Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kypr - je libo grill párty?

Stačí sednout do letadla a člověk se za necelé 4 hodiny octne najednou v Asii, přestože Kypr patří do Evropské Unie a platí se zde eurem. Není tomu dávno, co tu ještě na turisty příliš zvyklí nebyli. Nyní však jakoby si v době pokojů po dlouhých bojích severní turecké části a jižní kyperské části místní uvědomili, že peníze nechodí jen z Evropské unie, ale také od turistů.

Najednou začali vehementně stavět nové hotely a ubytovací zařízení, opravovat silnice, udržovat pláže a turistická letoviska. Myslím, že zanedlouho bude Kypr skutečně velmi oblíbenou destinací pro evropany, kteří touží po teple i v době jara a podzimu, na což většinou méně vzdálené ostrovy jako Mallorca a nebo Ibiza příliš nestačí.













Nicméně už nyní je tato země docela vyspělá (soudě podle počtu McDonaldů v zemi - dle mapy minimálně 20). Ostrov je to maličký, tedy větší, než Ibiza, nicméně míst, kam se podívat a nebo kde strávit třeba týden dovolené je tu docela dost. Na to, že země má 1,1 milionu obyvatel je docela obydlená, dá se říct, že i v horách jsou malé vesničky, kde jsou malé obchůdky a dá se tu něco sehnat. Soudím tedy jen dle jižní části ostrova, do turecké části s půjčeným autem bohužel nelze jet. Přejít pěšky ano, ale jen v oficiálních místech, tedy přes hraniční přechod, jinak je turista posouzen jako ilegální imigrant do země.













Auto se tu dá půjčit na 4 dny za nějakých 40 EUR, což je celkem v pohodě, benzín je tu ještě o trošku levnější, než u nás. My měli Chevrolet Spark, což je pěkné autíčko z reklamy na zvířátka, nicméně pro 4 lidi celkem těsné, nalízat já jako řidič jsem musel speciální pavoučí technikou a o kufru (teda spíš prostoru pro piknikový košík) ani nemluvě.













Kdo si chce půjčovat auto na Kypru, měl by také vědět, kam chce jet, protože našim nápadě utéct z vedra do hor jsme sice byli nadšení, nicméně naše miniauto už tolik ne. A cesty v horách opravdu stojí za to, zvlášť, když ztratí asfaltový povrch. To už je potom na 4x4. Další doporučení je nekoukat na ty ústřižky map, co autopůjčovny nechávají v autech, stejně se v tom nedá vyznat. Nejvíc nám pomohlo se zastavit právě na McDonaldu a tam rozdávají mapy Kypru krásné, přehledné, na jedné A3. Trošku zvláštní, nicméně moc nám mapa pomohla.













Přistáli jsme v Larnace, druhém největším městě Kypru (Ryanair létá za pár korun ještě do dalšího města, Paphosu, na druhé straně ostrova - na západě). Půjčili auto na letišti, zajeli kousek pár km nakoupit do Intersparu a vykoupat se do moře. Potom na dálnici, pro mapu a rychle v tom vedru do hor. Koho by taky napadlo koncem června jezdit do takových destinací...Mě už teda nikdy. 36-38 ve stínu je už i na mě moc. Takže rychle do hor, doporučuji národní park Trodos, je to do kopce, ale je tam chládek a pár stezek na vycházky. Dá se to celé projet horama až na severozápad do Kato Pyrgos, tedy kolem tureckých hranic, kde jsou vidět střílny a hlídací věže. Zajímavé, nicméně ke konci na západě cesta bez asfaltu, takže 30km trvá asi 2 hodiny v pěkném vedru. Potom cesta do Paphosu, na jih ostrova, kde je místo zrození božské Afrodité a kousek odtud místo lásky, které Afrodité posvětila s velmi známými kameny a krásnou pláží, viz výše.

Spaní v horách a na pláži v pohodě, pod širákem, žádná rosa, teplo ažaž, nikdo neprudil. Za 4 dny jsme stihli objet co se dalo a párkrát se vykoupat ve velmi teplém moři. Myslím, že si tu užije každý to, co hledá a to za celkem přijatelné ceny.

Hodnocení: 7 z 10ti

Úroveň angličtiny: 9 z 10ti (nevzpomínám si, že by nám někdo nerozuměl)

Autor: Jiří Hošek | neděle 26.1.2014 17:11 | karma článku: 6,85 | přečteno: 645x
  • Další články autora

Jiří Hošek

Švédsko - Stockholm - stojí za to se vrátit

Je tu červen, začíná být horko a taky já cítím, že je načase zase obrátit se na sever a uklidit do chládku. Švédsko díky znovu se opakujícím akcím na levné letenky do Stockholmu vyhrálo boj v mojí mysli a tak jsem začal plánovat a těšit se na odpočinek v jedné z nejvyspělejších zemí v Evropě. Při každé návštěvě nepřestávám být udiven, jak bezpečně se tu cítím a kolik se toho máme ještě co naučit, abychom byli alespoň na jejich úrovni.

1.6.2014 v 17:49 | Karma: 9,62 | Přečteno: 819x | Diskuse| Cestování

Jiří Hošek

Velká Británie - Londýn - stát ve státě, město gentlemanů

Londýn - město nám tak vzdálené...možná snad teď nemyslím ani geograficky, ale zejména svoji kulturou, chováním, jednáním, ale také mnohokulturností, velikostí, oblíbeností a nebo také cenama za ubytování, jídlo, zábavu, kulturu... :-)

25.5.2014 v 17:56 | Karma: 9,29 | Přečteno: 864x | Diskuse| Cestování

Jiří Hošek

Ukrajina - Kyjev - na skok k sousedům

Přílet do deštivého Kyjeva není nic moc. Vystupujeme z letiště, hledáme autobus, nacházíme zastávku za kruháčem s trabantem. Zajímavé, no proč ne. Jedem na první zastávku metra. Chytneme teda až tu druhou, ale zato hned u velkého parku a veže, na kterou se nám ale taky nepodařilo dostat. Po procházce parkem směřujeme k našemu ubytování. Metro je tu v pohodě, asi jako v Budapešti :-)

21.5.2014 v 17:51 | Karma: 8,54 | Přečteno: 803x | Diskuse| Cestování

Jiří Hošek

Turecko – přelom Evropy a Asie – a to nejen geograficky...

Turecko je samo o sobě velkou neznámou. Chce do EU ale ví, že většina země na to není připravená. Chce být Evropou, ale místo toho místní kultura a tradice tíhnou spíše k muslimským a arabským zemím. Podle mě je to spíše Asie na území Evropy. Kdo byl v Arábii, Gruzii, Azerbajdžánu, Jordánsku, atd. asi potvrdí, že jsou si s Tureckem blíže, než např. Francie nebo Anglie.

17.5.2014 v 17:50 | Karma: 10,88 | Přečteno: 671x | Diskuse| Cestování

Jiří Hošek

Mallorca - První letošní opalování!

Na tuto cestu jsem vyrážel jako vždy s nadšením, ale přesto s obavama, co se může ještě přihodit, co za průšvih to bude tentokrát. Tak nějak se mě to poslední dobou drží jako klíště :-) Nejdřív zážitky pod skokanským můstkem v Norsku, zmeškané letadlo v Lotyšsku, průšvih s ubytováním v Amsterdamu, málem okraden v metru v Barceloně, vykradené auto na Ibize...No jel jsem na tuto cestu s jistým napětím :-)

13.5.2014 v 17:47 | Karma: 6,76 | Přečteno: 546x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Kdysi ji voda nezajímala, teď jí chybí. Francii dráždí hráz Ženevského jezera

18. května 2024  17:07

Švýcarsko nemá o vodu nouzi. Jeho sousedé však ano. Francie, kterou loni zasáhla extrémní sucha, se...

Gruzínská prezidentka vetovala „ruský“ zákon. Jde do boje s vládou

18. května 2024  16:55

Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová podle tiskových agentur vetovala kontroverzní zákon o...

Rakouská policie překazila útok 14leté islamistky, chtěla použít nůž a sekeru

18. května 2024  16:46

Rakouská policie oznámila, že překazila teroristický útok nožem ve Štýrském Hradci, který plánovala...

Charkovská oblast evakuovala deset tisíc lidí. Situace je kritická, míní expert

18. května 2024  11:04,  aktualizováno  16:10

Sledujeme online Ukrajina od zahájení ruského pozemního útoku v Charkovské oblasti v minulém týdnu evakuovala už...

  • Počet článků 51
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 816x
Neúnavný cestovatel a objevovatel neznámých míst a zemí, milovních letadel a létání, místních gastronomických specialit, kulturních tradic a lidí. Mým cílem je do 30ti let navštívit alespoň 100 zemí a přiblížit je těm, kteří nemají tu možnost anebo chuť zde na blogu a také na mé osobní stránce.