Zkreslené vidění – Mýlíme se

Neomylnost sama o sobě je tragédií, na kterou vždy někdo doplatí. A v důsledku nakonec stejně i ten, kdo se cítí být dokonalým a bez chyb. Ale té vody, co zatím v řece uplyne!
Čulibrk - 159

 Člověk není dokonalým stvořením, a proto ani jeho výtvory, činy ba ani pouhé úmysly nejsou bez chyb. Ne každému se však měří stejným metrem při hodnocení toho, co napáchal.

 „Šafář Nykles byl vožralej jako prase a pan správce byl trochu veselej.“ Tolik citát z Dekameronu Jaroslava Haška. Nechme stranou, jak to se zmíněnými pány dopadlo. Důležité je, že to samé znamená u každého něco jiného.

 Je neuvěřitelně strašlivé, odpudivé a nepochopitelné, co někteří z nás snad z čiré neznalosti, nedostatku inteligence, pro špatné vychování či možná vedeni pochybnými motivy a úmysly provádějí. A to se přitom nestydí ohánět se počtem hlasů, které dostali od voličů. Že jejich voliči nejsou svéprávnými lidmi a jejich pokřivené vidění světa a morální vlastnosti jsou na úrovni stáda ovcí, již zapomínají dodat. Je možné, že v tom je podstata problému. Chtělo by to tedy zamezit takovým účastnit se voleb. Snad to ani nejsou někteří z nás.

 Ani my nejsme neomylní. Odpovědnost za rozumné rozhodování nevylučuje, že se čas od času něco přehlédne, provede nedobře nebo udělá špatně. Ale není to naším záměrem a hned se upřímně snažíme o nápravu. Stejnou chybu dvakrát neděláme, protože se dokážeme poučit. Ostatně se mýlíme tak zřídka, že si našich odchylek od dokonalosti chytrý a slušný člověk, neboli náš volič, všimne málokdy. To ti druzí vidí na nás i kočičí chlup.

 Říkají. Neboli zase se mi sem připletla politika. Asi to bude tím, že se montuje do všeho a leckdy na mne vyskočí odkudkoli. Politici jsou natolik sebestřední lidé, že veškerou omylnost považují ne za lidskou vlastnost, ale za podstatu protivníků. Politika ve veřejném prostoru občas sebe samu znevěrohodňuje i paroduje. Symbol šibenice na Václavském náměstí během demonstrace proti islámským imigrantům v roce 2015 znamená patrně zcela něco jiného, než tentýž symbol na témže místě o třiapůl roku později při demonstraci proti Babišovi. Alespoň podle ohlasů na internetu a v tisku. Mrtví a umučení komunisty byli méně lidmi, než oběti německého nacismu? Jestliže ne, jak je možné, že Komunistická strana existuje a propaguje své bludy? Jsou zelení aktivisté šplhající po bagrech a komínech něco jiného než teroristé a zloději? Právo spí? Jak ještě dlouho?

 Čulibrk se také občas mýlí. Nicméně jeho kopance nepůsobí závažné škody.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jindřich Kubánek | pátek 26.2.2021 13:30 | karma článku: 5,51 | přečteno: 153x