Pussy Riot, tlak na novináře, cenzura pohádek - vítejte na východě

Omezování svobody projevu na východ od našich roste již delší dobu. Počet cenzurních zásahů, zvyšující se tlak na novináře a nedávna kauza s Pussy Riot to jen potvrzují. Omezování se třeba na Ukrajině dotkne úplně všeho, včetně animovaných seriálů.

 Simpsonovi, Pokémoni, Teletubbies a jiné animované postavičky jsou hlavním tématem ukrajinské komise pro dohled nad veřejnou morálkou. Ta se zabývá tím, jak moc by mohly seriály ohrozit dětskou psychiku. Zdejší vedení si myslí, že cílem těchto seriálů je rozbíjení tradičních modelů rodiny a ničení tradic. Přesto jsou tyto pohádky na Ukrajině velmi oblíbené, děti je sledují prostřednictvím internetu a na některých televizních kanálech.

 Pozornost vzbudila i kniha, která vyšla v roce 2006 v USA s názvem And Tango Makes Three. Vypráví totiž příběh dvou homosexuálních tučňáků a jejich péči o vejce a snahu vychovat vlastního potomka. Desítky křesťanských i jiných konzervativně smýšlejících organizací podalo návrh na zákaz této knihy, která je inspirovaná skutečnou událostí. Homosexualita je u tučňáků běžná. Návrh nakonec neprošel.

V Rusku se Moskevské úřady  zabývají i neblahým vlivem animované pohádky Jen počkej, zajíci! na dětské publikum. Hlavní hrdina s cigaretou v puse není dobrým vzorem a jeho zlozvyk by mohl poškodit vývoj dětí.

 Omezení by se mohl dočkat i náš večerníček, který jezdí na kole bez helmy, běhá zbrkle po schodech bez zábradlí, jako nezletilý a nepřipoutaný řídí auto. Napodobování tohoto dětského baviče by totiž dle některých politiků mohlo být nebezpečné.

Autor: Jindřich | úterý 30.10.2012 10:28 | karma článku: 7,05 | přečteno: 904x