Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Máme „české Palermo“?

Jak česká média, tak i veřejnost povětšinou vnímají provedenou policejní reorganizaci v roce 2016 jako koaliční souboj mezi ČSSD a hnutím ANO. 

Jak česká média, tak i veřejnost povětšinou vnímají provedenou policejní reorganizaci v roce 2016, při které byla sloučena protimafiánská a protikorupční policie do nového útvaru takzvané Národní centrály proti organizovanému zločinu, jako koaliční souboj mezi ČSSD a hnutím ANO. Tato perspektiva pohledu je trochu nešťastná, neboť se jedná o víc než jen o samotnou policii, jde totiž o charakter našeho právního státu.

Relativně klidnou hladinu vztahů obou politických subjektů k danému tématu opět rozčeřila závěrečná zpráva sněmovní vyšetřovací komise z poloviny tohoto týdne, které předsedal bývalý ministr spravedlnosti za ODS Pavel Blažek. Stručně shrnuto, sněmovní vyšetřovací komise došla k závěru, že nebylo prokázáno, že by reorganizace policie byla provedena za účelem odstranit tehdejšího šéfa ÚOOZ Roberta Šlachtu. Současně zpráva této komise konstatuje, že provedená reorganizace byla provedena pod vedením ministra vnitra Milana Chovance a policejního prezidenta Tomáše Tuhého časově uspěchaně a nekoncepčně. Souběžně se zveřejněním této zprávy podal předseda komise Pavel Blažek trestní oznámení na detektiva Generální inspekce bezpečnostních sborů Milana Vaculíka a na olomouckého státního zástupce Pavla Šeredu.

S předloženou zprávou komise v podstatě nebyl nikdo stoprocentně spokojen. Každá strana čekala potvrzení vlastní teze. Členům sociální demokracie se nelíbila kritika komise ohledně provedení policejní reformy a vytýkala komisi její málo razantní vystoupení proti vrchnímu státnímu zastupitelství v Olomouci. Představitelům hnutí ANO se zase nelíbilo, že nebyla potvrzena jejich domněnka, že celá reorganizace policie měla sloužit pouze ke zlikvidování ÚOOZ pod vedením Roberta Šlachty, který pracoval nezávisle a nenechal nahlížet politiky do rozpracovaných živých kauz. Především se jednalo o kauzy Vidkum a Beretta, v kterých byli involvováni především politici sociální demokracie a vysocí policejní představitelé v čele s Tomášem Tuhým. Předseda hnutí ANO se při komentování zprávy vyšetřovací komise nechal strhnout k emotivnímu výroku o „českém Palermu“ a o celé akci této komise mluvil jako o „šaškárně“. Své zklamání nad zprávou neskrýval ani Robert Šlachta, který věcně konstatoval, že se komise v podstatě nezabývala podstatou věcí, tj. odhalením toho, z jakého důvodu byla celá reorganizace policie provedena. I sám předseda této komise Pavel Blažek přiznává, že na danou otázku komise nenalezla odpověď. Komise v podstatě také přiznala, že některá podezření nelze vyloučit, ale současně je nelze ani prokázat a potvrdit.

Brizantní část závěrečné zprávy sněmovní vyšetřovací komise ovšem spočívá v jejím doporučení vládě, aby omezila pravomoc státním žalobcům. Současně komise vládě také doporučila, aby prověřila práci vrchního státního zastupitelství v Olomouci a zabývala se i jeho personálním obsazením. Tady se však členové komise dostávají na tenký led, neboť toto její doporučení svádí k domněnce, že se jedná o „pomstu“ poslanců, především politiků ODS a TOP 09 za pád Nečasovy vlády v souvislosti s ještě s neuzavřenou kauzou Nagyové-Nečasové, kterou dozorovali právě státní zástupci v Olomouci. Závažnější je ovšem skutečnost, že politici napříč politickým spektrem chtějí omezit státním zástupcům Ústavou ČR garantované právo vykonávat dozor v trestním řízení v plném rozsahu. Jinými slovy vyjádřeno, jde o to, aby státní zástupci nemohli dozorovat vyšetřování státních zástupců. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman i ministr spravedlnosti Robert Pelikán důrazně odmítli tento návrh s argumentem, že by byla porušena rovnováha celého systému trestního řízení. Pavel Zeman rovněž odmítl provádět personální změny na olomouckém státním zastupitelství, neboť k tomu neshledává žádný legitimní důvod. Nelze se ubránit dojmu, že právní stát značné části politiků vadí a že tito politici si nepřejí nezávislost trestního vyšetřování, jak je zakotveno v Ústavě. Politici mají velké štěstí, že český volič je velice tolerantní a nechává politikům velký prostor, který často přesahuje jejich pravomoci. Občané by měli vnímat tyto konkrétní kroky politiků a vyvodit z nich patřičné závěry, a to právě proto, aby už v budoucnu nikoho nenapadlo mluvit o „českém Palermu“.  

Autor: Jaroslav Vondráček | neděle 5.2.2017 21:59 | karma článku: 23,57 | přečteno: 776x
  • Další články autora

Jaroslav Vondráček

Vracíme se „k vládě lidu“?

Relativně klidnou českou politickou hladinu rozčeřila v minulých dnech kauza kancléře Mynáře ohledně jeho aktivit vůči justici a vystoupení JUDr. Baxy před sněmovním podvýborem pro justici a soudní samosprávu.

29.1.2019 v 19:05 | Karma: 32,70 | Přečteno: 1865x | Politika

Jaroslav Vondráček

Nezpronevěřili jsme se odkazu 28. října 1918 ?

V těchto dnech si připomínáme sté výročí založení Československého státu. Při této příležitosti vychází v tisku články a ve veřejnoprávní televizi můžeme sledovat nesčetné programy k danému tématu.

27.10.2018 v 19:32 | Karma: 9,63 | Přečteno: 217x | Politika

Jaroslav Vondráček

Kam bude směřovat ČR po parlamentních volbách?

Den po volbách do Poslanecké sněmovny spekulují jak občané, tak politologové a novináři, jak bude vypadat budoucí vláda a především se řeší otázka, kdo bude ochoten jít do vládní koalice s hnutím ANO.

22.10.2017 v 21:44 | Karma: 9,40 | Přečteno: 544x | Politika

Jaroslav Vondráček

Fatální selhání ministra vnitra Chovance

To, co se v posledních dnech děje uvnitř Policie ČR, nemá od doby ministra vnitra Ivana Langera, který v roce 2003 zlikvidoval finanční policii, obdoby.

10.6.2016 v 14:48 | Karma: 40,20 | Přečteno: 2556x | Politika

Jaroslav Vondráček

Omluva pana Ovčáčka nestačí….

Stalo se něco neskutečného, pán Hradu se prostřednictvím svého mluvčího pana Ovčáčka omluvil. Omluva následovala poté, co se ve veřejných médiích objevila zpráva, že včera na Hradě policista zakázal zpívat skautům českou hymnu.

25.4.2016 v 15:03 | Karma: 27,11 | Přečteno: 907x | Politika
  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Brusel zveřejnil 10 kroků pro přijímání migrantů, z nichž se Česko nevyzuje

12. června 2024  18:34

Evropská komise zveřejnila harmonogram, který má zajistit, aby v jednotlivých členských státech EU...

Pravda o střelbě na fakultě. Unikátní rekonstrukce, vrah přišel ve 13:23

17. června 2024

Premium Pravda o střelbě na filozofické fakultě se vynořuje postupně a některé detaily jdou proti tvrzením,...

Evropu čeká vlna veder, dorazí i do Česka. Ve Španělsku čekají 45 stupňů

11. června 2024  15:34,  aktualizováno  15:49

Teploty v Evropě od víkendu výrazně vzrostou. Od pondělí do čtvrtka příštího týdne bude letní až...

Centrem Prahy nejezdí dvě ze tří linek metra, policie řeší odložené kufry

18. června 2024  13:53,  aktualizováno  14:21

Aktualizujeme V úterý odpoledne policie uzavřela část Václavského náměstí kvůli nálezu podezřelého zavazadla....

Dodávka na pěší zóně srazila a usmrtila seniorku, zůstala zaklíněná pod autem

18. června 2024  14:19

Tragickou dopravní nehodu vyšetřovali dnes dopoledne olomoučtí policisté i hasiči na pěší zóně v...

Potyčka na ubytovně v Ústí skončila vraždou, podezřelého policie zadržela

17. června 2024  12:06,  aktualizováno  18.6 14:01

Policisté vyšetřují vraždu na ubytovně v Ústí nad Labem. V násilný trestný čin zřejmě vyústila...

„Ficovi pomohlo, že sám bojoval.“ Lékař poprvé popsal dny po atentátu

18. června 2024  13:11,  aktualizováno  13:50

Rychlé zotavování slovenského premiéra Roberta Fica po atentátu v Handlové souviselo s tím, že...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 35
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1097x
Jsem právník, působící jako advokát a externí pedagog na PF UK v Praze, kde učím švýcarské ústavní a správní právo. Značnou část svého života jsem strávil ve Švýcarsku, kde jsem rovněž vystudoval právnickou fakultu v Bernu a odkud jsem se následně před 10 lety vrátil zpět do ČR.

Seznam rubrik