Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Auto za milión

Jak se ze mě stal trosečník dálnic. Naštěstí mi pomohla nejen dálniční policie, ale také všímaví lidé v okolí a tátova moudrá rada na všechno: "Dej si decko."

Ráda vzpomínám na mé studenty. Jaké bylo jejich překvapení, když jsem do školy dorazila v „autě za milión“ (Opel omega). Chlapci (18-19 let…) nestíhali valit bulvy a vyžadovali podrobné technické parametry. To však ode mne nemohli očekávat… Také se velmi zajímali o to, co budu dělat s tím bezva oltcitem… Představte si, že si to auto jeden z mých žáků koupil, a sice za cenu, za kterou jsem ho sama kupovala…

Opel omega mne nezklamal ani tehdy, když jsem se navracela z veletrhu v Düsseldorfu a v rychlosti 130 km v hodině jsem píchla levé přední kolo. To byl pán Bůh zase jednou doma…díky přerušovanému brždění a ABS jsem se nedostala do smyku, zastavila jsem u svodidel, vystoupila z auta, identifikovala jsem příčinu problému a s roztřesenýma rukama jsem hledala výstražný trojúhelník. Samozřejmě jsem začala stopovat, aby mi někdo pomohl vyměnit pneumatiku. To mně totiž v autoškole opravdu nenaučili… Zastavil mi ochotný pán, který mi pneumatiku vyměnil.  Sice nejprve nemohl heverem trefit tu správnou díru, takže auto tak nějak z heveru sklouzlo, ale nakonec to chlapík zvládnul. Dokonce nám u toho asistovala dálniční policie. Když spatřili nebohou blondýnu, zastavili, zapnuli majáček a chránili mne… Tedy nejprve mne legitimovali a poučili, že není vhodné a bezpečné zastavovat na dálnici… Smála jsem se a vtipkovala jsem, že už je to v Německu jako v Čechách, kde okrádají trosečníky dálnic.

Odjela jsem z místa činu a pokračovala v cestě domů, měla jsem strach, že „mám něco s kolem“. Zavolala jsem tátovi a svěřila se mu. Taťka mi dal moudrou radu:

„Pajuško, najdi si někde nějaký penzion, přenocuj tam a než půjdeš spát, DEJ SI DECKO. Ráno zavolej do práce a řekni jim, co se stalo. Holt přijedeš do práce o půl dne později, ale vyspalá, zdravá a v dobré náladě.“

Přespala jsem v nedalekém hotýlku a jako „šláftruňk“ jsem popíjela sekt značky Rotkäpchen. Alespoň jsme si mohla s tímto nápojem zavzpomínat na mejdany za studentských let. Nejzrádnější kombinace byla tehdy právě Rotkäpchen míchnutá s vodkou absolut. Pořádně jsem se vyspala a ráno byly pocity strachu z jízdy autem pryč. Dojela jsem v pořádku.

Horší to bylo, když jsem byla o pár let později požádána, abych z úsporných důvodů jela na výrobní poradu do Varšavy autem.

Do Polska jsem do té doby cestovala výhradně letecky. Ale když se musí šetřit, tak se musí šetřit… Cestu jsem si rozdělila na 2 etapy. Odpoledne jsem dorazila do Těšína, navštívila jsem dodavatele a byla jsem poučena, že v Polsku se mám v autě zamknout a nenechat se „svést“ z cesty. V Polsku prý není na cestách bezpečno. Vyslechla jsem rady, zamkla jsem se, zastavovala jsem minimálně a ve Varšavě jsem samou starostlivostí o své bezpečí minula hotel. To se mi stalo osudným. Hledala jsem cestu. Stála jsem v koloně vozidel uprostřed šestiproudové silnice zcela uprostřed. Najednou mi někdo roztřískal okno u spolujezdce a ukradl mi kabelku se vším. Byla jsem v šoku. Auta kolem se rozprchla, akorát jedna mladá paní vše viděla z protějšího chodníku a zavolala policii. Pak mi pomohla se uklidnit a poskytla mi svůj mobil, abych zavolal své kolegyni z Varšavy, a vysvětlila jí co se stalo. S kolegyní jsme se setkali na nedaleké policejní stanici. Zákonem schválnosti bylo, že mi ukradli zcela novou kabelku, kterou jsem si koupila k narozeninám. Kabelku jsem si užila 3 dny… Jenže v kabelce byl zánovní parfém od mého tehdejšího přítele, několik stovek dolarů na platby hotelu a jiných výdajů, mobil, platební karta, kosmetika, pas, občanka, klíče atd. Najednou jsem neměla nic, nebyla jsem „nikdo“. Byl to divný pocit. Takže jsem šla na ambasádu, kde mi vystavili nový pas. V Praze jsem raději nechala vyměnit zámek u bytu, protože člověk nikdy neví.

Po čtrnácti dnech jsem zjistila, že mi z účtu zmizelo 16.000,- kč. Holt mne okradli profíci… a nakoupili si na můj účet nejrůznější věcičky. Celková škoda byla téměř 30.000,- kč a již zmiňované stovky dolarů. Musím uznat, že se ke mně zaměstnavatel zachoval velmi lidsky a velkoryse. Můj hodný šéf to nějak zařídil, že jsem peníze dostala nějak zpět. Firma nakonec neušetřila a do Polska pak nikdo necestoval autem. Můj tehdejší přítel přijel vlakem do Varšavy a odvezl mne do Čech zpět. Tímto mu ještě jednou děkuji za jeho projev galantnosti. Měla jsem tehdy opravdu strach a od té doby nevozím kabelku na sedadle spolujezdce.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavla Simone Jera | úterý 30.1.2024 12:12 | karma článku: 12,27 | přečteno: 342x
  • Další články autora

Pavla Simone Jera

Zateplovací story

Více jak 11 let jsem bydlela na starém statku, na jehož rekonstrukci jsem se aktivně podílela. O tom, jak lze také provádět stavební práce, mě poučili pracovníci firmy, kteří zateplovali dům, ve kterém bydlím nyní.

8.4.2024 v 15:00 | Karma: 16,81 | Přečteno: 520x | Osobní

Pavla Simone Jera

Posuvná vejce

Nehoda není náhoda aneb jak nám zpestřil Velikonoce flek na ubrusu. Objevili jsme nové metody čištění...

7.4.2024 v 21:20 | Karma: 9,09 | Přečteno: 185x | Osobní

Pavla Simone Jera

Věř v sebe sama!

Už vás někdy nějaký učitel znejišťoval? Třásli jste se trémou před zkouškou? Nedejte se! Zvládli to jiní, zvládnete to také!!!

7.4.2024 v 17:00 | Karma: 6,99 | Přečteno: 139x | Společnost

Pavla Simone Jera

Romeo na balkóně a Jůlinka ve špajzce

Zabouchli jste si někdy vchodové dveře? Zapomněli jste si doma klíče? Buďte kreativní!!! Vyplatí se to!

7.4.2024 v 14:00 | Karma: 12,40 | Přečteno: 213x | Osobní

Pavla Simone Jera

Kadeřnice Zpovědnice

Rozjímání o druhotné funkci Opečovávatelky mých polodlouhých vlasů. Aneb co všechno se děje v „kadeřku“ mé kámošky „na vsi“.

6.4.2024 v 19:00 | Karma: 8,72 | Přečteno: 251x | Ona
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Rusko útočilo na ukrajinskou energetiku, poškodilo tři tepelné elektrárny

8. května 2024  7:09,  aktualizováno  7:20

Ruský vzdušný útok v noci na středu vážně poškodil tři ukrajinské tepelné elektrárny, uvedl jejich...

Kácíš? Pak sázej či plať. Novela zákona zpřísní podmínky kácení stromů

8. května 2024

Premium Pokuta až milion pro jednotlivce, až dvacet milionů pro firmu. Tedy desetkrát víc než nyní. Takové...

Padlého rudoarmějce oplakali u Rudolfina. Jenže ho zabili sami Sověti

8. května 2024

Seriál Je to snad nejslavnější fotografie z květnového osvobození Prahy a dlouho se věřilo, že Georgij...

Princezna z Kremlu. Touha po diamantech se stala Brežněvově dceři osudnou

8. května 2024

Premium Letos uplynulo 95 let od narození Galiny Leonidovny, dcery sovětského generálního tajemníka Leonida...

Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby
Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby

Přebalit, vykoupat, umýt hlavu, pořádně promazat celé tělíčko... Skvělým parťákem pro takový večerní rituál je sebamed Baby. Sháníte-li jednoho...

  • Počet článků 17
  • Celková karma 10,10
  • Průměrná čtenost 260x
Jsem milovníkem života. Psaní mi pomáhá tříbit myšlenky a získat nad mnoha situacemi nadhled. "Nadhlížím" nejraději s humorem a pokorou.

Seznam rubrik