Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Open space kanceláře nejsou pro každého

Většina lidí z vyššího managementu českých firem si žádá efektivnější a výkonnější pracovní tým. Řešením, jak toho dosáhnout, se stále častěji stává přestěhování firmy z klasických kanceláří do typu ,,open space office“.  Co to ale znamená pro život jednotlivých zaměstnanců a firmy?

V životním cyklu každé firmy je stěhování významným bodem, který často symbolizuje i změnu firemní identity. Přechod z klasických kanceláří, kde v jedné místnosti sedí jen několik lidí ze stejného oddělení, do obrovských prostor open space je hlavně změnou v interní komunikaci, která nemusí všem vyhovovat. Nastává konec zdlouhavého hledání kontaktů na grafiky, markeťáky nebo na kluky z IT. V prostorách typu open space se prostě zvednete a jdete, často stačí jenom zamávat. Už žádné hledání patra určeného jen pro finančního oddělení, v open space se stačí podívat kolem sebe.

Inspirace západem, snaha šetřit a mít vysoce efektivní tým vedou majitele podniků k radikální změně zázemí firem. Vyžaduje si to dokonalé pochopení toho, jak organizace jako celek funguje, dlouhodobou komunikaci s architekty a ve finále zaškolení všech zaměstnanců, jak se v tomto novém prostředí pohybovat. Právě poslední zmíněný krok bývá tím nejtěžším, protože každý člověk vyžaduje jiný styl práce. ,,Jsem ten typ lidí, kteří kolem sebe potřebují dalších 60 zaměstnanců, ruch a debatování,“ říká Lucie Tvarůžková bývalá šéfredaktorka webu ihned.cz, která měla na starosti přechod vydavatelství Economia do nových prostor open space. Na druhou stranu jsou ale i lidé, kteří ke své práci potřebují klid a takovou změnu nevítají. ,,Při své práci se potřebuji soustředit a v takto velké místnosti je bez ustání šum, který mi docela vadí. Výhodu denního setkávání s větším množstvím lidí příliš necítím, jelikož jsem spíš introvert.“ tvrdí online marketing specialista ze vzdělávací společnosti Tutor Pavel Adámek.

Přesto, že je možné vytvořit dokonalé velké prostory, které naprosto odpovídají požadavkům dané firmy na komunikaci, je potřeba počítat s problémy etickými nebo dokonce zdravotními. Každá kancelář typu open space je sice jiná, ale trvalou nespokojenost s tímto prostorem dokládá i doktor Jan Hnízdil. Ten popsal tzv. ,,syndrom open space“ jako komplexní narušení organismu od bolesti hlavy, závratí a zvýšený krevní tlak až po stres, deprese a únavu. Tyto potíže se ale dají eliminovat správným nastavením klimatizace, dostatkem denního světla pro všechny a interiérovým řešením poskytujícím alespoň trochu soukromí.  

Kanceláře typu open space možná nejsou pro každého, ale většinou jde o skloubení požadavků zaměstnanců a řešením architektů, kteří výslednému prostoru dávají tvář. V neposlední řadě jde také o správné rozmístění jednotlivých členů pracovních týmů a také o zvyk.

Autor: Jindřich | úterý 18.2.2014 13:07 | karma článku: 9,42 | přečteno: 1135x
  • Další články autora

Jindřich

Fenomén hipsterů odeznívá, co přijde potom?

Zrodil se z undergroundu, nakonec se stal obětí komerce a konzumu, ostatně jako většina fenoménů v dnešní době. Váhají mezi náhodným seskupením a kurátorským výběrem, nesnáší masovost a váží jeden Instagram.

26.8.2015 v 8:20 | Karma: 6,82 | Přečteno: 584x | Společnost

Jindřich

Bez krásy nejsou koláče aneb proč pohlední lidé vydělávají více

Není žádnou novinkou, že se lidé přirozeně snaží obklopovat krásnými lidmi. Nejen při výběru potenciálního partnera, ale i v zaměstnání při výběru svých kolegů a na pracovním pohovoru hraje vzhled důležitou roli. Proč vydělávají pohlendí lidé více než ostatní a jak naložit s vlastní krásou?

7.10.2014 v 8:42 | Karma: 7,46 | Přečteno: 471x | Společnost

Jindřich

To, že v panelácích žijí jen chudí, je jen další mýtus

Říká koordinátorka projektu „Paneláci“ Mgr. Michaela Vojtková ze sociologického ústavu, která v rozhovoru vysvětluje problematiku projektu a upozorňuje na nežádoucí postoj většiny populace ve vztahu k panelovým domům.

23.9.2014 v 9:34 | Karma: 7,21 | Přečteno: 1391x | Společnost

Jindřich

Nenechte se zlákat podvodnými zaměstnavateli!

Obchodování založené na pyramidovém schématu neboli multi-level marketing (MLM) je jakýsi model procesu finančního růstu, který se nesmí nikdy zastavit, jinak by se zhroutil. Jde o to, že každý nový pracovník musí do firmy naverbovat minimálně čtyři další. Zaměstnanec získává peníze od těch lidí, které sám do firmy přivedl. Ti dostávají peníze zase od svých podřízených a tak tímto způsobem nabírá pyramidový efekt čím dál tím větší dynamiky, která vždycky končí krachem. Přesto, že jsou praktiky MLM nezákonné, jsou neustále praktikovány a to díky tomu, že si firmy vždycky vymyslí nějaký jednoduchý produkt nebo službu (finanční poradenství, přípravky na hubnutí aj.), za kterou se schovávají.

16.9.2014 v 9:28 | Karma: 13,19 | Přečteno: 855x | Ekonomika

Jindřich

Generace opravdových přátel

Byl to jeden z těch letních večerů, kdy je vám ještě v jednu ráno teplo a všude kolem slyšíte cvrčky. Seděl vedle mě a poslouchal přepsaný příběh o tom, jak do mého života nastoupila generace opravdových přátel. Bral jsem to jako samozřejmost, ale proč jsem mu to vlastně vyprávěl? V závanu dalších narozenin a touhy po mém dospělejším já, tu všude kolem létají facebookové zámečky, které chrání mé soukromí. Proč jsem si ho nechránil tentokrát? Chtěl jsem snad, aby se i on stal jedním z opravdových přátel nebo jsem skrz svůj vztah k přátelům chtěl představit sám sebe?

9.9.2014 v 9:15 | Karma: 6,21 | Přečteno: 314x | Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

KOMENTÁŘ: EU byla naše výhra a šťastné rozhodnutí, byť přinesla i chyby

2. května 2024  10:41

Česká republika i Evropská unie stály před dvaceti lety před velkým rozhodnutím. Pro obě strany to...

Z Kolumbie pašoval tašku plnou kokainu, v Praze na letišti ho zadrželi celníci

2. května 2024  10:32

Na konci minulého týdne zadrželi celníci na pražském Letišti Václava Havla cizince, který měl ve...

Zřícená dálnice v jižní Číně má již 48 obětí, další pátrání komplikuje počasí

2. května 2024  6:23,  aktualizováno  10:28

Nejméně 48 lidí zemřelo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila...

Kyjev na Rusko vyslal drony, balistická raketa v Oděse způsobila požár

2. května 2024  7:20,  aktualizováno  10:24

Sledujeme online Ukrajinské drony v noci na čtvrtek poškodily energetickou infrastrukturu v západoruské Orlovské...

  • Počet článků 32
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 598x

Seznam rubrik