Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Itálie - Miláno - Tourist ready? No!

Je únor, z Brna se začíná lítat do Milána za 6 EUR, tak proč to vlastně nevyužít. Obzvlášť, když je Miláno celkem zajímavou křižovatkou cest pro další cesty (jako nyní v mém případě na Ibizu za dalších 6 EUR), jelikož letiště v Bergamu je jednou ze základen námi tolik oblíbené společnosti Ryanair :-)

Lítat z Brna, to je prostě paráda. V pondělí ráno si v klidu vyřídím mejly, zadám ještě poslední úkoly, jdu pomalu na autobus na letiště, co mi staví pár desítek metrů od domu. Po cestě vyřídím nezbytné hovory, standardní půl hodinku před odletem projdu security kontrol a bez dlouhého čekání, odbavování a vyřizování sedím v letadle. Tak to mám rád. Po obědě už přistávám v Bergamu, malém městečku na úpatí alp, asi 50 km od Milána.







Někde na netu jsem našel, že je nejlepší a nejlevnější jet do Milána vlakem. Původně jsem chtěl jít z letiště do Bergama na vlak pěšky, ale nakonec jsem si to rozmyslel a to cca Euro za bus jsem obětoval. Celkem dobře, protože chůze podél dálnice asi 4 km mě nijak nenaplňovala touhou. Bus přijel až k nádraží vlaku, koupil jsem si i lístek u okýnka, jelikož automaty nefungovali a s klidným svědomím sedám do vlaku směr Miláno. Paráda, vlak prázdný, po chvíli jde pan průvodčí a vysvětluje mi italsky, že má nějaký problém. Koukám nechápavě, proč máchá rukama a paní naproti z uličky mi anglicky povídá, že je nutné jízdenku před nastoupením do vlaku označit v automatu. No paráda, skvělé uvítání za 10 Euro pro turisty, kteří sem přijíždějí. Takže vlak že je nejlevnější? Teď už určitě ne :-D Navíc je to zdlouhavější, náročnější, časově neodhadnutelné a když bych si koupil zpáteční autobus do Milána za celkově 15 Eur, určitě by se mi to vyplatilo víc. Tak příště no :-)







Po výstupu z vlaku všude spousta lidí, relativně větší zima, než jsem v Itálii čekal (i když tepleji než v Brně), ale jinak první pošmourný pohled mě moc nenaplnil. Sedám na metro a začínám hledat ubytování. Už po cestě začínám tušit, že s angličtinou tady asi moc nepochodím, nebo alespoň ještě méně než v Římě a to už tam to byla bída.







Další den se chci trošku pokoukat po městě, takže asi 4 km jdu do centra. Nečekaně po většinu času prší, takže cesta je příjemná a výhledy krásné. Tak si tak jdu městem a přemýšlím, kde je to světově proslulé město módy, moderního umění, atd. Asi jsem slepý. Po nějakém zázraku jsem našel i turistické informace na nádraží, kam jsem musel znovu zavítat, protože jinde po městě prostě žádné informace nebyly. Sebral jsem si mapu a jel metrem na náměstí Duomo (Dom). Pěkný až na místní "kamarády" z Keni, kteří se hned po východu z metra seběhli a věsili na mě náramky, dávali mi do rukou kukuřici pro holuby a brali mi foťák, aby mě mohli vyfotit. Přátelské, skutečně, i jejich odhad našeho původu - Rusko nebo Island? :-) No už jen za tu srandu jsem jim tam musel vysypat všechny drobné Eura.







Hned nalevo je proslulá pasáž Vitoria Emanuelo II. s těmi nejlepšími světovými obchody viz Versage, Armani, Prada, Gucci a samozřejmě nemůžeme zapomenou na McDonald :-D







V největším dešti jsem dorazil i na Castle (foto nahoře), který je jen pár zastávek od galerie, kde je vystaven proslulý obraz Poslední večeře Páně od Leonarda da Vinciho (foto dole), kam je však potřeba si rezervovat dopředu vstup a u obrazu je možné se zdržet jen předem určenou maximální dobu.







Víc jsem toho v Miláně vlastně ani moc nestihl, nebo alespoň toho, co by stálo za zmínku. Snad jen rada pro cestovatele, pokud odjíždíte na letiště brzo ráno, jako já, pamatujte na rezervu a na to, že místní metro jezdí až od 6 hodin a noční autobusy jsou vskutku zajímavě řešené a jen těžko bych se orientoval, nebýt ochotného trafikanta, který snad jako jediný v pusté noci v 5 ráno byl schopen mi kývnout na to, že umí anglicky a po mém dotazu, kde je autobus, co mě doveze na nádraží, odkud jedou autobusy na letiště, s ledově klidným hlasem začal italsky vysvětlovat. No ještěže máme ty ruce a nohy :-)

Hodnocení: 1 z 10

Úroveň angličtiny: 1 z 10

Autor: Jiří Hošek | neděle 2.2.2014 17:10 | karma článku: 6,53 | přečteno: 722x
  • Další články autora

Jiří Hošek

Švédsko - Stockholm - stojí za to se vrátit

Je tu červen, začíná být horko a taky já cítím, že je načase zase obrátit se na sever a uklidit do chládku. Švédsko díky znovu se opakujícím akcím na levné letenky do Stockholmu vyhrálo boj v mojí mysli a tak jsem začal plánovat a těšit se na odpočinek v jedné z nejvyspělejších zemí v Evropě. Při každé návštěvě nepřestávám být udiven, jak bezpečně se tu cítím a kolik se toho máme ještě co naučit, abychom byli alespoň na jejich úrovni.

1.6.2014 v 17:49 | Karma: 9,62 | Přečteno: 819x | Diskuse| Cestování

Jiří Hošek

Velká Británie - Londýn - stát ve státě, město gentlemanů

Londýn - město nám tak vzdálené...možná snad teď nemyslím ani geograficky, ale zejména svoji kulturou, chováním, jednáním, ale také mnohokulturností, velikostí, oblíbeností a nebo také cenama za ubytování, jídlo, zábavu, kulturu... :-)

25.5.2014 v 17:56 | Karma: 9,29 | Přečteno: 864x | Diskuse| Cestování

Jiří Hošek

Ukrajina - Kyjev - na skok k sousedům

Přílet do deštivého Kyjeva není nic moc. Vystupujeme z letiště, hledáme autobus, nacházíme zastávku za kruháčem s trabantem. Zajímavé, no proč ne. Jedem na první zastávku metra. Chytneme teda až tu druhou, ale zato hned u velkého parku a veže, na kterou se nám ale taky nepodařilo dostat. Po procházce parkem směřujeme k našemu ubytování. Metro je tu v pohodě, asi jako v Budapešti :-)

21.5.2014 v 17:51 | Karma: 8,54 | Přečteno: 803x | Diskuse| Cestování

Jiří Hošek

Turecko – přelom Evropy a Asie – a to nejen geograficky...

Turecko je samo o sobě velkou neznámou. Chce do EU ale ví, že většina země na to není připravená. Chce být Evropou, ale místo toho místní kultura a tradice tíhnou spíše k muslimským a arabským zemím. Podle mě je to spíše Asie na území Evropy. Kdo byl v Arábii, Gruzii, Azerbajdžánu, Jordánsku, atd. asi potvrdí, že jsou si s Tureckem blíže, než např. Francie nebo Anglie.

17.5.2014 v 17:50 | Karma: 10,88 | Přečteno: 671x | Diskuse| Cestování

Jiří Hošek

Mallorca - První letošní opalování!

Na tuto cestu jsem vyrážel jako vždy s nadšením, ale přesto s obavama, co se může ještě přihodit, co za průšvih to bude tentokrát. Tak nějak se mě to poslední dobou drží jako klíště :-) Nejdřív zážitky pod skokanským můstkem v Norsku, zmeškané letadlo v Lotyšsku, průšvih s ubytováním v Amsterdamu, málem okraden v metru v Barceloně, vykradené auto na Ibize...No jel jsem na tuto cestu s jistým napětím :-)

13.5.2014 v 17:47 | Karma: 6,76 | Přečteno: 546x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Kdysi ji voda nezajímala, teď jí chybí. Francii dráždí hráz Ženevského jezera

18. května 2024  17:07

Švýcarsko nemá o vodu nouzi. Jeho sousedé však ano. Francie, kterou loni zasáhla extrémní sucha, se...

Gruzínská prezidentka vetovala „ruský“ zákon. Jde do boje s vládou

18. května 2024  16:55

Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová podle tiskových agentur vetovala kontroverzní zákon o...

Rakouská policie překazila útok 14leté islamistky, chtěla použít nůž a sekeru

18. května 2024  16:46

Rakouská policie oznámila, že překazila teroristický útok nožem ve Štýrském Hradci, který plánovala...

Charkovská oblast evakuovala deset tisíc lidí. Situace je kritická, míní expert

18. května 2024  11:04,  aktualizováno  16:10

Sledujeme online Ukrajina od zahájení ruského pozemního útoku v Charkovské oblasti v minulém týdnu evakuovala už...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 51
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 816x
Neúnavný cestovatel a objevovatel neznámých míst a zemí, milovních letadel a létání, místních gastronomických specialit, kulturních tradic a lidí. Mým cílem je do 30ti let navštívit alespoň 100 zemí a přiblížit je těm, kteří nemají tu možnost anebo chuť zde na blogu a také na mé osobní stránce.