Zkreslené vidění - Objektivita

Ilustrovaný podčárník aneb zamyšlení nad některými jevy v životě pozemšťanů a vztahy, které se jich nějakým způsobem týkají.
Čulibrk - 020

Být objektivní znamená podávat nezkreslenou informaci. Tedy informaci bez stanoviska, bez doporučení, jak si ji má příjemce vykládat. Pokud to není možné, zajistit pohledy různých stran na tutéž událost, dění, skutečnost.

V poslední době se diskutuje o objektivitě veřejnoprávních médií, především České televize a o dost méně už Českého rozhlasu. Myslím, že vše podstatné bylo řečeno. Jen bych zde opakoval, s čím přicházeli jiní. Ale musím říci, že jsem se vícekrát setkal s komentářem tam, kde bylo na místě pouhé konstatování faktů. Nebo, že někomu byly přisuzovány a podsouvány vlastnosti a úmysly, které ho v očích diváků dehonestovaly a poškozovaly. Nebo, že něco komentovala jen jedna názorová strana. Není se pak zapotřebí divit, jestliže se ozývají hlasy lidí, kteří se cítí být takovým přístupem poškozováni.

Ovšem je třeba říci, že člověk informující nějaký názor zaujmout musí, protože nějaký má. Kdo se tváří, že žádný nemá, lže, a jako takovému mu nemůžeme věřit ani půl každého desátého slova. A kdo má, měl by ho dát nějakým způsobem najevo. Alespoň náznakem. Tedy ne tak, aby se nám ho snažil vnutit, nebo nějak podle prodat. A mít dost odhodlání si ho umět obhájit. Dost oprávněného sebevědomí.

Člověk bez vlastního názoru má s objektivitou asi tolik společného, jako vyprahlá poušť s rozbouřeným mořem. A měli bychom si na něj dát velmi dobrý pozor, protože názory, které dočasně přijme jakoby za své, je schopen a ochoten velmi rychle měnit podle potřeby a výhodnosti. Není prostě k nezaujatosti uzpůsoben.

Ale zpět k samotné objektivitě. Je to vlastně zkreslující pojem. Bylo by výstižnější říkat snaha o pravdivost, nestrannost, vyváženost. Protože, přiznejme si to, objektivita je nedostižný požadavek lidí toužících po dokonalosti. Je to něco takového jako absolutně černé těleso, uspokojivá výše platu nebo hodné dítě.

Čulibrk se přiznává, že jeho stanoviska jsou ovlivněna subjektivní projekcí vlastního ega.

Autor: Jindřich Kubánek | pátek 29.6.2018 13:30 | karma článku: 6,41 | přečteno: 225x