Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Rakousko - Vídeň - město mnoha možností

Proč zrovna Vídeň? Když jsem se rozmýšlel, proč se vidat zrovna do tohoto města, přesvědčil mě článek v jednom časopisu, který pojednával o tom, jak se ve Vídni dá jezdit na kolečkových bruslích. Nejen to, ale výstava Impresionistů, stovky zajímavých budov a míst, krásných restaurací a památek...Také ale jiná kultura a přitom? Přitom to máme kousek za domem...

Vídeň na kolečkových bruslích

Jelikož jsem si zrovna ten rok koupil i já tento smrtelný nástroj, byla pro mě Vídeň docela lákavou příležitostí, jak se pořádně projet. Díky protizáplavovým navážkám totiž vzniknul krásný ostrov uprostřed Dunaje, který nyní slouží jako naprosto jedinečné místo kousek od města.

Ostrov Donausel se dá velice snadno dojet, když pojedete do Vídně ze směru od Brna pořád rovně po hlavní silnici, až narazíte na most přes Dunaj. Podél ostrova se dá lehce a zdarma zaparkovat, obout brusle a vyrazit na úzké a krásným asfaltem poseté cesty, kam mohou pouze cyklisté a inlinisté.

V obvodu má ostrov kolem 40km, takže objet ho úplně celý snad ani nelze za jeden den. Ostrov je propojen několika mosty, takže se dá na mnoha místech přejet na druhou stranu a zkrátit si tak cestu. Na ostrov je zavedeno již i metro, ostrov má svoje vlastní pláže, vlastní zóny (nudisté, dětská zóna, nebo grill zóna), dokonce i vlastní festival, který se koná pravidelně každé léto. Podél celého ostrova jsou různé obchůdky na občerstvení, toalety zdarma a nebo dokonce stanice první pomoci. Dají se tu najít opravdu lidé nejrůznějších národností, ale velice často tady narazíte právě na čechy...

Ubytování ve Vídni

Narazil jsem na internetu na vskutku cenově i vybaveností zajímavé ubytování a to Hotel in Hernals, který je na tom s dostupností na metro i doejzdností autem velice dobře.

Adresa pro podrobnější info je zde: http://www.a-wien.com/cz/hotel-in-hernals

Každopádně hned na recepci mě zarazil velice příjemný slovák, který na nás nevím jak poznal, že jsme z čech :-)

V ceně ubytování byla i snídaně formou bufetu, pokoj krásný, luxusní, snídaně bohatá, prostě mohu jen doporučit. Cena narozdíl od ostatních se dá srovnat s českými hotely, takže opravdu není nad čím váhat.

Vzhůru do města

Hned po příjezdu do centra jsem zamířil do městského parku, kde je nejen spoustu zeleně, udržovaných ploch, půjčoven kol, soch známých umělců atd., ale jeho cesty vedou až k Vídeňskému koncertnímu domu, kde se zrovna scházeli lidé na nějaké Mozartovo dílo spojené s obrovskou večeří.

Po cestě při hledání Belvederu jsem narazil také na spoustu dalších známých a krásných domů v centru města a také na Schwanzerbergský palác, který připomínal spíše velkou nedobytnou pevnost. Belveder jsem ten večer už nenašel. Bylo načase se odreagovat a odpočinout si po náročném dni. Kde jinde, než v Prateru? :-)

Místo spousty atrakcí krom světoznámého Vídeňského kola. Je zde také spoustu horských dráh, kolotočů, kamikaze atrakcí a nebo katapultů, ze kterých se mnohým nejen tajil dech. A taky nekonečný zástup stánkařů s nejrůznějšími atrakcemi. S českou poutí se to prostě nedá ani v nejmenším srovnávat. Už ve Stockholmu jsem poznal, co to znamená pořádné zábavní centrum a Prater mě v tom jen utvrdil, že se máme ještě hodně hodně co učit.

 

Po celém dni je potřeba se taky pořádně a dobře najíst, po cestě do hotelu jsem už skoro padal hladem, ale potom jsem přecejen v půl 11 večer narazil na otevřenou restauraci...No, grillmix určený pro 2 je opravdu spíš pro 4 :-)

 

Schönbrun

Hned zrána jsem se vydal do královského paláce, kde již netrpělivě popocházelo několik stovek turistů. Jedná se o největší zámecký komplex v Rakousku s obrovským francouzským parkem, se zahradami podobnými světoznámému pařížskému Versailles. Schönbrun byl letní sídlo pro Marii Terezii a Fratiška Josefa I. Palác má snad nekonečně mnoho pokojů, je zde k vidění výstava kočárů, bludiště, je zde také nejstarší zoologická zahrada na světě (narodila se zde první panda přirozenou cestou), která mě však odradila na první pohled svoji cenou.  Procházka po tomto komplexu je však nádherný zážitek, snad každý, kdo do Vídně zavítá sem má v úmyslu zajít. Možná proto je tu také k slyšení na každém roku čeština :-)

Hned pohledem přes nádherné parky před palácem lze na kopci zahlédnout altán Gloriette, v dnešní době je zde kavárna s překrásným výhledem na celý komplex a na Vídeň v pozadí.

Procházka po parku a celém komplexu a to nepočítám jakýkoliv vstup dovnitř do paláce, do zoo a nebo do žádného skleníku nebo na nějakou výstavu, zabere téměř celé dopoledne.

 

Belvedere

Po Schönbrunu se jedná o druhý největší palácový komplex ve Vídni, v současné době ukrývá galerijní sbírky rakouských umělců.

Tento zámek je situován již daleko více k centru města, snad i proto má dalekou menší rozlohu, ale i přesto má pěkné zahrady s příjemným okolím.

 

Hofburg

Sídlo rakouské vládnoucí dynastie, směsice prvků dodávané svými majiteli již od 13.století. Místo, kde jsou uloženy rakouské korunovační klenoty.

Albertina

Po ceste k samotnému centru města dojdete k Albertině, tedy obrovské galerii, kde v této době byla výstava Impresionistů, kde se dali najít díla slavných autorů, jako např. Manet, Monet, Renoire, Gogh.

Hotel Sacher

Naproti galerii stojí impozantní hotel Sacher, který je opravdovým klenotem. Lze zde najít jedno z nejluxusnějších a také nejdražších ubytování ve střední Evropě. V jeho přízemí je několik opravdu DRAHÝCH :-) kaváren a mimo jiné také prodejna, kde se v několika velikostech a tvarech prodává světoznámý a jedinečný Sachrův dort. Pro našince pro představu dort lze pořídit za 15 Eur.

Za hotelem se táhne také dlouhá pěší zóna, hlavní třída, kde se snaží o umění různí umělci, ať už lidé převlečení za různé sochy, pantimimisté a nebo malíři ze sprejů. Jsou tu ale také žebráci a nebo kejklíři, kteří se snaží ukázat na hře s kuličkou, jak je snadné si vydělat a potom oberou turisty o všechny peníze.

 

Shrnutí výletu do Vídně? Pěkné město se spoustou možností využití volného času, zajímavá kultura, příjemní lidé, výborná dopravní infrastruktura. Jen upozornění, bez navigace bych byl asi ztracen :-)

Hodnocení: 7 z 10

Autor: Jiří Hošek | sobota 8.3.2014 17:27 | karma článku: 9,20 | přečteno: 699x
  • Další články autora

Jiří Hošek

Švédsko - Stockholm - stojí za to se vrátit

Je tu červen, začíná být horko a taky já cítím, že je načase zase obrátit se na sever a uklidit do chládku. Švédsko díky znovu se opakujícím akcím na levné letenky do Stockholmu vyhrálo boj v mojí mysli a tak jsem začal plánovat a těšit se na odpočinek v jedné z nejvyspělejších zemí v Evropě. Při každé návštěvě nepřestávám být udiven, jak bezpečně se tu cítím a kolik se toho máme ještě co naučit, abychom byli alespoň na jejich úrovni.

1.6.2014 v 17:49 | Karma: 9,62 | Přečteno: 819x | Diskuse| Cestování

Jiří Hošek

Velká Británie - Londýn - stát ve státě, město gentlemanů

Londýn - město nám tak vzdálené...možná snad teď nemyslím ani geograficky, ale zejména svoji kulturou, chováním, jednáním, ale také mnohokulturností, velikostí, oblíbeností a nebo také cenama za ubytování, jídlo, zábavu, kulturu... :-)

25.5.2014 v 17:56 | Karma: 9,29 | Přečteno: 864x | Diskuse| Cestování

Jiří Hošek

Ukrajina - Kyjev - na skok k sousedům

Přílet do deštivého Kyjeva není nic moc. Vystupujeme z letiště, hledáme autobus, nacházíme zastávku za kruháčem s trabantem. Zajímavé, no proč ne. Jedem na první zastávku metra. Chytneme teda až tu druhou, ale zato hned u velkého parku a veže, na kterou se nám ale taky nepodařilo dostat. Po procházce parkem směřujeme k našemu ubytování. Metro je tu v pohodě, asi jako v Budapešti :-)

21.5.2014 v 17:51 | Karma: 8,54 | Přečteno: 803x | Diskuse| Cestování

Jiří Hošek

Turecko – přelom Evropy a Asie – a to nejen geograficky...

Turecko je samo o sobě velkou neznámou. Chce do EU ale ví, že většina země na to není připravená. Chce být Evropou, ale místo toho místní kultura a tradice tíhnou spíše k muslimským a arabským zemím. Podle mě je to spíše Asie na území Evropy. Kdo byl v Arábii, Gruzii, Azerbajdžánu, Jordánsku, atd. asi potvrdí, že jsou si s Tureckem blíže, než např. Francie nebo Anglie.

17.5.2014 v 17:50 | Karma: 10,88 | Přečteno: 671x | Diskuse| Cestování

Jiří Hošek

Mallorca - První letošní opalování!

Na tuto cestu jsem vyrážel jako vždy s nadšením, ale přesto s obavama, co se může ještě přihodit, co za průšvih to bude tentokrát. Tak nějak se mě to poslední dobou drží jako klíště :-) Nejdřív zážitky pod skokanským můstkem v Norsku, zmeškané letadlo v Lotyšsku, průšvih s ubytováním v Amsterdamu, málem okraden v metru v Barceloně, vykradené auto na Ibize...No jel jsem na tuto cestu s jistým napětím :-)

13.5.2014 v 17:47 | Karma: 6,76 | Přečteno: 546x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

  • Počet článků 51
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 816x
Neúnavný cestovatel a objevovatel neznámých míst a zemí, milovních letadel a létání, místních gastronomických specialit, kulturních tradic a lidí. Mým cílem je do 30ti let navštívit alespoň 100 zemí a přiblížit je těm, kteří nemají tu možnost anebo chuť zde na blogu a také na mé osobní stránce.