Je správné, že pojišťovna tomu, kdo pil, nevyplatí všechny peníze?

Máme za sebou první prodloužený víkend a někteří z nás si o čarodějnicích dopřáli trochu alkoholu. Lidé v podroušeném stavu za volant nepatří. Věděli jste, že většina pojišťoven má ve svých pojistných podmínkách uvedeno, že za škody způsobené pod vlivem alkoholu peníze z pojistky nevyplatí? Nebo že sjednanou částku poměrově zkrátí, a to klidně i o polovinu? Podle zákona na to má právo. Je ale správné měřit všechny případy stejným metrem? Co když si dám jen skleničku, nabourám a ublížím při tom jen sobě? Je to stejné, jako když se „vožeru jako prase“, naperu to do protijedoucího auta a kromě sebe ublížím někomu dalšímu? Měla by životní pojišťovna být v roli toho, kdo zodpovídá za dodržování zákonů, nebo by to měla nechat na soudech a o důvody a následky se nezajímat?

Není lehké najít hranici

Když jsme hledali odpovědi na tyto otázky, rozvířila se divoká diskuze. Někdo řešil jen klienta, někdo jeho rodinu, jiný nešťastníky, kterým klient svou nezodpovědností způsobil újmu na zdraví. A já pochopila, že každý má morální vnímání někde jinde. V první řadě by přece nikdo neměl řídit opilý! Tak jako je blbost projet rušnou křižovatku na červenou, je blbost před jízdou pít alkohol. Asi bych ale všechno neviděla jen černobíle.

Uvedu vám několik příkladů ze života a nechám na vás, jak byste se k danému problému postavili:

Petr jezdí pravidelně po republice, rozváží vína do vybraných restaurací. Občas ho majitelé zvou na skleničku, ale odmítá. Jeden významný zákazník ale slavil narození potomka. A tak si s ním Petr připil, poctivým panákem slivovice. Do hodiny odjel. A po cestě nevytočil zatáčku a narazil do stromu. Pil, ale ublížil jen sobě.

To Adam za řízení v opilosti už několikrát platil slušnou pokutu, ale dál hřešil na to, že na policii nenarazí. Jenže při své poslední bouračce narazil do auta, ve kterém jela čtyřčlenná rodina. Podle policejního protokolu dva členy posádky odvezl vrtulník. Adam vážně ohrozil na životě nevinné lidi. Sám vyvázl jen s lehkým zraněním.

Jirka jel večer ze svatební oslavy, svoji ženu a děti vysadil doma a vrátil se na akci, aby později rozvezl další hosty. Rozjetá společnost se postarala o to, že si dal pár panáků. Když pak vezl kamarády ze střední, vjel do protisměru. Zabil sebe, jednoho spolujezdce a dva lidi z protijedoucího auta. Koho byste tady potrestali, kdybyste nevyplatili peníze z životní pojistky? Paradoxně jeho ženu a děti.

Tak kdo by podle vás měl dostat plnou výši pojistky? Nebo byste vůbec nekrátili, bez ohledu na to, že pánové porušili zákon? Měla by mít pojišťovna tu možnost krátit vyplácené peníze?

Alkohol za volant a ke sportu nepatří

Pít nesmíte ani na lyžích nebo při výkonu jiné činnosti, během které byste se mohli zranit. Peníze z úrazového pojištění vám jinak pojišťovna také nemusí vyplatit všechny.

Ale vysvětlujte pak manželce a dvěma malým dětem, že peníze na splacení hypotéky na dům nedostanou, protože neměli zodpovědnou hlavu rodiny.

Má pojišťovna právo krátit pojistné plnění, když její klient pil a někomu ublížil?




 

Autor: Jana Jirásková | pondělí 5.5.2014 16:30 | karma článku: 8,92 | přečteno: 829x