Zkreslené vidění - Nedostatek inteligence

Inteligenční kvocient je zbytečně přeceňovanou veličinou hodnotící kvalitu člověka. Schopnost soucítit, laskavost, vstřícnost, obětavost či pracovitost o něm řeknou víc.
Čulibrk - 104

 Kvalita člověka je dnes chápána poněkud jednostranně a zjednodušeně. A sice podle výše IQ. Což je sice důležitý ukazatel, ale zdaleka ne vše vypovídající. O hodnotovém žebříčku ani morálních vlastnostech nám toho moc neřekne.

 Je pravdou, že lidé s vyšším kvocientem inteligence bývají vzdělanější, v životě a zaměstnání úspěšnější, mají větší zájem o kulturu a mají vyšší ambice i rozhled. To vše nicméně může platit i o člověku, který sice vtipné kaše moc nepojedl, ale včas si to uvědomil a svůj nedostatek nahradil pilností a snahou. Je pak dosti pravděpodobné, že si toho, čeho dosáhl, bude vážit o to více, čím větší tomu věnoval úsilí.

 Rozum je trochu něco odlišného od inteligence. Někdy se tím míní lidskost, porozumění, cit pro správné řešení a rozhodování, pravdivost. Jindy účelnost, schopnost se dorozumět a tím přesvědčit druhé. Snad i inteligence vhodně použitá. Vzácně i moudrost, což je už ale vyšší stupeň téhož vycházející ze zkušenosti.

 Nedostatek rozumu je to, co schází lidem v nejvyšších patrech rozhodování za nás všechny, tedy v politice. Proto tak často o nich mluvím. A nechválím. Dennodenně nás ujišťují o našem nedobrovolně pokřiveném náhledu a mínění o nich. Je to, samozřejmě, i zásluha či vina sdělovacích prostředků, ale ty nehrají podle stejných not. Jak by bylo krásné moci říci třeba o panu Kalouskovi „Je to nejčestnější poslanec. Nikdy nic neukradl. Každému přeje jen to nejlepší.“, o panu Fialovi „Není pravda, že je had. Nepovyšuje se a ví, že nemá vždy pravdu.“ nebo o panu Filipovi „Stydí se, že je komunista, ale věří tomu.“!

 Nedostatek rozumu je nenahraditelný a lze ho nejvýše usměrňovat. O což se snaží například vězeňská služba. Tak se ovšem usměrňují jen malá zvířátka. Velká prasata chce odstavit od koryt. Což lze však těžko. Jsou vytrvalá jak klíšťata a nenažraná, jako by si ještě ani nelízla. Ale na každou svini se vaří voda.

 A Čulibrk přidává, že starého psa novým kouskům nenaučíš.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jindřich Kubánek | pátek 7.2.2020 13:30 | karma článku: 11,76 | přečteno: 382x