Inteligentní voliči ČSSD, seberte rozum do hrsti a "volte Karla" !

Ačkoliv se pokládám spíše za "pravicového" voliče, v prvním kole prezidentských voleb můj hlas dostal Jiří Dienstbier. Jakkoliv s ním nesouhlasím v pohledu na recept na "správnou normativní ekonomii ČR," je pro mne člověkem s morální integritou, lidskou důstojností a neméně důležitým liberálním pohledem na občanský život. Voliči však rozhodli jinak a místo kandidáta "distingované" levice do finále poslali politický buldozer, ostříleného mazáka, Miloše Zemana. V tomto příspěvku bych rád apeloval na levicové voliče a rozmluvil jim jeho podporu.   

Nebudu to dlouze a komplikovaně rozpitvávat. Asi Vás nepřekvapím konstatováním, že okolo ČSSD se motají jak kmotři a gauneři, tak féroví a poctiví lidé, kteří chtějí skutečně něco změnit. Stejně, jako u každé jiné parlamentní strany (možná s výjimkou VV a KSČM, kteří jsou pro mne zločinci již přihlášením ke své stranické historii.) Následující volba má však velký potenciál rozhodnout, která frakce získá v ČSSD navrch. 


 
Obávám se, že pokud se novým prezidentem stane Miloš Zeman, bude jeho vliv na někdější "alma matter" značně silný. V kombinaci s jeho pomstichtivostí si nedokáži představit, že by parta kolem Jiřího Dienstbiera jeho "prezidentování" politicky přežila. Jde přitom o frakci, která se jako jediná dokázala zásadově hodnotově vymezit proti zlořádskému řádění kmotrů tahajících za nitky z pozadí (viz Dienstbierovo postavení se velké koalici v Praze.)
 
Pokud se na Hrad dostane Miloš Zeman, můžete této, i pro "pravičáka" respektovatelné, férové levicové politice, dát sbohem. Pokud si však myslíte, že vládu Dalíků je třeba opětovně vystřídat Vodníky ... promiňte, Šloufy ... jděte do toho! 
 
Jako levicoví voliči můžete Schwarzenbergovi pochopitelně zazlívat účast v současné vládě ... církevní restituce, vyšší daně, důchodovou reformu. To však nový prezident nijak neovlivní, ať se jím stane kterýkliv z kandidátů. Co však nový prezident jistojistě ovlivní, bude politická kultura této země. 
 
Osobně předpokládám, že příští vláda bude levicová. A i kdzž je mé osobní přesvědčení je více pravicové, pokud budou u moci féroví lidé jako Jiří Dienstbier, nebudu mít o tuto zemi strach. Pokud se stane prezidentem Miloš Zeman, je velmi pravděpodobné, že Dienstbierovo  progresivní křídlo sociální demokracie bude zaříznuto.
 
A pokud se Vám tento scénář nelíbí - prosím - přijďtě k volbám a dejte svůj hlas Karlovi Schwarzenbergovi. I když není ideálním kandidátem levice, nebudete se muset bát, že by nerespektoval jakoukoliv další vládu v tomto státě nebo se jí dokonce mstil.
 
Rozhodněte se dle svého svědomí. 
 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Roger Light | pondělí 14.1.2013 0:32 | karma článku: 15,53 | přečteno: 1238x