Zkreslené vidění - Možnosti a řešení

Nejhorší jsou řešení, která jsou zvolena v časové nebo jiné tísni. Ale člověk jich musí dělat mnoho, a proto je jich i mnoho špatných. Nicméně - některá bývají i dobrá.
Čulibrk - 053

Ono by bylo možné říci i například, že čím méně máme vhodných voleb, tím spíše uděláme něco zoufalého a nesmyslného. Mnohdy nás tlačí do kouta čas, často nás omezuje nedostatek fantazie a jindy prostě zbabělost či pohodlnost.

První, co mne napadlo v této souvislosti, byla otázka, zda jsme měli bránit republiku před Hitlerem v září roku 1938. Vojensky by pravděpodobně obrana vyšla coby marná a pošetilá snaha o nemožné, snad i sebevražda, ale sklonění se před sílou český národ morálně dost poničilo a koneckonců v důsledku vedlo k poválečnému neblahému vývoji.

Srpen roku 1968 nastartoval tolik špatných řešení, že si snad lze stěží představit horší možnosti. Kromě války a stanného práva. Měl jenom jedno neoddiskutovatelné plus. Odhalil slepým, že král je nahý. Což není vůbec k zahození.

Po převratu v roce 1989 jsme věřili, že to nejhorší už máme za sebou, a nyní pouze vše může být jen lepší. A vůbec, že komunisti se budou s hanbou plížit jen kanály, mlčet a být rádi, že vůbec dýchají. Zpočátku se zdálo, že to tak bude. Nugeta ke snídani začala být běžná. Havel byl zvolen prezidentem. Mc Donald a Kaufland dodali vše jedlé i nejedlé. Rozpadl se Sovětský Svaz. Nebáli jsme se říkat cokoli. Přestala existovat RVHP a Varšavská smlouva. NEIreport obnažoval vkus pivní erotiky. Vstoupili jsme do NATO. Strany se mohly strhat, aby získaly náš hlas. STB se vypařila. Moře a vlastní řízky kdekoli a kamkoli. Pak jsme si zvykli a stali se z nás Evropané. Střídali se prezidenti, vlády, mezinárodní situace a počasí. A dnes? Mám sto chutí rýpat do EU, neboť je to právě v módě neboli in. Ale nic takového. Jednak by ono porýpání zasloužilo vlastní úvahu, a pak …měli bychom si pořádek udělat nejdříve doma. Vrátit nakradené věci a peníze, zavřít zloděje, rozprášit všechny mafie, přestat živit darmožrouty, skončit s lhaním a tzv. korektností a vyhnat arogantní a povýšené ideology ze státních institucí. Nastal by pak ráj? Nebo by jen očistec nebyl tolik hrozný? A stačilo by to? A co na to komunisti?

Může se Čulibrk vyhnout špatným řešením?

Autor: Jindřich Kubánek | pátek 15.2.2019 13:30 | karma článku: 7,17 | přečteno: 160x