Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Svévolná politika Miloše Zemana

V pořadu Radiožurnálu nám v neděli Miloš Zeman z Lán oznámil, že chce spolurozhodovat o personálním složení budoucí vlády. Ano, momentálně máme také vládu, kterou si M. Zeman vytvořil ze svých lidí, kteří nedostali ani důvěru parlamentu. Nyní předkládá české společnosti teorii o tom, že je úkolem prezidenta starat se o to, „aby zde nebyla nová Karolína Peake“. Zda bude v této svévolné politice pokračovat dále, bude záležet jen na rezistenci české politické scény.

Dosavadní chování Miloše Zemana ve své prezidentské funkci nejlépe vystihla v říjnu tohoto roku v rozhovoru v Magazínu Dnes sama manželka Miloše Zemana. Ve zmíněném rozhovoru řekla větu: „On si zkrátka do prezidentské funkce přinesl premiérskou pracovní náplň“. Dnešní realita je však jiná. Miloš Zeman není premiérem, ale prezidentem, z čehož vyplývá, že jeho funkce a postavení nejsou totožné s předsedou vlády. Také náš ústavní systém neumožňuje kumulaci těchto funkcí. To, že se neustále odvolává na přímý mandát jeho voličů z prezidentské volby, na této skutečnosti nic nemění. V nedělním lánském rozhovoru M. Zeman prohlásil, že bude chtít, aby budoucí ministři měli dostatečnou kvalifikaci pro vykonávání funkce ministra. Problém spočívá v tom, že mu jednak Ústava tuto kompetenci nevymezuje a navíc Miloš Zeman nedovede nebo nechce pochopit ustanovení vymezující pravomoci prezidenta republiky. Ústava v článku 62 písm. a) konstatuje, že prezident jmenuje a odvolává předsedu a další členy vlády a také přijímá jejich demisi. Jde o tzv. samostatné neboli kompetenční ustanovení prezidentových pravomocí. Naproti tomu ustanovení článku 68 Ústavy upravuje vztah vlády k Poslanecké sněmovně a k prezidentovi. Zmíněné ustanovení čl. 68 Ústavy v odstavci 2 zakotvuje, že předsedu vlády jmenuje prezident, a nyní přijde to podstatné „na jeho návrh jmenuje ostatní členy vlády“. Konkrétně to znamená, že prezident republiky v dané věci nemá žádný prostor pro vlastní návrhy ohledně personálního složení vlády, nemluvě o tom, aby si stanovoval nějaké podmínky pro jmenování jednotlivých ministrů, jako je například podmínka odbornosti. Jinými slovy vyjádřeno, výběr potenciálních ministrů je ve výlučné kompetenci a zodpovědnosti designovaného předsedy vlády. Proto včerejší slova Miloše Zemana o prezidentské spoluzodpovědnosti ohledně jmenování vlády vůbec nejsou na místě, a to i bez ohledu na článek 54 Ústavy, který stanoví, že prezident republiky není z výkonu své moci zodpovědný. Miloš Zeman si pomalu, ale jistě buď přímo, nebo nepřímo přisvojuje pravomoci, které mu nenáleží. Žel naše politická a společenská scéna není schopná na to adekvátně reagovat. TOP 09 a ODS tak činí pouze verbálně ve všeobecných prohlášeních, to je ale vše a je to málo. Nastal čas, aby se buď napříč poltickými stranami našel konsensus ohledně omezení ústavních pravomocí nevyzpytatelného hradního pána, nebo se političtí představitelé obrátili na Ústavní soud s kompetenční žalobou, jak se za to přimlouvá i senátorka Eliška Wagnerová. Pokud politici nenajdou odvahu obhájit ústavní principy, na kterých spočívá naše parlamentní demokracie, tak na dlouhou dobu zabředneme do chronické politické krize, která ještě prohloubí dnešní neutěšený stav naší politiky a společnosti a Miloš Zeman si bude dále dělat jen to, co se bude hodit jeho osobním politickým ambicím.

Autor: Jaroslav Vondráček | úterý 10.12.2013 0:02 | karma článku: 23,63 | přečteno: 897x
  • Další články autora

Jaroslav Vondráček

Vracíme se „k vládě lidu“?

Relativně klidnou českou politickou hladinu rozčeřila v minulých dnech kauza kancléře Mynáře ohledně jeho aktivit vůči justici a vystoupení JUDr. Baxy před sněmovním podvýborem pro justici a soudní samosprávu.

29.1.2019 v 19:05 | Karma: 32,70 | Přečteno: 1865x | Politika

Jaroslav Vondráček

Nezpronevěřili jsme se odkazu 28. října 1918 ?

V těchto dnech si připomínáme sté výročí založení Československého státu. Při této příležitosti vychází v tisku články a ve veřejnoprávní televizi můžeme sledovat nesčetné programy k danému tématu.

27.10.2018 v 19:32 | Karma: 9,63 | Přečteno: 217x | Politika

Jaroslav Vondráček

Kam bude směřovat ČR po parlamentních volbách?

Den po volbách do Poslanecké sněmovny spekulují jak občané, tak politologové a novináři, jak bude vypadat budoucí vláda a především se řeší otázka, kdo bude ochoten jít do vládní koalice s hnutím ANO.

22.10.2017 v 21:44 | Karma: 9,40 | Přečteno: 544x | Politika

Jaroslav Vondráček

Máme „české Palermo“?

Jak česká média, tak i veřejnost povětšinou vnímají provedenou policejní reorganizaci v roce 2016 jako koaliční souboj mezi ČSSD a hnutím ANO.

5.2.2017 v 21:59 | Karma: 23,57 | Přečteno: 776x | Politika

Jaroslav Vondráček

Fatální selhání ministra vnitra Chovance

To, co se v posledních dnech děje uvnitř Policie ČR, nemá od doby ministra vnitra Ivana Langera, který v roce 2003 zlikvidoval finanční policii, obdoby.

10.6.2016 v 14:48 | Karma: 40,20 | Přečteno: 2556x | Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:19

Přímý přenos Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Na Plzeňsku hořela hala sklárny, oheň zasáhl třetinu střechy

2. května 2024  18:22,  aktualizováno  20:15

V Heřmanově Huti na severním Plzeňsku hořelo v areálu sklárny. Podle informací iDNES.cz od hasičů,...

Trump se vidí jako disident, soud je pro něj marketingová sklizeň, tvrdí expert

2. května 2024

Premium Pokud dojde na televizní debatu Donalda Trumpa a Joea Bidena, jako jednoznačný vítěz z ní vzejde...

Vlak bez strojvůdce ujel několik kilometrů, pak vykolejil. Řítil se stovkou

2. května 2024  14:51,  aktualizováno  19:55

Na železniční trati mezi obcemi Čisovice a Měchenice v okrese Praha-západ vykolejil vlak. V...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 35
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1097x
Jsem právník, působící jako advokát a externí pedagog na PF UK v Praze, kde učím švýcarské ústavní a správní právo. Značnou část svého života jsem strávil ve Švýcarsku, kde jsem rovněž vystudoval právnickou fakultu v Bernu a odkud jsem se následně před 10 lety vrátil zpět do ČR.

Seznam rubrik