Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jsou Věci veřejné opravdu směšné?

             V tomto směru se vyjádřil představitel Hnutí starostů a nezávislých a předseda poslaneckého klubu Top 09 a starostové, Petr Gazdík, mimochodem vysokou inteligencí zářící vrchní Kalouskův asistent s tím, že neví co VV pořád chtějí a že jednání K9 s VV je v podstatě neúčelné. Obdobně přehlížející vyjádření omezené pouze na suché konstatování, že bere stanovisko VV na vědomí, poskytl i předseda vlády Nečas, který již naznačil, že nemá potřebu na nátlak VV měnit ministry s tím, že se jedná o jeho pravomoc. V podstatě ho to příliš nezajímá, hlavně, že ti moulové z Věcí Veřejných šlapou, jak potřebuje a když budou moc zlobit, tak jim nějaký flíček místopremiéra, či ministra ve vládě vymyslí a přidělí. Ostatně ODS s TOP 09 je ve vládě kdykoliv přehlasují.

            O tom, že ODS a TOP 09 považují

            Věci Veřejné za naprosto podřadné koaliční partnery určené pouze do počtu potřebného množství poslanců, kteří jim odhlasují jejich pravicové reformy zaměřené proti středním a nižším vrstvám společnosti a přinášející prospěch nejvyšším vrstvám společnosti, tedy voličům ODS a TOP 09, není pochyb. O snaze zlikvidovat a rozbít VV, jako politickou stranu ze strany ODS a TOP 09, svědčí již proběhlý mediální útok proti VV. Tato snaha učinit z VV nedůvěryhodného a nečitelného koaličního partnera i snaha o rozložení poslaneckého klubu VV, přetrvá do současné doby, což se projevuje téměř naprostou ignorací požadavků VV. Hlavním účelem je udržení poslanců Věcí Veřejných v defenzivní poloze a poslušnosti.

            Poslanci VV nepochopili,

            že naprostá většina občanů již nechce tuto vládu, ani angažování VV v této vládě a že občanům jde především o odmítnutí špatných a nepřijatelných, pravicově zdeformovaných reforem. VV nepochopily, že jimi prosazené sociální úlevy, nemění podstatu předložených reforem ODS a TOP 09 a tudíž nemají podstatný význam. VV se starají o neúčelné rovnocenné zastoupení ve vládě a vůbec nechápou, že při jejich pokračující účasti v této vládě se jejich volební preference zákonitě propadají k minimu. Realita vypadá tak, že VV nejsou schopni odpovědně sledovat, ani analyzovat opatření, či návrhy reforem a zákonů procházejících přes vládu.

            Pokud se VV budou podílet

            na protlačení pravicových reforem a zákonů od ODS a TOP 09 přes poslaneckou sněmovnu bez souhlasu opozice, tak jejich plusové body, jako je zákon o veřejných zakázkách, výměna policejního presidenta, či odvolání vrchní státní zástupkyně, ztrácí význam, protože VV budou obviňováni občany za podraz a za to, že pomohly prosadit pokroucené pravicové reformy a zákony ODS a TOP 09. Jediný z VV, kdo pochopil situaci na potřebné úrovni byl Vít Bárta, který chtěl ukončit vládní a koaliční angažmá už do zahájení současného jednání sněmovny. Další odklad odchodu VV z vlády a koalice ukazuje pouze přetrvávající naivitu a neschopnost VV i Radka Johna a způsobuje pouze další propad podpory VV od občanů.

             O tom, že VV si mohou zvýšit preference

             prosazením zákona o zrušení listinných akcií na majitele není pochyb, ale ten zákon mohou prosadit bez zbytečného dohadování s ODS a TOP 09 a možná rychleji i mimo vládu, poslaneckým návrhem spolu s opozicí ve sněmovně. Ostatně TOP 09 už zdůraznily, že jde o součást jejich volebního programu proto, aby případné zásluhy VV zpochybnily. Tady, ale nejde jen o zrušení listinných akcií na majitele, či jejich držitele, ale o uzákonění povinné registrace držitelů těchto akcií i s povinností, aby držitelé těchto akcií uvedli od koho akcie získali a za jakou cenu. To by mohlo vést k odhalení případné korupce i prokázání skutečnosti, zda prodejce těchto akcií získaný příjem zdanil a pokud tak neučinil, tak z dodatečného zdanění jejich prodeje může vzniknout daňový příjem státu a to by měl být zájem všech.

             Nelze mluvit o rušení listinných akcií

             a přitom přijímat a schvalovat zákony ODS a TOP 09, které opět umožňují anonymní účast v podnikání, držení listinných akcií na majitele, jejich volné obchodování, či podílu v podnikání společnosti s možnou bezprostřední likvidací dokladů o učasti osob v podnikání společností tak, jak ji ministr spravedlnosti Pospíšil ODS předkládá v návrhu Nového občanského zákoníku! Nelze nevidět, že se VV dostávají do vleku ODS a TOP 09 už tím, že jsou nuceni hlasovat dle požadavků ODS a TOP 09, jako například o zrušení divident z akcií, které opět zvyšují příjmy především nejvyšším vrstvám společnosti a mají záporný dopad na výběr daní, jejiž daňový význam Kalousek v případě zdanění divident samozřejmě úmyslně zpochybňuje. Ostatně zákon o Veřejných zakázkách prosazující protikorupční opatření by VV pravděpodobně bez problému prosadily i ve spoluprácí s opozicí v parlamentu a bez vládní účasti.

             Nelze rovněž nevidět přetrvávající,

             nesmyslný negativní postoj ČSSD k VV přesto, že snaha o komunikaci mezi ČSSD a VV z obou stran v oblasti spolupráce na prosazování některých zákonů, by umožnila VV mnohem jednodušší přechod do opoziční pozice ve sněmovně za předpokladu, že by se opoziční ČSSD zavázala podpořit většinu proti korupčních zákonů, které prosazují VV. Chybějící snaha po komunikaci ze strany ČSSD vůči VV je zásadní chybou. Přitom VV nemusí hlasovat pro předčasné konání voleb, které není bez prosazení pravicových reforem, ani v zájmu ODS a TOP 09, protože by se pak neměly v dalších volbách čím chlubit. To je zase ve společném zájmu VV i ČSSD. V opoziční pozici v poslanecké sněmovně, mohou VV dokázat, že jsou schopni hrát důstojnou a aktivní roli v poslanecké sněmovně i bez ODS a TOP 09.

             Za sympatické lze považovat

             vyjádření Radka Johna a Karolíny Peake, že VV jsou nováčkové a že si jsou vědomi, že udělaly začátečnické chyby. Ta největší chyba byla, že se nechaly naivně zatáhnou Nečasem a Kalouskem do pravicové vlády ODS a TOP 09. Pokud se Věci Veřejné už nezačnou chovat, jako plnoprávná politická strana, nemají ve sněmovně co dělat. Pokud Radek John, bude chtít zvýšit preference VV a provést VV současným volebním obdobím bez dalších ztrát preferencí, musí se odtrhnout od koalice s ODS a TOP 09 a začít prosazovat ve sněmovně nedeformovaný program VV jen s korekcemi, které budou ve prospěch většiny občanů a voličů VV.

             Nepříjemnou možností

             pro další účast VV v koalici je možnost, že po schválení reforem a zákonů navržených ODS a TOP 09, se bude premiér Nečas, jako vítěz, snažit VV vyhodit z vlády a to ještě s ostudou pod jakoukoliv záminkou, protože prosazením reforem ODS a TOP 09 i vyhozením VV z vlády získá pevnou pozici v ODS a dostatek preferencí u svých voličů i pro případné předčasné volby. To by byla cesta k totálnímu konci Věcí Veřejných.

                   ODS i TOP 09, by si připsaly další volební preference i na úkor Věcí Veřejných!

Autor: Jiří Čumpelík | čtvrtek 9.6.2011 8:31 | karma článku: 23,97 | přečteno: 1480x
  • Další články autora

Jiří Čumpelík

Trochu drsná diskuze před hospodou na Vinohradech

Kuřáci si nedají pokoj a tak místo toho, aby seděli uvnitř hospody, pokuřují a diskutují před hospodou. Těch skupinek tam bylo víc, ale připojil jsem se k té, která diskutovala o generálech.

19.5.2024 v 11:43 | Karma: 14,85 | Přečteno: 844x | Diskuse| Politika

Jiří Čumpelík

Migrační pakt je prý úspěchem

V realitě to bude hodně drahý úspěch. Taky to není úspěch náš, ale těch, co si ho připravili. Další podstatná chyba současné vlády stejně, jako chyba se zastropováním cen energií u prodejců, která zavinila inflaci přes 20 %.

24.4.2024 v 16:19 | Karma: 32,09 | Přečteno: 647x | Diskuse| Politika

Jiří Čumpelík

Začne prezident ČR Petr Pavel organizovat skutečnou důchodovou reformu?

Vymýšlíme zase české speciality a přitom vedle máme Rakousko, které má nejvyšší důchody v EU. Opravdu jsme tak neschopní, že neumíme realizovat obdobu úspěšného systému progresivního zdanění, včetně důchodového systému Rakouska?

23.4.2024 v 16:06 | Karma: 25,72 | Přečteno: 740x | Diskuse| Politika

Jiří Čumpelík

Důchodová reforma a prezident ČR Petr Pavel

Navrhovaný systém je zase špatný, protože navazuje na daňovou soustavu vycházející z bývalé ruské rovné daně, která slouží především platově silným vrstvám společnosti.

5.4.2024 v 5:12 | Karma: 23,95 | Přečteno: 703x | Diskuse| Politika

Jiří Čumpelík

Má to na svědomí Andrej Babiš

Víme o něm io jeho rodině téměř všechno. Pokud pro něho ve volbách lidé hlasují, vědí proč. Dá se říci, že jako předseda vlády byl úspěšný.

19.3.2024 v 7:49 | Karma: 33,28 | Přečteno: 955x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Oběť jsem já, hájí se cyklista, po jehož útoku zemřela řidička

26. června 2024  11:43,  aktualizováno  12:52

Řidička, která po konfliktu s cyklistou Václavem Socherem před dvěma lety zemřela v nemocnici, si...

VIDEO: Výbuch poničil dům, je prakticky na odpis. Na vině může být fotovoltaika

25. června 2024  16:47,  aktualizováno  21:41

V Šonově na Náchodsku zasahovali hasiči u výbuchu v domě. „Pravděpodobná příčina výbuchu je...

Noc dlouhých nožů zbavila Hitlera opozice. Uteklo od té doby už 90 let

30. června 2024  3:05

Jen rok poté, co se Adolf Hitler stal říšským kancléřem, nechal zlikvidovat své poslední odpůrce ve...

KOMENTÁŘ: Bagration. Operace, která odstartovala průlom východní fronty

30. června 2024

Premium V červnu 1944 se Spojenci vylodili v Normandii, zatímco na východní frontě ve stejné době probíhala...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Jako mravenci. Hrůza na mostě korunovala americký úprk z Pchjongjangu

30. června 2024

Seriál Korejskou válku dnes vnímáme především jako pozadí pro vtípky vypečených doktorů ze seriálu...

  • Počet článků 612
  • Celková karma 24,15
  • Průměrná čtenost 1683x
Život mi pomalu končí, mladým začíná. Přesto mám život rád a přeji všem mladým, aby si konečně našli cestu k sobě, protože jen spolu budou mít sílu vytvořit si svoji vlastní novou a lepší společnost.

"Odkopněte starý i současný špinavý svět politické propagandy, zabíjení, vydírání, cenzury, násilí, manipulace i zastaralých a špatných zákonů. Vytvořte si zcela novou společnost sami pro sebe, společnost vzájemné pomoci, úcty, lásky a štěstí, která vám zajistí mírovou budoucnost a šťastný život pro vás všechny doma i na celém světě."

"Mějte úctu k přírodě, protože žádný Bůh, ale pouze příroda rozhoduje o vašem narození i o vaší smrti. Také vy jste pouhým výtvorem přírody. Zda dobrým, či špatným, určujete sami." 

"Respektujte pravidla přírody a života, protože vy rozhodujete, zda bude příroda kvést, či schnout."

E-mail: cumpel@atlas.cz

Každou ideologii, demokracii, či náboženství, mohou fanatici změnit v násilí, zlo, útisk a využít, jako cestu ke své moci. "Odmítejme jednostrannou politickou propagandu. Odmítejme zbrojení, války a válečnou propagandu, Odmítejme světovládu. Odmítejme sledování lidí a ochraňme svoji osobní integritu proti rostoucímu vměšování na všech komunikačních úrovních."

"Mír, lásku a šťastný život všem lidem světa!"