Zkreslené vidění - Všudypřítomnost

Některých věcí se nelze zbavit, jsou stále s námi. Například pomluvy, pochybných příbuzných, závislosti na penězích a nutnosti platit daně.
Čulibrk - 107

 Ještě bych přidal citát Alberta Einsteina, který praví přibližně totéž: „Pouze dvě věci jsou nekonečné. Vesmír a lidská hloupost. U té první si tím však nejsem tak jist.“. Neboli kde je člověk, objeví se i důsledky jeho chyb.

 Člověk je vůbec zvláštní tvor. Příroda ho coby jediný druh obdařila nutkáním a schopností přetvářet vše kolem sebe k vlastnímu prospěchu. Což bez ohledu na cokoli živé i neživé dělá už 200.000 let, snad i déle, ale povážlivé rozměry jeho počínání dostalo až v posledních staletích. Ostatní tvorové se na rozdíl od něj buď přizpůsobili změnám prostředí nebo vyhynuli. Člověk ale ne. Místo aby v době ledové obrostl srstí, vynalezl šaty a naučil se rozdělávat oheň. Když ho přestalo bavit honit se za zvěří, začal si pěstovat krávy. Pak úspěšně zkusil zasít obilí a cosi postavit. Zjistil, že větší tlupa se lépe ubrání, a založil stát. Náboženstvím vynutil konformitu. Policií a soudy poslušnost. A prozatím to končí občanem, televizí a internetem.

 Co bude dál, nikdo neví. Původně jsem se chtěl rozepisovat o tom, jak lidstvo ničí planetu svým odpadem, jak řepka a kokosový olej hubí přirozený ekosystém dotčených plantáží a že je nás už tolik, že jsme znovu dávno zralí na nějakou obvyklou redukci válkou nebo snad pandemií, jako tomu bylo v dějinách vždy. Ne, že bych o to stál, ale jak říkám - bývá to tak. Ale tato témata jsou již dostatečně zneužívána ekologistickými nátlakovými skupinami i politiky. Jsou důležitější věci, o kterých se příliš nemluví.

 Po pádu sovětského systému v Evropě v roce 1989 vyšla Francisovi Fukuyamovi knížka Konec dějin. Přiznávám, nečetl jsem ji. Ale má přinejmenším výstižný název. Zmizením nepřítele západoevropská civilizace ztratila nejenom motivaci k další existenci, ale i obranné reflexy. K moci a vlivu na veřejné mínění se dostali všichni běsi zleva, kteří doposud spali a až teď byli připuštěni k pákám a korytům. Důsledkem je stoupající zločinnost, bohatnutí bohatých a chudnutí chudých, oklešťování demokracie a svobody projevu, ničení životního prostředí, potlačování nepohodlných názorů atd. Samo sebe toto zřízení nazývá liberální demokracií.

 Co bude dál, nikdo neví. Ale vodík a lidská hloupost jen tak nezmizí.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jindřich Kubánek | pátek 28.2.2020 13:30 | karma článku: 8,63 | přečteno: 176x