Zkreslené vidění - Pes prezidentem

Proč zrovna pes? Proč ne třeba slon nebo jezevec? A můžeme si do obecního zastupitelstva zvolit tlupu paviánů? A koneckonců – nestalo se to už?
Čulibrk - 268

 Každá činnost si žádá alespoň nějakou kvalifikaci. Řidič smí autobus řídit jen s řidičským průkazem, svářeč musí mít svářečský průkaz, hostinský a kuchař se kromě výučního listu neobejdou bez zdravotního průkazu, státní úředník na magistrátu bez maturity. Prezidentem může být zvolený občan ČR starší čtyřiceti let.

 Nechci nijak znevažovat prezidentskou funkci. Jen bych chtěl poukázat, že by na všech místech měli být lidé, co mají všechny předpoklady dělat svou práci.

 Je obecně známá historka ze starého Říma o tom, jak císař Caligula jmenoval senátorem svého koně. Jsou i názory, že tehdy šlo o nadsázku a pouhé ocenění úrovně tohoto institutu. Jak to bylo doopravdy se nyní už jistě nedozvíme. Což ale nevadí. Spousta lidí si dnes o podobné sebrance myslí to samé. Kůň nebo dinosaurus.

 Myslím si, že nezbytným předpokladem pro jakoukoli vedoucí funkci, kde dotyčný člověk přichází do přímého styku s lidmi, by v současnosti měl být doklad o úspěšně absolvovaných psychotestech. Sám jsem zažil několik šéfů, kterým by prospěl pobyt v psychiatrické léčebně. A i takové, kteří neměli ani ponětí o problematice, o níž rozhodovali.

 Nejvíce lidí bez jakékoli kvalifikace nebo ověřitelné zkušenosti na místech, kde mohou svou neznalostí, nekompetentností a hloupostí napáchat největší škody, je ve vrcholné politice. Čili ve vedení stran, vládě a obou komorách. Oni jsou schopní a ochotní škody páchat i jinak, leč o tom jindy.

 Abych se trefil i do vlastní nohy, musím přiznat, že mou práci by zastal i šikovně vycvičený šimpanz. Jsem klapkař na dole ČSA. Mačkám v kabině knoflíky a tím reguluji tok uhlí pode mnou na pasu. Ale asi na to nedojde. Šimpanzi dnes nejsou žádnou levnou záležitostí a ani s bezpečnostními předpisy by to nebylo jednoduché. Ovšem personalistovi radši nic neříkejte!

 Ještě bych se vrátil k parlamentu. Mít místo každého poslance ve sněmovně čistě vypraného plyšáka, byl by to nejen o hodně estetičtější pohled, ale ušetřili bychom kolem miliardy korun jen na platech a náhradách. Navíc by žirafky, mončičáci, medvídci, pejsci a krtečkové nikomu neuškodili. A po tom vyprání by ke všemu sněmovna voněla i čistotou.

 Snad se tohoto článku nechytnou bojovníci za práva zvířat. Málokteré zvíře by se sice v tom případě naučilo mluvit, ale šance, že by svedlo podpis, je větší, než si myslíte.

Autor: Jindřich Kubánek | pátek 31.3.2023 13:30 | karma článku: 14,53 | přečteno: 262x