Víte, jak zachránit život? Co dělat při dopravní nehodě?

Začíná léto, blíží se čas dovolených a na silnice vyrážejí i sváteční řidiči. V červenci a srpnu se bohužel stává nejvíce vážných zranění při dopravních nehodách. Statistiky mluví jasně. Jenže co dělat, když se nehoda stane a jsou tam zranění? Jak máme postupovat, když se sami staneme účastníky nehody?

Nebezpečí na silnicích nehrozí jen posádkám osobních automobilů, ale také chodcům nebo cyklistům. O prázdninách navíc stoupá i počet zraněných dětí. Mezi nejčastější úrazy naštěstí patří jen zlomeniny a pohmožděniny, ale při střetu s motorovým vozidlem dochází k velmi vážným zraněním, která si vyžádají operace i dlouhou léčbu. A někdy bohužel končí také smrtí.

Jak postupovat při dopravní nehodě?

Zajistěte místo nehody  zastavte nejméně 50 metrů za místem nehody, rozsviťte výstražná světla, oblékněte si výstražnou vestu, vezměte lékárničku a výstražný trojúhelník. Volejte 155, jděte k nehodě, popište, kde jste a co vidíte. Vypněte motor, zajistěte vozidlo proti pohybu. Trojúhelníkem označte místo nehody.

Pamatujte si: Kdo křičí o pomoc, není na tom ještě tak zle

Nejdůležitější kroky, které zachrání život – někdo je v bezvědomí? Šetrně mu uvolněte dýchací cesty záklonem hlavy a předsunutím dolní čelisti. Silně krvácí? Zastavte krvácení tlakovým obvazem a prsty v ráně. Zapomeňte na zaškrcovadlo. Zjistěte stav životních funkcí ostatních poraněných. Znovu volejte 155 a sdělte, jak jsou zranění na tom. Operátorka přivolá potřebnou pomoc a poradí vám, co dělat.

Z auta lidi vytahujte zraněné jen ve výjimečných případech

Vyprošťování se vyhněte, pokud nehrozí další nebezpečí. Zraněné osoby z auta vytáhněte jen v případech, kdy blokují přístup k dalším zraněným, když nelze poskytnout první pomoc na místě (např. resuscitace). Vytaženým lidem nepodkládejte hlavu, ale zakloňte ji. Neobnoví-li se dýchání nebo je dýchání nenormální (lapavý dech), zkontrolujte ústa (zapadlý jazyk) a zahajte oživování masáží srdce (30×) a dýcháním z plic do plic (dva vdechy), hrudník stlačovat do hloubky 4 až 5 centimetrů, nebojte se přitlačit. Správná masáž srdce zláme žebra, ale zachrání život. Pamatujte, mozek bez vzduchu vydrží jen 5 minut, do té doby většinou sanitka nedorazí. Umělé dýchání je tedy nezbytné. Pokračujte, dokud nepřijede sanitka.

 

O tom, že léčba zraněných může trvat celé měsíce a mít i trvalé následky, jsem psala už dříve. Myslete proto na sebe a své nejbližší a kryjte si záda dobrou životní pojistkou.

Autor: Jana Jirásková | pondělí 30.6.2014 13:02 | karma článku: 11,27 | přečteno: 748x