Zkreslené vidění - Když dojdou argumenty

Ilustrovaný podčárník aneb zamyšlení nad některými jevy v životě pozemšťanů a vztahy, které se jich nějakým způsobem týkají.
Čulibrk - 016

A jsme opět u internetových diskuzí. Ne, že by to platilo jenom pro ně, jde o obecné poznání, ale praktický průzkum bojem je nad všechny teorie.

Zjednodušeně řečeno – doba je stále rychlejší a stručnější. Jestliže dříve bývaly v novinách nejčtenějšími fejetony, dnes jsou to v písemných médiích v nejlepších případech nadpisy, nezřídka fotografie a ilustrace. Množství vyhrává nad kvalitou. A dojem nad skutečností. Podobné je to i se vztahy mezi lidmi, což se projevuje i v debatách.

On se vlastně s argumenty nikdo vážně většinou moc nezatěžuje. Snad jen pár idealistů, kteří se domnívají, že tak mohou někoho o něčem přesvědčit (což, jak víme, je zhola zbytečné a marné). Nálepkování nastává ihned, jakmile lidé s většinovým názorem v diskuzi několika jednoduchými triky odhalí vetřelce, který není ochoten přizvukovat v chóru a s nimi souhlasit. Tak se z nově příchozího stává v lepším případě zemanovec, sluníčkář, havloid, drahošovec, komunista, kavárník, pravdoláskař nebo okamurovec, v horším rasista, dobroser, vydlabanec, debil, islámofob, islámofil, bolševická zrůda, či zrádce národa. A jsou ještě horší výrazy, kterými se lidé častují, když se takhle na webu setkají. Jsem ale nerad sprostý.

Nicméně v tomto případě jsem optimistou. Nemusí to být tak zlé, jak se na první pohled zdá. Ti lidé by se měli někdy potkat tváří v tvář třeba v hospodě u piva. A probrat tam to samé, kvůli čemu si do krve spílají kdesi na virtuálním fóru. Určitě by se neopovážili vypustit z úst takové věci, jaké jim umožňuje neosobní konverzace s nějakým zblblým hejhulou, který se opovážil tak hrozného zločinu, že si dovoluje hlásat zcela nesmyslný názor. Ono z očí do očí se hůře lže, svaly nejsou tolik vypracované a ani hlas není tolik slyšet, jako v komentářích na netu.

Jeden háček to však má. Diskuze v hospodě musí začít za střízliva. A poměrně za střízliva by měla i končit. Protože jinak by jejím výsledkem mohla být i pracovní neschopnost. Což se na internetu stane těžko.

Autor: Jindřich Kubánek | pátek 1.6.2018 13:30 | karma článku: 9,67 | přečteno: 505x