Chorvatsko - Gradac - země smíšených pocitů

Chorvatsko...země téměř česká, nebo alespoň tak čechy oblíbená, že o ní vědí i malé děti. Když potom děláte anketu mezi těmi nejmenšími s otázkou, kam by jsi se chtěl/a o prázdninách podívat, téměř 3/4 odpoví: "Do Chorvatska k moři".

Což o to, země je to pěkná, moře krásné, čisté, díky kamenům namísto písku na plážích, jen mám pocit, že tato země trošku ztrácí ze své cizokrajné originality právě tím, že se tam už mluví, hlavně v některých lokalitách, spíše česky, než cizojazyčně.

Tipické bugalovy pro tuto zemi, krásné vyhlídky na moře, přitom za zády nám stojí tisícimetrová hora nebo rovnou celé pohoří.

A nesmí chybět ani národní pivo, cena 8 KUN.

V této zemi je vlastně skoro jedno, jestli jste na jihu a nebo na severu, téměř celé pobřeží vypadá stejně. Ne že nezajímavě, ale prostě...dost podobně. Každopádně velikou výhodou je alespoň možnost střídání válení se u moře a vysokohorská turistika, jen šplhat do kopce při 40°C není nic moc...

Ve skalách i strmých stoupáních můžeme naleznout občas pozoruhodné stavby, nebo alespoň jejich zbytky.

Ať už různé kostelíky, kapličky, hrobky a nebo celé hřbitovy, zajímavé opuštěné domy či celé osady.

Vystoupání nahoru na hory se ovšem nakonec vyplatí. Při pohledu dolů na různé zátoky, přímořská městečka, ostrovy, pláže a vesnice je krásný pohled:

Ovšem je také zajímavé se poohlédnout okolo sebe, při výjezdu do Bosny a Hercegoviny, konkrétně z našeho Gradacu do města Mostar. Jde vidět, jak kousek od této turisticky velmi oblíbené lokality, může existovat také chudá a téměř zapomenutá krajina s úplně jiným životem.

Všudypřítomné pozůstatky nedávné války jsou vidět na každém kroku. A to nejen na zdech domů, obrovských hřbitovech lemující příjezd do tohoto města, ale i na tvářích zdejších lidí, kteří si tím museli projít.

Tento výlet byla jedna velká zkušenost mířící k důležitým zamyšlením...Ono dívat se na to v televizi a projít se tudy na vlastní kůži je opravdu něco velmi rozdílného.

Chorvatsko po několikáté návštěvě pro mě zůstalo "pouze" zemí s mořem, která je k nám nejblíže a nejsnáze dostupná.

Hodnocení: 4 z 10

Úroveň angličtiny: 4 z 10

Autor: Jiří Hošek | pátek 3.1.2014 17:02 | karma článku: 8,27 | přečteno: 1028x