Zkreslené vidění - O létání a holubech

Ilustrovaný podčárník aneb zamyšlení nad některými jevy v životě pozemšťanů a vztahy, které se jich nějakým způsobem týkají.
Čulibrk - 018

 Člověk považuje sám sebe za pána tvorstva. Do značné míry je to celkem oprávněný pocit, alespoň pokud jde o bezohlednost a kořistnictví vůči druhým tvorům a koneckonců i vlastní rase.

Ono to lidstvo (zastoupené vědeckými elitami) ale myslí hlavně tak, že člověk je nejrozumnější stvoření, které se na Zemi vyskytuje, nejmorálnější, nejduchovnější, zkrátka nic jiného dokonalejšího ve všech směrech tu není a dlouho nebude. Cítíte, jak to zní samolibě, zpupně a tupě a tedy i zblble? Není to poslední výkřik nadutosti? Člověk coby vrchol evoluce. Bude dalším stupněm anděl?

Čím se vlastně člověk liší od zvířat? Donedávna se tradovalo, že schopností užívat a vyrábět nástroje. Toto dnes už neplatí, protože nyní už badatelé přišli na to, že nejen primáti, ale spousta dalších savců, ba i ptáků, ale i hmyz, umí zacházet s věcmi tak, aby jim ulehčily život a obživu. Prý také tím, že se člověk umí smát. Narozdíl od zvířat. Což vyvrátili nejen neurovědci, ale odedávna to vědí i majitelé domácích mazlíčků, hlavně pejskaři. Nebo tím, že zvířata si netvoří civilizaci a kulturu? Civilizace je ale patrně důsledkem přemnožení druhu, který trpí anomálií přílišného bujení zasahující mozkový orgán. A co my víme například o kultuře koček nebo racků? Natož potom, abychom jí byli schopni porozumět. Nebo se liší náboženstvím? Pardon, ale o tom se raději rozepisovat nebudu. Není vůbec čím se chlubit, lépe pomlčet. Nebo jste slyšeli prase se modlit?

Myslím, že holub dobře chápe, že člověk nelétá. Jsou prostě tvorové, kteří létají, jiní plavou, další žijí pod zemí, každý je někomu potravou a každý je doma jinde. To on ví. Holub takové kritérium jako být méněcenný ani nemá. To jen někteří lidé. Tací, kteří si uvědomují vlastní nedostatečnost, jíž se pak snaží zakrývat hledáním nedostatků na druhých. Lidech i jiných tvorech.

Ale umět létat by vůbec nebylo špatné.

Autor: Jindřich Kubánek | pátek 15.6.2018 13:30 | karma článku: 9,02 | přečteno: 131x