Věř v sebe sama!

Už vás někdy nějaký učitel znejišťoval? Třásli jste se trémou před zkouškou? Nedejte se! Zvládli to jiní, zvládnete to také!!! 

Moje dcera Káťa se stala učitelkou v mateřské školce a k tomu dálkově studuje pedagogickou fakultu UK. Má na to hlavu i nervy. Studuje s ní v ročníku spousty „mamin“, jejichž nervy napínají jejich robátka. Blížil se termín zkoušek. Káťa se rozhodla spolustudující kolegyně netradičně povzbudit.

V předvečer zkoušek vystříhala z papíru hodně papírků s tímto textem: 

„Věř v sebe sama a vše zvládneš!“ 

Stříhala a stříhala, pak skládala a skládala, až vytvořila více jak 60 vzkazů, které dala do veliké zavařovací sklenice. Druhý den ráno tuhle „zavařovačku“ táhla s sebou na zkoušky v pražském MHD a každé kolegyni dala ve škole vybrat papírek. Všechny studentky obdržely stejný vzkaz.

Chodba před „zkušebnou“ se plnila upřímnými objetími a radostnými projevy vděčnosti. Kačka si vychutnávala všechno to rozradostněné sdílení pocitů. Dostavila se kolektivní úleva a soudržnost. Ten den všechny studentky zkoušky zvládly. 

Škoda, že mnoho učitelů se i v dnešní době uchyluje k traumatizujícím metodám typu:

„Měla bys jít na učňák, protože TY maturitu nezvládneš!“

Tohle bohužel není můj „výmysl“, ale pouhé konstatování skutečnosti, se kterou se střetávala moje mladší dcera Míša. Šla na „učňák“ a pak se rozhodla, že si udělá maturitu. Dnes se na tuto zkoušku z dospělosti pilně připravuje a vcelku si to užívá. Stala se z ní kavárenská studentka. Zpříjemňuje si učení v nejrůznějších pražských kavárnách… Našla si sama vlastní způsob, jak se učit.

Moc se těším, až s tou naší maturantkou společně oslavíme její úspěšné dokončení studií. Nechám jí za tímto účelem vytvořit šerpu s nápisem:

„Maturantka 2024. Věřím v sebe a proto ve svém životě vše zvládám v klídku, pohodě a radosti.

Těšíme se s Míšou na chvíli, kdy napíše dopis svým učitelkám ze ZŠ, od kterých slýchávala o své údajné neschopnosti. Myslím, že jim pošle fotku s tou maturitní šerpou.

 Vzpomínám si na svou učitelku angličtiny na ZŠ. Tahle dáma mě častovala mnoha úsudky. Dokonce moji mámu na třídní schůzce požádala, aby rozhodně nikomu neříkala, že ona mě učí angličtinu, protože já jsem na jazyky úplně blbá! Toto bylo asi tak nějak všeobecně známo po celé škole, protože když jsem se dostavila po letech na třídní sraz a vyprávěla o tom, že studuji technologii tisku v Německu, všichni mí spolužáci se podivovali, protože angličtina mi nešla…

 Takže tímto vzkazuji všem učitelům a učitelkám: "Říkejte si co chcete, my žáci si ten svůj život zařídíme po svém…v lepším případě..."

A doplnila bych to osvědčeným „moudrem“: „Nesuď neb budeš souzen.“ 

Káťa bude určitě skvělá učitelka a Míša bude jistě dělat to, co ji baví a nejspíš na to tu maturitu ani nebude potřebovat, jelikož je natolik kreativní...

 

 

Autor: Pavla Simone Jera | neděle 7.4.2024 17:00 | karma článku: 6,99 | přečteno: 139x
  • Další články autora

Pavla Simone Jera

Zateplovací story

8.4.2024 v 15:00 | Karma: 16,81

Pavla Simone Jera

Posuvná vejce

7.4.2024 v 21:20 | Karma: 9,09

Pavla Simone Jera

Kadeřnice Zpovědnice

6.4.2024 v 19:00 | Karma: 8,72

Pavla Simone Jera

Hra, která se zvrtla

6.4.2024 v 16:00 | Karma: 9,79