Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Já ci bejt chlapeček!

Nojo, Jarko, jenže na to ses narodila příliš brzy, a přišla s tím moc pozdě. Teď už Ti nepomůže ani generální oprava, natož rekonstrukce! Nehledě k tomu, že místo chlapečka by z Tebe byl kulhavý dědeček.

Ano, prošvihla jsem to. Maminka mě přivedla na svět v oněch zaostalých dobách, kdy se prádlo pralo na valše, a lidem se o letech do vesmíru, či klonování ovcí, ani nezdálo. Dejte dnes novopečeným rodičům do pravice valchu a do levice smartphone, a uvidíte, s čím si poradí líp! Ti opravdu pokrokoví svým bejbátkům dokonce umožňují si zvolit pohlaví; do příslušné rubriky nechají napsat X nebo U, a jestli se potomek chce stát Jeníčkem nebo Mařenkou, ať se později rozhodne sám. 

I lékařská věda pokročila natolik, že se jí na jednu stranu podařilo eradikovat několik závažných chorob, a na druhou objevit spoustu nových. Mezi ně patří genderová dysphorie, neboli porucha genderové identity, jež se projevuje nesouladem mezi myslí a tělem jedince. A jelikož každý má právo být tím, kdo je, systém zdravotní péče by měl tuto vizi odrážet.

Inu, on odráží, mimo jiné i ve zvýšené poptávce po službách, zaměřených na pomoc a podporu osob, které se ve své holčičí či klučičí kůži necítí už odmalička dobře - natož přirozeně. A pokud žijete ve správné části světa, pojišťovna vám operaci (a s ní spojenou terapii) i zaplatí.

Což ovšem nijak nepomáhá výše zmíněnému zdravotnímu systému, už tak praskajícímu ve švech. Lékařské vědě se totiž podařilo i významně prodloužit lidský věk, a eventuálně nastane doba, kdy nás jedno denně snědené jablko před doktory neochrání. K současným problémům s nedostatečnou kapacitou operačních sálů tak přibyde další: Kdo dostane při triáži přednost? Sedmdesátiletý důchodce, čekající na výměnu kyčelního kloubu, nebo nespokojené dvanáctileté mládě, které příroda nevybavila podle jeho přání? 

Obávám se, že odpověď je celkem jasná (tlačenku teď nechávám bokem): S největší pravděpodobností ten, co si bude hlasitěji stěžovat, a s křikem se domáhat svých práv. Já jsem ochotna výhru vsadit na mládí.

Ze zkušenosti víme, že podobný kravál ujde uším veřejných čunitelů jen málokdy - obzvláště když se jedná o pošlapávání práv menšin. Politici okamžitě chytí rytmus, a bez meškání začnou zpívat. Jejich soprány, altíky, tenory a barytony se rozezní na plné pecky, a to, že taktovkou mává teenagerový, nejednou i pre-teenagerový agitátor (tedy vpodstatě dítě), není důležité; právo je právo, a pořádek muší bejt. A tak se konají nové trans-genderové studie, re-analyzují se výsledky těch starých, přepisují se křestní listy, a v platnost vstupují další a další zákony

Neméně důležité je zavedení patřičné terminologie, z níž jsou vymýceny veškeré politicky nekorektní, necitlivé, či urážející výrazy. Lingvistickou úpravu textů je z úsporných důvodů doporučeno provádět paralelně s modifikací záchodů na unisex, při čemž je nutné se ujistit o jejich orientaci směrem k Mekce. To vše kvůli malému procentu lidí, kteří mají utkvělou představu o tom, že jsou diskriminováni.

"Jak si kdo ustele, tak si lehne," praví jedno moudré přísloví. Vztahuje se však i na nezletilé, jimž postel často stále stele maminka? Ono je sice všeobecně známo, že mládež v tomto věku ví všecko líp než jejich blbí rodiče, ale uvědomují si plně následky svého počínání? Ustojí posměch, šikanu, a hanlivé poznámky spolužáků? Co když se dospělému kdysichlapečkovi znelíbí být holčičkou, poté, co zjistí, že v zaměstnání dostane za stejnou muziku méně peněz? A že krátit si cestu osamělým parkem není dobrý nápad? Co když se bývalá holčička nechtěně, a třeba i nezaslouženě, ocitne v lepkavých osidlech hnutí #MeToo? Přestane ho bavit být klukem, a bude chtít ty přívěsky zase odvěsit? Ale nač si s tím lámat hlavu. Svět jednou stejně ovládnou předprogramovatelní roboti, jimž budou nějaké omyly přírody šumafuk.

A co se mne týče? Přesto, že se občas cítím jako pes, a navzdory teatrálnímu výkřiku v nadpisu tohoto kecánku, i nadále plánuji zůstat členem rodu Homo sapiens, pohlaví ženské. Neboť, jak řekla Billie Jean King, když některý z tenistů runcal o špatných podmínkách na kurtu: Champions adjust.

Akorát těch vnad mi sudičky mohly nadělit o kilo víc.

Autor: Jarka Jarvis | úterý 15.1.2019 3:00 | karma článku: 21,39 | přečteno: 664x
  • Další články autora

Jarka Jarvis

Šťastnou cestu! (1)

Měl to být výlet našich snů. Z přímořského Vancouveru do Banffu v srdci Skalistých hor, nádhernou krajinou a v luxusu, jímž je vlak Rocky Mountaineer pověstný. Jenže organizace se chopil pan Murphy, a podle toho to i dopadlo.

4.9.2022 v 16:00 | Karma: 16,24 | Přečteno: 336x | Diskuse| Ostatní

Jarka Jarvis

Odboráři všech zemí, mějte se!

Nepopírám, že odbory kdysi sloužily svému účelu, a v historii zaujímají důležité místo. Jenže jak je to s nimi dnes, kdy stávky a často absurdní požadavky sahají až k hranici kontraproduktivity?

7.8.2022 v 23:05 | Karma: 15,53 | Přečteno: 320x | Diskuse| Ostatní

Jarka Jarvis

Pan doktor Umíto

Páni doktoři a paní doktorky jsou chytří a vzdělaní lidé. Na rozdíl ode mne vědí, co je membrum superius, že slovo pes nutně neznamená sousedovic voříška, a caput nemá s posledním vydechnutím našeho auta nic společného.

15.7.2022 v 1:20 | Karma: 17,59 | Přečteno: 488x | Diskuse| Ostatní

Jarka Jarvis

Vraždy v naší ulici

Nedávno mi přistál ve schránce kreslený vtip, v němž se pes ptá kočky: "Znáš ten pocit, když uděláš něco špatného nebo se něčím proviníš, a celý den pak máš výčitky svědomí?" A kočka mu na to odpoví: "Ne."

30.5.2022 v 5:05 | Karma: 20,53 | Přečteno: 700x | Diskuse| Ostatní

Jarka Jarvis

Až já půjdu do nebe

Prý tam vedou schody, u brány stojí kádrovák jménem Petr Svatý, a obláčky jsou měkčí než babiččina peřina. Ale to vím jenom z doslechu, a lidi toho napovídají!

24.4.2022 v 21:50 | Karma: 18,71 | Přečteno: 360x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps

3. května 2024  6:23

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...

Soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, na které uhořelo 34 lidí

3. května 2024  6:14

Americký soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, při jejímž požáru zahynulo v roce 2019...

iDNES Premium jen za 49 Kč na 3 měsíce. Získejte i vstupenky na MS v hokeji

3. května 2024

Před blížícím se mistrovstvím světa v hokeji přichází iDNES Premium s mimořádnou akční nabídkou....

Poslanci omezí prodej půdy cizincům, změní zákon po havárii na Bečvě

3. května 2024  5:16

Sněmovna má v pátek na programu vyšší ochranu nejlepší zemědělské půdy, novelu vodního zákona...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 143
  • Celková karma 12,38
  • Průměrná čtenost 441x
Píšu blbě, ale píšu ráda. Navíc jsem politicky nekorektní, nevlastním chytrý telefon, a v důchodu mám tolik času, že absolutně nic nestíhám.

Seznam rubrik