Zkreslené vidění – Kámen

Jsou věci, na jejichž fungování nemá člověk žádný vliv. Naštěstí. Větru ani dešti neporučíme, i kdybychom se zaklínali Marxem a rozkrájeli Urválkem. Přírodní zákony nezmění ani ústavní soud.
Čulibrk - 070

Jsou děje a procesy, které se vždy stanou určitým způsobem bez ohledu na naše přání, představy či předsevzetí. Podléhají přírodním zákonům, jež nejsou závislé na ničem, co pochází od člověka. Naštěstí.

Přírodní zákony a zákony fungování nám známého vesmíru nám dovolily narodit se a existovat v tomto světě. Stačilo by, kdyby nějaká nepatrnost byla jinak, například váha atomu kyslíku vzrostla o procento, a život takový, jak ho známe, by na Zemi zmizel.

Některé režimy, některé instituce, některé skupiny a někteří lidé mají za to, že je v jejich kompetenci a moci přírodní zákony změnit. Poručíme větru, dešti, vychováme nového árijského nebo socialistického člověka, bojujeme za novou Evropu, za mír, a kdo nejde s námi, jde proti nám! Hlásala hesla totalitních států. Kolik lidí jim padlo za oběť se dá jen odhadovat. Skončily proto, že bylo dlouhodobě nemožné udržet masy vlastních obyvatel v přetvářce, nebo nenasytností moci. Pro člověka jsou zákonitosti zdravé psychiky těmi zdaleka nejdůležitějšími, pokud ony přírodní fungují.

Dnes nežijeme v totalitním státě. Což ale neznamená, že nic a nikdo neznásilňuje naše jednání, nenutí nás souhlasit s nesmysly či neokrádá nás přes náš nesouhlas. Jsou instituce, které vykazují prvky podobnosti s těmi, které jsme znali z doby vlády komunistického internacionálního bratrstva. Mám na mysli, samozřejmě a v první řadě, Evropskou unii. Její reformovatelnost je sice stejně reálná jako kolonizace Marsu v příštím desetiletí, ale i nemožné se někdy omylem stane. Necháme se překvapit.

Z domácích bych mohl jmenovat třeba velmi potřebný senát nebo Ochranný svaz autorský.

A nikdo by neměl zapomínat, že každý následek je jen výslednicí nějaké příčiny. Což mi připomíná, jak jsem se zaradoval, když jsem se dozvěděl zprávu, že Orbánova vláda zakázala na univerzitách obor genderová studia. Ale tady je Česko, takže nezbývá, než si otevřít knihu George Orwella 1984 a radovat se, že už tu vlastně nic takového není a ani není možné, aby zas někdy bylo. Nebo o tom snad pochybujete?

Čulibrk jen poznamenává, že kruhy se utvoří po vhození jakéhokoli předmětu.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jindřich Kubánek | pátek 14.6.2019 13:30 | karma článku: 7,06 | přečteno: 148x