Zkreslené vidění – Úředník

Kdo nepatří mezi lid úřednický, považuje příslušníka tohoto povolání za cizopasný druh člověka. Kdo jím je, dobře ví, že bez něj by nic nefungovalo. Alespoň ne správně.
Čulibrk - 052

Stát je systém, který promazáváme svými daněmi, za což od něho očekáváme, že nám bude dobře a spolehlivě sloužit, a úředník je výkonný úd státu. Na rozdíl od politika, který je volen, je úředník jmenován, respektive přijat do zaměstnání.

Člověk by řekl, že s technologickým pokrokem by počet úřednictva měl klesat. Databáze lze vzájemně propojovat a není ani nesnadné získat údaje ze zdrojů, o nichž snad nemáme vůbec potuchy. Popisovat papíry, trápit se nad smyslem, významem a množstvím informací, které musíme opakovaně sdělovat každé instituci, od níž něco chceme, je zbytečná a nejapná činnost, ve 21. století i směšná a ponižující. Ale jde jen o klamný pocit. Proč by nám měl úředník něco usnadňovat? Proč by si měl nějakým vyhledáváním bůhvíčeho bůhvíkde přidělávat práci? Proč by měl zjednodušováním agendy ohrožovat své pracovní místo? A k čemu ztrácet onen opojný pocit nadřazenosti nad neschopným žadatelem? Vždyť to je hlavní důvod existence úřednického stavu.

Každý trochu lidský úředník (nesmíme zapomínat, že stále jde o člověka) namítne, že on je pouhým kolečkem v soukolí mašiny, která tu funguje tak či tak pro nás. A že vlastně o ničem z vlastní vůle nerozhoduje, vše má dané zákony, nařízeními, prováděcími předpisy a nadřízenými. Vrcholkem všeho je ministr. Ano – demagogie a alibismus jsou účinnou obranou a brzdou proti vývoji k lepšímu fungování všeho.

Mám-li být spravedlivý, musím uznat, že jsou i služebníci veřejnosti ve službách státu, kteří projevují pochopení pro prosťáčky a občasné návštěvníky úřadů, umějí jim poradit, pokud je to v jejich silách, a vůbec se snaží ulehčit člověku boj s požadavky tisícihlavé saně. Dokonce se i dokáží podělit o vlastní zkušenosti a ukázat prosebníkovi další dveře, kde na něj čekají kolegové. Protože svou práci dělají rádi. Proč by se tedy o ni připravovali?

A nezapomínejme, že úředník se množí dělením a že jakékoli úsilí o snižování stavu organizované shora musí nutně narazit, neboť odpor k němu je živen pudem sebezáchovy a přirozeným sklonem k lenosti. Jde o pouhé předvolební sliby, případně nestydaté lži.

Čulibrk se považuje za nepostradatelného, přestože s úředníky nemá nic společného.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jindřich Kubánek | pátek 8.2.2019 13:30 | karma článku: 15,42 | přečteno: 598x