Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jsou Majdanisté tak neschopní jako Masaryk, Beneš, Havel a Klaus?

Samozřejmě neschopní udržet stát celistvý. Protože v životě, ve válce, v lásce, politice a všech dalších oborech rozhoduje výsledek. Tak třeba za volantem. Někdo může v autě dělat nejrůznější „psí kusy“, překračovat rychlost, jezdit jako samec od ošípané Zdeňka Matušky, ale nenabourá se. Jiný jezdí pečlivě až úzkostlivě, ale při první dobré příležitosti se nabourá nebo nabourat nechá, což je ve výsledku totéž. A pro rozpady jednotlivých států to platí dvojnásob a co je ještě důležitější, takový stát si svůj budoucí rozpad nese již při svém početí, při svém zárodku.  

Tak tomu bylo s Jugoslávií, slepencem nejrůznějších národů a národností a Československem, Belgie si svůj rozpad ještě neprožila a Ukrajinou.

Velkou otázkou je, zda se při vzniku Československa dalo zabránit současnému vzniku silné německé menšiny. Jistě, kdyby hranice státu byly stanoveny jinak, tak zde sice nemáme žádnou významnou německou menšinu, ale také máme hned od počátku velmi okleštěné Československo.

A zda bylo možné, zda prvorepublikoví představitelé byli schopni zabránit nespokojenosti německé menšiny nebo zda tato nespokojenost byla uměle vyvolávána nevím. Rozhodující, stejně jako u rozvodu, je jen výsledek. Nic jiného.

Tak například v Kramářově vládě jsem žádnou německou stranu nezaznamenal, jsou tam jen dvě německy znějící jména (Habrman a Winter), ale nevím, zda je možné je pokládat za zástupce Němců, kteří tvořili 23,4% tehdejší československé populace.

Ta ale byla samozřejěm počítána včetně Slováků, zakarpatských Rusínů, Maďarů a podobně, takže v českých zemích mohla být snad i 30%. A takovou sílu ignorovat? Nevím, Hitler byl jistě agresivní chlapík, ale otázkou je, nakolik mu Masarykova a Benešova politika vůči Němcům pomohla.

To samé se ale dá říci i o tehdejší politice Prahy vůči Slovákům. TGM, jakkoli byl schopným politikem, tak svým setrváváním na pojmu „československý národ“ Slováky vyloženě dráždil. Ti pak využili první dobrou příležitost a v roce 1939 se osamostatnili, aby během celé války sice prosperovali, ale také spáchali hrůzné zločiny na Židech.

Dějiny se pak, již ne jako tragédie, ale jako fraška, opakovaly po roce 1989. Pražska chartistická kamarila prosadila na funkci prezidenta místo obecně známého a populárního Alexandra Dubčeka tehdy v národě málo známého a na Slovensku asi zcela ignorovaného Václava Havla, což byl základní kámen rozpadu Československa. V případě Dubčeka prezidentem (i přesto, že ho jako viníka sovětské invaze 1968 silně kritizuji) by se odstředivé tendence Slováků silně zpomalily, možná na čas i zastavily.

Ovšem, analyzovat dějiny tímto stylem nemá absolutně žádný význam. Historie se vyvíjela tak, jak se vyvíjela a poté, co Havel hodil ručník do ringu, iniciativy se chopil Václav Klaus, který jako jediný byl schopný s Vladimírem Mečiarem jednat a dohodl tak dobré podmínky rozchodu, že dnes máme se Slováky lepší vztahy než v dobách společného státu.

A Ukrajina? Ta paralela s předválečným Československem je až do očí bijící. Oba dva státy, jak Československo, tak i Ukrajina, vznikly na základě velkých dějinných událostí (konec 1. sv.války, rozpad SSSR). U obou těchto států byly jejich hranic nakresleny bez ohledu na etnickou příslušnost obyvatel a v obou těchto státech způsobily nebo stále působí národnostní menšiny obrovské problémy.

Problém sudetských Němců byl u nás vyřešen způsobem, na který nikdo nemůže být hrdý a problém Slováků jsme vyřešili kultivovaně, po dohodě obou stran, jak to nejlépe šlo. Současně jsme tím Slovákům velkoryse přenechali problém s maďarskou menšinou a nám zbyly jen ty dvě. Moc pilná a moc nepilná.

A jak to vyřeší Ukrajinci s Rusy? Zbraněmi určitě ne. Jestliže by to přepískli a na Východě Ukrajiny vraždili, což by jediné ruskojazyčný odpor efektivně zlomilo, tak dostanou od Putina po čenichu.

A protože, tak pitomí zase nejsou, budou nám předvádět různá operetní představení o „protiteroristickém boji“, při které jim třetina vojáků zdrhne, ale televize bude mít co vysílat.

Jediná možnost je jednání a je jenom otázkou času, kdy k němu, přes všechny kraviny, co teď žvaní o teroristech a ruských agentech, bude muset dojít.

 

Autor: Jiří Hermánek | čtvrtek 17.4.2014 8:15 | karma článku: 18,95 | přečteno: 671x
  • Další články autora

Jiří Hermánek

Toilk krásných příležitostí k sebezničení už zaniklo. A další nám berou...

Neznám průměrný věk dožití ve středověku a bojím se hádat, aby mě velmi agilní Karma LM zase nesprdl, že jsem nestudoval. Ale byl dost nízký, protože ještě v 19. století oslovovali padesátiletého J.Vrchlického ctihodným kmetem.

6.6.2017 v 17:15 | Karma: 22,36 | Přečteno: 850x | Diskuse| Společnost

Jiří Hermánek

Je aktivní obrana proti islamistickému terorismu možná?

Jistěže je, proč by nebyla? Ale skeptik se ihned zeptá: Jaká obrana, proti čemu, jak to vyhodnotíte? Což je samozřejmě těžké. Velmi těžké. Závisí to na situaci a výsledek je vždy naprosto nejistý. Střelil na lišku, trefil Maryšku.

6.6.2017 v 9:35 | Karma: 24,61 | Přečteno: 852x | Diskuse| Společnost

Jiří Hermánek

Zákazem alkoholu - přímou linkou k Islámu...

I když alkohol je vlastně arabské slovo (Alkohol pochází ze středolatinského slova alcohol, které bylo převztato z arabského al-k uh l (jinou variantou je al-k uh lul). a vyznavači Alláha prý kdysi chlastali jak o život...

5.6.2017 v 10:10 | Karma: 22,70 | Přečteno: 1318x | Diskuse| Společnost

Jiří Hermánek

Souvislost mezi londýnskými atentáty 2017 a litoměřickým incidentem 1975 je zcela jasná

Ten incident se udál na začátku léta 1975, kdy končil přísahou v Terezínském památníku přijímač vojáků ZVS, kteří na vojnu nastoupili v jarním přijímacím termínu a my čtyři "absíci" jsme jim při výcviku dělali velitele.

4.6.2017 v 9:30 | Karma: 27,23 | Přečteno: 1754x | Diskuse| Společnost

Jiří Hermánek

Krásná fota pro Zoru, má mě ve svém průzoru

Minulý týden byl bohatý jak na mízu stromů, tak i na květy pampelišek. A auto zaparkované pod stromy pouštějícími mízu a blízko odkvétajících pampelišek, vypadá pak jako lynčovaný černoch, politý dehtem a vyválený v peří...

4.6.2017 v 8:21 | Karma: 10,17 | Přečteno: 390x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Von der Leyenová s kampaní navštívila Prahu, na Národní třídě čepovala pivo

30. dubna 2024  17:58,  aktualizováno  21:38

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v souvislosti s předvolební kampaní Evropské...

Na čarodějnice padaly teplotní rekordy. Ve Žďáře od vatry vzplála tráva

30. dubna 2024  18:41,  aktualizováno  21:28

V poslední den měsíce dubna se na řadě míst koná tradiční pálení čarodějnic. Středočeský kraj však...

Češi chtěli odříznout proruského Ukrajince, zastání našel na Slovensku

30. dubna 2024  20:56

Proruský ukrajinský politik a podnikatel Arťom Marčevskij, kterého česká vláda minulý měsíc...

Měli „rozjasnit každodenní život v boji“. Pávi vyvolali smršť nadávek na Putina

30. dubna 2024  20:55

Vedení zoologické zahrady v ruském Lipecku dostalo podivný nápad se taky nějakým způsobem zapojit...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 2237
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1371x
Inženýr v důchodovém věku, který si důchod krátí psaním krátkých a dlouhých blogů a pozorováním "cvrkotu" kolem.