 | Karma: 6,76 | Přečteno: 546x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 51
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 816x
Neúnavný cestovatel a objevovatel neznámých míst a zemí, milovních letadel a létání, místních gastronomických specialit, kulturních tradic a lidí. Mým cílem je do 30ti let navštívit alespoň 100 zemí a přiblížit je těm, kteří nemají tu možnost anebo chuť zde na blogu a také na mé osobní stránce.