Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Především příliš neupozorňovat na sebe...

Jaký vztah k autoritám mají zaměstnanci firem se zahraničním vedením oproti svým kolegům na západě? Jsou zbytečně velmi iniciativní a výkonní? Nebo jsou více "neposlušní" a rádi improvizují? Neumí komunikovat s kolegy v mezinárodních firmách? Nenápadně potlačují jiné kultury a nespolupracují s nimi tak snadno? Snažím se zde přijít na to, z jakého důvodu nás zahraniční majitelé neustále doškolují v něčem co již dávno známe a z jakého důvodu jsme stále u nich "za hlupáky".Proč na pracovních poradách vždy vše do posledního odstavce v ujednání a do posledního jednotlivce"odkýváme", aniž by jeden z nás vstal a řekl ostatním "tak takhle ne, vždyť je to proti selskému rozumu". Máme obavy o své zaměstnání, o svou kompetentnost? Či jde pouze o to, abychom na sebe zbytečně neupozorňovali a pro klid na pracovišti? Jedná se pouze o takzvaný "český fenomén"?

Není už načase ovlivnit celý proces komunikace (nejen ve firmách) a následné spolupráce? Není už načase začít delegovat práci na své podřízené a nezbavovat sebe a ani je osobní odpovědnosti? Vždyť vliv tržního prostředí a stále častější osobní zkušenost z práce v podobných mezinárodních firmách přináší právě úspěch v práci i soukromém životě. Je načase nést odpovědnost za svou práci,neblokovat jednání, ponechat stranou "opatrný styl", více se prezentovat - svou odbornost, orientovat se více na vztahy mezi lidmi k dosažení slušného výkonu a nebát se improvizovat (ale se zaměřením na kvalitu) a hlavně - časová nepřesnost je častým jevem - v ČR kdekoliv.

Jako Češi se snažíme odedávna vše a všechny přežít.Co na tom, že ta autorita v čele...již dávno žádnou autoritou není? My se snahou nevybočovat z řady, nejít do přímého konfliktu s nadřízeným, se raději ihned přizpůsobíme existujícímu systému. Proč jít hlavou proti zdi, za ten plat a ještě přijít o místo? Raději řekneme a uděláme to, co se od nás čekává (co bylo nařízeno "od zeleného stolu")a myslet si o tom své. Proč je u nás tak silně zakořeněná snaha nejdříve zjistit očekávání autorit a jim přizpůsobit své chování, (programově předstírané hlavně pro své okolí) své vlastní vnitřní přesvědčení a výpovědi? Proč neradi přebíráme za svůj výkon plnou odpovědnost a taktéž se obáváme ji přenést na své podřízené? Je pro nás lepší autoritativně rozhodnout? A běda jestli to podřízení nesplní!Rádi sankcionujeme, nediskutujeme (proč by nás měly zajímat jejich hloupé nápady, ikdyž vycházejí ze znalosti pravých problémů, které brání všem v dosahování vyšších výkonů?) a hlavně - na dálku rozhodujeme.

Systematická a klidná práce je sice našim záměrem, ale jak toho dosáhnout? Pojem systém asi neznáme.Vyjadřuje totiž strukturu a fungování a to nejen jednotlivců ale i institucí, politických stran, podniků ať už vlastních či ostatních firem a dalších. V neposlední řadě i rodiny. Zde by mělo jít o osobní odpovědnost za dobré fungování a vynikající výsledek. Ale my se pouze přizpůsobíme stávajícímu.Není nad záměrnou pasivitu.Vzdáváme se osobní odpovědnosti. Formálně odsouhlasené úkoly, postupy a cíle jsou pro nás tudíž nedosažitelné.Kam směřuje naše Česká republika, EU a celý svět? Pokud takto jednáme v politickém, společenském a ekonomickém systému (včetně hlavních manažerů), jak to doposud vypadá, kde nakonec zůstávají pozitvní výsledky? Proč už nikdo nebojuje za správnou věc, nemá snahu dosáhnout výtečného výsledku a úspěchu? Vždyť jsem nadřízený a odpovědný pracovník, proč nechci být potížistou a nikoho neprovokovat? Proč nechci nic měnit?Máme zde tržní společnosti, kde nikoho naštěstí"nadřízený" nezajímá - pouze úspěch. Rozhoduje zákazník. Co je platné, že umíme identifikovat problémy na pracovištích, dokonce často známe i jejich řešení, když je problém v českém prostředí aktivně jednat, odstranit chyby. Co je nepřekonatelnou překážkou?Proč na naše manažery často ti ze zahraničí pohlížejí jako na nevzdělance, téměř neinformované a nezkušené.Nestačí pouze hodnotit jejich objektivní výsledky.A co jejich nevyužitý vysoký potenciál? Proč to tak nedělají, když vědí jak na to - ptají se nadřízení ze zahraničí a ihned navrhnou další školení našich zaměstnanců a ti se bouří, že nejsou hlupáci. Nejsou to překážky na celopodnikové úrovni, které brání našim manažerům v individuální iniciativě? Vždyť právě a v této době pouze ona dokáže obstát v tvrdé konkurenci.

Je nedostatečná aktivita pouze naším národním stylem práce? Opatrně a zdrženlivě komunikovat, snaha vyčkávat dokud partner nevyloží své karty, neunáhlit se, nevyvolat konflikt, nezesměšnit se, natož tak udělat chybu!

Proč nezdůraznit vlastní rozhodování a řešení,uplatnění znalostí a zkušeností, disciplínu a hlavně vlastní odpovědnost za svou práci, motivaci a stimulaci k pracovnímu nasazení a s tím spojených prosazování nových nápadů a dotáhnout řešení až na celopodnikovou úroveň? Je zřejmé, že nám stále někdo nebo něco v tom překáží, nebo jsme to my sami?Je to specifikum pouze dnešních rodičů? Nynější mladá generace již není tolik svázaná těmito okolnostmi a tak se jasně, jednoznačně prezentuje, prosazuje a bojuje za své myšlenky i za sebe.Ovšem za sebejistým a sebevědomým vystupováním s kterým se tak vehementně prosazují musí být ukryta i jejich dostatečná kompetence. A ta v mnoha případech chybí.Většinou ti, kteří se v sebejistém vystupování shlédli nechtějí takto prodávat své vlastní kvality, ale spíš nahradit svou vlastní neschopnost a nezkušenost.

Improvizace Čechů mnohdy dovedená až k dokonalosti, se bude postupně nahrazovat špičkovou úrovní techniky a nejmodernějšími technologiemi. Přesto zůstanou pro naši vynalézavost a tvořivost oblasti, kde se nemusí český člověk obávat o svou tvořivost (nebudeme se již posmívat ani Němcům, ani..:-) Tržní ekonomika však pracuje s jinými pojmy:logistika, koordinace, optimalizace, minimalizace (nákladů, pracovních sil), produktivita, vytížení drahých technologií - a čas.Nic naplat, čas jsou peníze. Tradičně tržně orientované země, nemusí ale nutně patřit mezi ty, které všichni uznáváme pro jejich úspěšnost, nemusí právě představovat náš lidský ideál.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jana Javorková | pondělí 14.2.2011 16:17 | karma článku: 21,08 | přečteno: 6543x
  • Další články autora

Jana Javorková

Když dva dělají totéž...

I když oba případy spolu zdánlivě nesouvisí, dělí je tisíce kilometrů a aktéři jsou různí, dovolím si malé srovnání.

21.3.2012 v 7:52 | Karma: 19,16 | Přečteno: 688x | Diskuse| Společnost

Jana Javorková

Jak se česká pravice rozhodla nevyhrát volby

Po nedávných volbách na Slovensku prohlásil premiér Nečas, že pro českou pravici může být slovenský příklad velmi výraznou lekcí a poučením.Slovenská vláda podle něho vrhla voliče sama do náruče Ficovy sociální demokracie.

15.3.2012 v 7:08 | Karma: 33,68 | Přečteno: 1907x | Diskuse| Politika

Jana Javorková

Ano, jsem "Eurofobka"

Tento blog vznikl jako reakce na některé výpady v diskuzi u mého předešlého článku, kde jsem byla mimo jiné označena i za Klausovu Eurofobku.

18.2.2012 v 11:46 | Karma: 35,46 | Přečteno: 1589x | Diskuse| Politika

Jana Javorková

Halíkovi "Eurohujeři"

Oblíbenou metodou ve snaze něčeho dosáhnout nebo něco prosadit se v poslední době staly petice. Jednu z posledních inicioval pan Halík, adresoval ji premiéru Nečasovi a podepsalo ji více než třista signatářů.

16.2.2012 v 6:59 | Karma: 43,98 | Přečteno: 6016x | Diskuse| Politika

Jana Javorková

Komu slouží "mediální rasismus"?

Rasismus neboli rasová nesnášenlivost je jeden z nejnebezpečnějších projevů netolerance.Vychází z dělby lidí na lepší a horší podle rasy. Rasisté tvrdí, že někteří lidé jsou nadřazení a jiní méněcenní z důvodu příslušnosti k určité rase.

9.2.2012 v 10:06 | Karma: 27,49 | Přečteno: 1350x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

„Z platu za práci pro stát nevyžiju.“ Soudní zaměstnanci míří do stávky

20. května 2024

Premium Vláda má další problém. Po učitelích a zemědělcích budou stávkovat i zaměstnanci soudů....

Prokurátor soudu v Haagu požádal o zatykače na Netanjahua a lídry Hamásu

20. května 2024  13:31,  aktualizováno  19:38

Hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan v pondělí požádal o vydání...

Slovenská koalice po atentátu brojí proti satiře na Zomri, prý šíří nenávist

20. května 2024  19:32

Od chvíle, kdy útočník v Handlové postřelil slovenského premiéra Roberta Fica, se jeho koaliční...

Vadná krev zabila v Británii tisíce lidí, vlády to chtěly utajit, tvrdí vyšetřování

20. května 2024  18:40,  aktualizováno  19:08

Kvůli kontaminované krvi se v Británii mezi lety 1970 a 1991 infikovalo HIV či žloutenkou přes 30...