Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Miminko pojistit, ale s rozumem

Miminko. Malé, bezbranné stvoření. Spatřilo světlo světa a naší povinností je o něj pečovat a chránit ho před nástrahami dnešní doby. Chceme pro něj to nejlepší. Už v porodnici nás zavalí miliony různých dárků a nabídek s cílem udělat reklamu svému produktu. Rozhodně nejde o nabídky špatné, jen některá je lepší než ty ostatní. Jak vybírat? Jaké zajištění má skutečně smysl?

Většina rodin pojišťuje své dítko již v půl roce jeho života. Je to období, v němž začíná miminko lézt a je nesmírně zvědavé. Poprvé mu tak hrozí nebezpečí úrazu.

Na trhu existuje hned několik pojistných produktů, které dítě i rodiče zajistí v případě nemoci, úrazu nebo hospitalizace. Záleží na každém z nás, co od pojistky očekáváme. Má nám vynahradit náš příjem, až budeme muset hlídat nemocného prcka? Chceme ho pojistit a k tomu mu spořit? Jde nám o pojištění do jeho plnoletosti? Dokáže se pojistka přizpůsobit měnícím se životním i ekonomickým podmínkám, nebo je neměnná? Nebojte se hledat na své otázky odpovědi!

 Existují dva základní pojistné produkty. Prvním je čistě úrazové pojištění, druhým pojištění úrazu a dalších rizik v rámci životního pojištění. Zatímco úrazovka kryje rizika spojená pouze s úrazem (trvalé následky, odškodné za nezbytnou dobu léčení, hospitalizaci – děti mají pobyt v nemocnici zdarma, ale rodič, který by tam chtěl být s nimi, si ubytování hradí a musí mu být kompenzován i ušlý příjem), životní pojištění k úrazové složce přidává i jiná rizika. Obzvlášť u dětí je důležité mít pojištěna velmi vážná onemocnění (nemoci z přisátí klíštěte, žloutenku, srdeční onemocnění, astma, epilepsii a další), léčba takovéto nemoci je velmi náročná na čas rodiče, dochází k postupné ztrátě jeho příjmů ze zaměstnání, a je nutné tento příjem kompenzovat jinak. Pouze prvních devět kalendářních dní může rodič čerpat dávku na ošetřování člena rodiny.

 

Jak ideálně smlouvu pro dítě nastavit na samostatné smlouvě?

Denní odškodné                 350 Kč/den

Hospitalizace                     450 Kč/den (od 1. dne pobytu v nemocnici)

Trvalé následky                 600 000 Kč (náklady na uzpůsobení bydlení, pomůcky)

Velmi vážná onemocnění     600 000 Kč (na léčbu, dopravu, změnu životního stylu)

 

U úrazového i životního pojištění lze přidat spořicí složku. Platíme pravidelně pojistné a po několika letech, až pojistka skončí, dostaneme vyplacené finanční prostředky. Je ovšem na zvážení, zda se takové spoření vyplatí. Při současném nízkém zhodnocení pojistných produktů je lepší mít pojistku bez spořicí složky a volné peníze posílat na jiný spořicí produkt (stavební spoření, termínovaný vklad nebo spořicí účet).

Další možností je pojistit děti na smlouvě společně s rodičem v rámci životního pojištění. Nespornou výhodou je zde fakt, že si pojišťovna strhne jedny poplatky za vedení účtu. Nemáte doma desítky smluv, vše je přehledně na jednom místě. Rodič může mít pojištěna rizika, jako je smrt či trvalá invalidita, zatímco u dítěte pojistíme hlavně denní odškodné, trvalé následky úrazu, hospitalizaci a velmi vážná onemocnění. Je to jakési pojištění dva v jednom, životní pojistka pro rodiče a vylepšená úrazovka pro dítě. Sice mluvíme o pojištění dětí, ale jde vždy o ohrožení příjmu rodiče při péči o potomky a o zaopatření dětí v případě, že se rodiči něco stane.

 

Kombinace rodič s dítětem na jedné smlouvě:

Rodič:

Smrt z jakýchkoliv příčin     400 000 Kč (výpadek příjmu živitele rodiny, bydlení, vzdělání, rodina bez dluhů a hypotéky)

Smrt následkem úrazu       400 000 Kč

Denní odškodné úraz          150 Kč/den

Trvalé následky úrazu        600 000 Kč (náklady na uzpůsobení bydlení, pomůcky)

 

Dítě:

Denní odškodné                 350 Kč/den

Hospitalizace                     450 Kč/den (od 1. dne pobytu v nemocnici)

Trvalé následky                 600 000 Kč (náklady na uzpůsobení bydlení, pomůcky)

Velmi vážná onemocnění     600 000 Kč (na léčbu, dopravu, změnu životního stylu)

 

Důležité je, abychom měli možnost parametry na pojistce v průběhu života měnit. Časem se mění potřeby pojištěných a správná pojistka se tomu přizpůsobí, aniž by bylo třeba smlouvu rušit (to je vždy velmi nevýhodné) nebo ji „zmrazit“ a zakládat další.

Osobně se kloním k životnímu pojištění bez spořicí složky, na němž bude pojištěn rodič s dětmi. Rozhodně tím nechci nikoho ovlivnit, možná jen napomoci se na problém dívat v širším kontextu. Rozhodnutí je vždy jen na vás a měli byste srovnávat. Nevhodně zvoleným produktem se zbytečně připravujete o peníze. Přeji šťastnou ruku při výběru!

Autor: Jana Jirásková | pondělí 23.1.2012 10:35 | karma článku: 7,35 | přečteno: 743x
  • Další články autora

Jana Jirásková

Podle televize bude životní pojištění atraktivní jen do července – není to pravda

Každý den do nás média tlačí nejrůznější informace, čím pikantnější, tím lepší. Aby prodali jednu celkem nezáživnou zprávu, opentlí ji hrůzou a okoření slzami. Že se to děje u nehod, budiž. Ale že už se přifukují i informace o legislativních změnách, to mi přijde trochu moc. Včera nám tvrdili, že si životní pojištění musíme sjednat do konce června, pak už na tom proděláme. Zase jedna nafouknutá bublina.

24.2.2015 v 16:39 | Karma: 7,05 | Přečteno: 341x | Diskuse| Ostatní

Jana Jirásková

Vojáky na misích jen tak někdo nepojistí

Jsou vycvičení, aby za nás bojovali a chránili naše životy. Ty své ale na zahraničních misích dávají v sázku. V lepším případě opouštějí domov a své blízké na několik měsíců. V horším se již nevrátí. Jejich práce je nebezpečná. Na rozdíl od většiny z nás, vědomi si, jak riskují, si sami chtějí sjednat kvalitní pojištění. Jenže do tak rizikového obchodu se většině pojišťoven nechce.

12.8.2014 v 14:02 | Karma: 9,93 | Přečteno: 482x | Diskuse| Ostatní

Jana Jirásková

In–line brusle jsou stále oblíbenější sport

Stále více Čechů zjišťuje, že je nenaplňuje jen sedavý způsob života. Mnozí z nás osm hodin v kuse sedí a hledí do monitoru. Dostávají zabrat záda a ochabují nám svaly na celém těle. Manuálně pracující zaměstnanci většinu pracovní doby nadměrně zatěžují jednu stranu těla. Všem nám chybí čerstvý vzduch a pohyb. Ne každý se může věnovat sportu, který si představuje. Někomu na něj chybí talent, jinému peníze. Finančně nejméně náročná, a pro organizmus dokonce nejpřirozenější, je chůze. Ta ale mnohé z nás nudí. Alternativou ve slušném poměru cena – výkon jsou in-lin brusle.

15.7.2014 v 14:01 | Karma: 4,77 | Přečteno: 406x | Diskuse| Sport

Jana Jirásková

Víte, jak zachránit život? Co dělat při dopravní nehodě?

Začíná léto, blíží se čas dovolených a na silnice vyrážejí i sváteční řidiči. V červenci a srpnu se bohužel stává nejvíce vážných zranění při dopravních nehodách. Statistiky mluví jasně. Jenže co dělat, když se nehoda stane a jsou tam zranění? Jak máme postupovat, když se sami staneme účastníky nehody?

30.6.2014 v 13:02 | Karma: 11,27 | Přečteno: 748x | Diskuse| Ostatní

Jana Jirásková

Je správné, že pojišťovna tomu, kdo pil, nevyplatí všechny peníze?

Máme za sebou první prodloužený víkend a někteří z nás si o čarodějnicích dopřáli trochu alkoholu. Lidé v podroušeném stavu za volant nepatří. Věděli jste, že většina pojišťoven má ve svých pojistných podmínkách uvedeno, že za škody způsobené pod vlivem alkoholu peníze z pojistky nevyplatí? Nebo že sjednanou částku poměrově zkrátí, a to klidně i o polovinu? Podle zákona na to má právo. Je ale správné měřit všechny případy stejným metrem? Co když si dám jen skleničku, nabourám a ublížím při tom jen sobě? Je to stejné, jako když se „vožeru jako prase“, naperu to do protijedoucího auta a kromě sebe ublížím někomu dalšímu? Měla by životní pojišťovna být v roli toho, kdo zodpovídá za dodržování zákonů, nebo by to měla nechat na soudech a o důvody a následky se nezajímat?

5.5.2014 v 16:30 | Karma: 8,92 | Přečteno: 829x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

  • Počet článků 25
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 914x
Obyčejná holka z masa a kostí, která ráda jí, spí a potřebuje mít dostatek informací pro rozhodování.

Seznam rubrik