Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nenechte se zlákat podvodnými zaměstnavateli!

Obchodování založené na pyramidovém schématu neboli multi-level marketing (MLM) je jakýsi model procesu finančního růstu, který se nesmí nikdy zastavit, jinak by se zhroutil. Jde o to, že každý nový pracovník musí do firmy naverbovat minimálně čtyři další. Zaměstnanec získává peníze od těch lidí, které sám do firmy přivedl. Ti dostávají peníze zase od svých podřízených a tak tímto způsobem nabírá pyramidový efekt čím dál tím větší dynamiky, která vždycky končí krachem. Přesto, že jsou praktiky MLM nezákonné, jsou neustále praktikovány a to díky tomu, že si firmy vždycky vymyslí nějaký jednoduchý produkt nebo službu (finanční poradenství, přípravky na hubnutí aj.), za kterou se schovávají.

Firmy využívající MLM jsou většinou zaměřeny na krásu a zdraví, svým klientům nabízí nový životní styl, který si často musí sami vyzkoušet. Lidé si pak musí nakoupit předražené produkty, aby je pak mohli recenzovat a nabízet dalším. Cena produktů je zde nastavena natolik vysoko, aby zaplatila všem ,,distributorům“ na různých úrovních pyramidy. Takovým příkladem je firma Herbalife. „Na internetu jako její verbíř vystupuje firma 4JOB, kde ale slůvko Herbalife ani jednou nepadne. V záhlaví stránek je výčet světových velkoměst, kde všude – bez jakékoli profesní specifikace – nabízí tato firma skvělé zaměstnání.“ (Blažek B., 2008, s. 56)

Firmy, které pracují v duchu pyramidového schématu lze rozdělit do tří kategorií. Jsou firmy, které neprodávají vůbec žádný výrobek, což je v mnoha zemích, včetně té naší, nelegální. Druhý typ firem nabízí nehmatatelný, virtuální produkt. Jedná se o právní kličku, která pomohla spoustě firem vymknout se soudu v zemích s nerozvinutou legislativou. U nás to byla například společnost Skyline na konci devadesátých let. Třetím typem jsou firmy jako Herbalife, které prodávají reálné produkty, což je naprosto legální.

Autoři knihy Zvrácená Pyramida (Bohuslav Blažek a Jiřina Olmrová ) si všímají, že MLM v dnešní době funguje především proto, že je ovládaná penězi. V obchodě lidé podléhají pokušení růstu, ještě středověk vědomě bránil ekonomickému růstu v církevním právu - stanovil hranici úroku a také omezoval novinky v řemeslech. Dnes už znamená pouhé vlastnictví peněz určitou hodnotu, a proto se MLM pořád ještě daří.

Firmy pracující na uvedeném principu do značné míry vůbec nevstupují do veřejného sektoru. Nemusí mít žádné kanceláře ani reklamu a často vůbec neznají konkurenční prostředí. Kromě toho, že firma, která se vás snaží naverbovat do svých řad, není vůbec známá, drží v tajnosti spoustu informací. Světoznámý kritik MLM Peter A. Blood sepsal seznam věcí, které všechny firmy založené na MLM tají. Jedná se především o následující:

  • počet distributorů ve firmě
  • kolik lidí z MLM pracuje v dané branži
  • průměrný měsíční příjem distributora
  • informace, že naverbovaný zaměstnanec se stává konkurencí distributora

Zaměstnavatele, který se vás snaží naverbovat do firmy, která využívá MLM, poznáte podle několika faktorů. Zaměstnavatel vám nikdy nedokáže s jistotou říct, kolik si vyděláte za jeden kalendářní měsíc. Žádná takto nastavená firma nevyplácí své zaměstnance hodinovou mzdou a většinou můžete pracovat ve svém volném čase a z domova. Verbování většinou probíhá na základě dvou až tří pracovních schůzek, jejichž cílem není vás seznámit s praktikami a podstatou firemních činností, ale co nejdříve vás donutit k podpisu smlouvu, ze které se velmi těžko odstupuje. Dávejte si pozor na podvodné praktiky a nenechte se naverbovat do firem postavených na MLM.

Autor: Jindřich | úterý 16.9.2014 9:28 | karma článku: 13,19 | přečteno: 855x
  • Další články autora

Jindřich

Open space kanceláře nejsou pro každého

Většina lidí z vyššího managementu českých firem si žádá efektivnější a výkonnější pracovní tým. Řešením, jak toho dosáhnout, se stále častěji stává přestěhování firmy z klasických kanceláří do typu ,,open space office“. Co to ale znamená pro život jednotlivých zaměstnanců a firmy?

18.2.2014 v 13:07 | Karma: 9,42 | Přečteno: 1135x | Ostatní

Jindřich

Jana Zielinski: Je pořád kam se vyvíjet

Říká Jana Zielinski – autorka největší české přehlídky designu u nás. Česká republika se jako jedna z mála zemí může pyšnit nejstarším design weekem ve střední a východní Evropě. Jana Zielinski se na přípravě Designbloku podílela již během svého studia koncem devadesátých let a je to právě ona, kdo umožňuje dialog mezi českými výrobci a designéry už patnáctým rokem.

17.12.2013 v 16:16 | Karma: 7,63 | Přečteno: 359x | Kultura

Jindřich

Krakow, město které nezklame

Když se řekne Krakow, lidé si většinou představí nějaké větší město v Polsku. Málokdo ale ví, že se jedná o tři čtvrtě milionové město, která má 18 městských částí a 23 univerzit. Jedná se o jedinou polskou metropoli, která nebyla během válek zničena, a proto je historické centrum už od roku 1978 na seznamu chráněných památek UNESCO. Velikost a památky mě jako Pražana nezasáhly tolik jako místní atmosféra.

9.10.2013 v 17:43 | Karma: 11,03 | Přečteno: 333x | Ostatní

Jindřich

Čas jako nedostižná hodnota našeho žití

Čas, ten všemocný, proti kterému nic nezmůžeme. Nutí nás se zamyslet nad tím, jak čas využít, jak něco nepromeškat, jak ho neztratit. Čas je nedostižná hodnota, která nás všechny doprovází ať chceme nebo ne. A přesto, že máme pocit, že všechno rychle utíká, my ho často nestíháme. Stává se z něj měřítko našeho žití a my se jen ptáme: ,,Proč to všechno trvá tak dlouho?“

3.8.2013 v 11:34 | Karma: 5,00 | Přečteno: 155x | Společnost

Jindřich

Facebook dohání konkurenci

Už v roce 2007 přišla sociální síť Twitter s tzv. hashtagy, které pomáhají logicky třídit informace z příspěvků od uživatelů. S označením klíčových slov se mohou uživatelé lépe zapojit do diskusí a příspěvky lépe dohledat. Na Twitter navázal Instagram a později také Google+. Teď začal hashtagy používat i Facebook.

26.6.2013 v 9:06 | Karma: 3,62 | Přečteno: 139x | Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 32
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 598x

Seznam rubrik