In–line brusle jsou stále oblíbenější sport

Stále více Čechů zjišťuje, že je nenaplňuje jen sedavý způsob života. Mnozí z nás osm hodin v kuse sedí a hledí do monitoru. Dostávají zabrat záda a ochabují nám svaly na celém těle. Manuálně pracující zaměstnanci většinu pracovní doby nadměrně zatěžují jednu stranu těla. Všem nám chybí čerstvý vzduch a pohyb. Ne každý se může věnovat sportu, který si představuje. Někomu na něj chybí talent, jinému peníze. Finančně nejméně náročná, a pro organizmus dokonce nejpřirozenější, je chůze. Ta ale mnohé z nás nudí. Alternativou ve slušném poměru cena – výkon jsou in-lin brusle.

Po České republice rostou cyklostezky jako houby po dešti. Některé mají krásně hladký a rovinatý povrch, a jsou tak vhodné pro kolečkové brusle. Bruslení je finančně nenáročné, slušné brusle pořídíte i za dva tisíce korun – a samozřejmě uvezou vás i ty o polovinu levnější. Navíc jde o pro tělo zdravý pohyb, při udržování stability zapojujete stovky svalů. Pohyb si chválí hlavně ženy, při jízdě dobře posilují jinak špatně formující partie – zadeček a stehna. S vyšší rychlostí ale hrozí také ošklivější pády. Popáleniny od pádu na asfalt, zlomeniny a hluboké odřeniny nejsou výjimkou. Buďte na sebe proto opatrní.

Celorepublikové statistiky o počtu zraněných na in-line bruslích neexistují. A to proto, že zákon na jezdce na kolečkových bruslích pohlíží jako na chodce. Ze statistik pojišťoven vyplývá, že jde o desítky případů ročně. Nejčastější jsou odřeniny, lehké otřesy mozku a vymknuté kotníky. Výjimkou ale nejsou ani vážné zlomeniny a krvácení do mozku. Podobným úrazům se přitom dá předejít nebo jejich následky alespoň minimalizovat.

Pět užitečných rad

1. Helma a chrániče skutečně zachraňují život!

2. Mějte na sobě reflexní prvky.

3. Vydejte se jen na cestu, kterou zvládnete. Pro nováčka je i mírný kopeček nebezpečný.

4. Buďte ohleduplní a předvídaví. Pozor na malé děti!

5. Naučte se brzdit. Brzda na patě vás zpomalí, ale zastavit na místě ve větší rychlosti bývá obtížné. Účinnější je brzdit celou plochou jedné brusle (ale ničí se tím kolečka); zpomalí vás také obloučky a spásou může být pád do měkké trávy.

Kam za stezkami

V Čechách je hned několik velmi pěkných tras. Pro začátečníky je nejvhodnější začít třeba v Praze-Braníku, cyklostezka je to tu rovná a široká. Zkušenějším bruslařům se bude líbit na stezkách podél Labe mezi Nymburkem a Poděbrady nebo v okolí Lipna. U našich sousedů jsou na tom s kvalitou cest pro bruslaře ještě lépe. Kam tedy vyrazit? Na internetu najdete hodně námětů, pěkné tipy na stezky u nás i za hranicemi najdete třeba na webu: www.inline-online.cz.

Zranění se dají pojistit

Nenechejte nic náhodě a než se vypravíte na cyklostezku, sjednejte si životní pojištění. Od pojišťovny dostanete peníze, když se vám něco stane – ať už půjde o úraz, pracovní neschopnost nebo trvalé následky. Navíc na jedné smlouvě můžete pojistit jak sebe a partnera, tak děti.

Autor: Jana Jirásková | úterý 15.7.2014 14:01 | karma článku: 4,77 | přečteno: 406x