Bylo slovo řečené i poznané, a co my lidé, co budeme. Budeme oním slovem?

Kdo najde moudrost ve slově jako počátku, ten najde moudrost ve všem, proto postupujte moudře se slovy a to tak, že každému dáte co mu zaslouží, tedy i slovem.

Jak najít sílu slova (pracovní název)

 

Na počátku bylo slovo. To slovo bylo u našeho Boha, který je Bohem toho, kdo miluje. Takové Božství je pochopeno tím, že budeme mluvit otevřeně o věcech, co se dotýkají nás i toho koho milujeme. Milovat tedy znamená mluvit ve slově, které bylo i prvním slovem projeveným. Co je tedy, první slova Božství? Je to křik nebo konejšivé poznání reality? Jak bych připodotknul, konejšivý křik novorozence je podobný tomuto slovu, které provází stvoření od počátku.

 

A co je příčinou tohoto stavu?  Na počátku zazněla slova jako výkřik, který vžil do sebe to, co potřeboval vžít. Tedy, že slovo bude slovem toho, kdo projeví odvahu i toho, kdo ji jako odvahu přijme. Po takovém sdělení bude spousta nepochopení, vždyť slovo novorozence není křikem, ale zulíbáním, které říká: přijď ke mně, přeci? Ano je to tak, toto slovo říká v podstatě to stejné. Je to nejvyšší forma pochopení onoho prvotního slova, které jako člověk můžeme udělat.

 

Jsou sice i vyšší výše, které hledí na slovo jako stvoření, ale toto je člověku uzavřeno slovy: Kdo najde slovo mé v sobě, ten najde počátek i konec tohoto slova tak, že bude oním slovem. Celé to mělo vyznít jinak, tento článek měl být o slově, které tvoří onu moudrost. Jak si poradit s tímto tématem? Oním rozřešením je ona věta, která vyřkla ono slovo. Je to zvuk a přeci slovo, a slovo tak poznává samo sebe díky tomu, že žije ve Vás.

 

 Těmito slovy se rozloučím a přeji Vám hodně zdaru ve vašem životě.

 

J.H.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Herblich | středa 14.2.2024 14:49 | karma článku: 5,02 | přečteno: 138x