Práce je moudrost, či moudrost je prací?

Poznat práci jako moudrost, může jen ten člověk, který vykoná poznání Boha v sobě. Bez tohoto Božství, nejde nalézt moudrost v práci a práce bude tak ponížena.

Duchovní učitel čili rádce (pracovní text)

 

Na počátku každého sezení se musíme uvolnit, nabádá učitel žáky. Jak se máme uvolnit, když jdeme vypjatí, ze všeho, co jsme během dne zažili? Musíte být těmi, co budou poslušně poslouchat, co řeknu a pak se dostaví poznání.

 

Těmito slovy se u nás svět netočí, řekl by jeden. Tento svět ducha, který žijeme je tak živý, že nikdo nedokáže být jako člověk, ale připadá si jako ten, kdo je i není. Jak je to možné, zvolal jeden nově příchozí? Je to proto, že lidé pochopíc jeho myšlenku v životě, dají všemu, co mu přísluší. Tato mantra je životem mým a stejně tak i jeho. Proto společné konání vytvoří pouto toho, co spojuje nás. Toto spojení vytvoří pojem moudrosti, do které pak dorůstáme. On do mě a já do něj a výsledek je pak ten, že moudrost je sdílená, stejně jako život v tom, co tvoří.

 

Těmito slovy budou muset lidi projít a to tak, že dokáží to, co jsem psal. Není to rozhovor, ale záznam myšlenky, která provází lidstvo, kdy poslušností, se žádná moudrost nevybuduje. Jen poslušnost a vhled, který se bude zdát moudrostí. Přitom skutečná moudrost lidem bude unikat. Jenže jak ji dosáhnout, zeptal se pocestný?

 

Poslyš člověče, buď tím, kdo mě oblaží svým životem a vyprávěj. A tak jsme sedli a vyprávěli. Při tomto vyprávění jsem se hodně naučil, kdy život, který mi unikal mezi prsty byl pochopen. Pochopil jsem moudrost toho, kdo se u mě zastavil a to tím, že jsem mu dal, co potřeboval, tedy pozornost v moudrosti.

 

Takto vzniká moudrost světa v lidech, kdy dají všemu, co mu přísluší, bez toho, že by vážili, či jen spekulovali. Je to víra v život, co dává i bere. Taková víra říká toto:

 

Kdo najde sebe a najde život toho, koho miluje, ten bude životem stejně i životem druhých. Těmito životy budeš pak poměřovat svět a těmito životy porosteš do velikosti Boha, protože život není jen o životě a moudrosti, ale i o práci, která se musí vykonat, tedy že život je naplněn prací života v tom, co tvoří.

 

Když pronesu slova moudrosti lidé nepochopí, protože neznají příběh. Teprve s příběhem se stane moudrost zřejmá. Proto připojím i jeden příběh:

 

Na počátku tohoto příběhu byl jeden člověk, který nechtěl si dát pivo. To, co to znamená, dát si pivo, přeci každý tomuto moku holduje, proč bys nemohl si dát jeden lok? Žadonili spolucestující. Miluji život v celé nádheře i bez tohoto loku, protože loknout si znamená přijmout kvalitu toho, koho miluji a to nechci, protože jeho kvalita musí být nepoznaná.

 

 Těmito slovy se loučím a přeji Vám všem hodně zdaru v tomto dni, a dávání moudrosti do souvislosti se životem.

 

J.H.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Herblich | čtvrtek 14.3.2024 7:27 | karma článku: 4,89 | přečteno: 122x