Krakow, město které nezklame

Když se řekne Krakow, lidé si většinou představí nějaké větší město v Polsku. Málokdo ale ví, že se jedná o tři čtvrtě milionové město, která má 18 městských částí a 23 univerzit. Jedná se o jedinou polskou metropoli, která nebyla během válek zničena, a proto je historické centrum už od roku 1978 na seznamu chráněných památek UNESCO. Velikost a památky mě jako Pražana nezasáhly tolik jako místní atmosféra.

Rynek / KrakowJindřich Oukropec

Poláci jsou milí a ochotní. Velmi dobře umí anglicky a nevadí jim, když se pokoušíte o polštinu. Naše jazyky jsou celkem podobné. Když se zrovna nehádáte o tom, co znamená slovo sklep (obchod) nebo szukaj (hledej), je konverzace bezproblémová. Češtinu lze dokonce studovat na Jagelonské univerzitě. Náš vliv je zde cítit na každém kroku. Zbytky hradeb, které lemují historické centrum, nechal ve 13. a ve 14. století vybudovat český král Václav II. Bývalé hlavní město Polska nabízí každý rok festival vína a gastronomie, na kterém lze navštívit i stánky s českou kuchyní. Aby toho nebylo málo, je podle pověstí kníže Krok, zakladatel Krakowa, syn praotce Čecha. V 8. století prý zabil sedmihlavého draka a společně s dcerou Wandou se odstěhoval na hrad Wawel.

Hlavní město Malopolska dýchá pohodou, která se line úzkými uličkami napříč celým centrem. Specializované obchůdky se zaměřují hlavně na gastronomické lahůdky. Nejrůznější cukrárny jsou střídány řadou restaurací, pizzerií, ale je zde také spousta fastfoodů. Typické jsou stánky s preclíky, které jsou na každém rohu a jsou velmi levné. Město je velmi prostorné, kdykoli máte pocit, že už vás nohy neunesou, můžete si sednout na lavičky nebo zajít do parku, který odděluje historické centrum od zbytku města.

Silně věřící populace, která je mnohem mladší než ta česká, mě velmi překvapila. Krakow totiž nikdy nespí. Po setmění se z města stává kolonáda klubů a na ulicích postávají mladí lidé, kteří informují o tom kam vyrazit za zábavou. Hudba se ozývá i ze zákoutí, která jsou přes den až nápadně tichá. Přesto, že město usíná až pozdě ráno, ulice jsou čisté a relativně bezpečné.

Překrásné památky, příjemná povaha místních, velká spousta delikates a zajímavé večerní programy dělají z Krakowa ideální město na několikadenní výlet. Každý si tu najde své a rozhodně nebude litovat. 

Zdroj:ceskemalopolsko.cz

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jindřich | středa 9.10.2013 17:43 | karma článku: 11,03 | přečteno: 333x