Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Závodit o euro? Proč?

Občas to v posledních měsících při čtení novin začíná vypadat, že stojíme na začátku nějakého závodu, v jehož cíli je přijetí eura. Není to nejlepší z možných nápadů. Ani zdaleka.

Prezident Miloš Zeman v projevu před Evropským parlamentem poznamenal, že Česká republika plní Maastrichtská kritéria a že tedy minimální dobou, za jakou by bylo možné přijmout společnou měnu, jsou dva roky. Formálně je to v podstatě pravda, když pomineme nějaký měsíc sem, měsíc tam. Vláda a ministr financí mluví o horizontu šesti let, nebo možná kratším, ale nikoliv v tomto volebním období. Z různých politických stran ale zaznívá, že by to mohlo být rychleji. A premiér ujistil ostatní státy EU, že Češi nebudou dělat potíže s Paktem stability, což je v podstatě nový podstavec, na kterém se společná měna pomalu uvelebuje.

Všimněme si – ještě před rokem a dokonce ještě před několika měsíci stála diskuse tak, zda euro vůbec přijímat nebo se programově postavit mimo tento sjednocovací a federalizační trend. Nová politická reprezentace v tom má zjevně jasno. Pro ni stojí otázka jenom tak, kdy bude euro přijaté za vlastní, nikoliv zda bude přijaté za vlastní.

Avšak k diskusi zda ano nebo ne bychom se měli vrátit jako k té hlavní. Tady je dobré vědět, jak to vlastně je s tou povinností nebo nepovinností euro přijmout. Je zvláštní, že i řada politiků v této disciplíně tápe a dosti často zásobuje obyvatele matoucími představami. Tedy je to tak.

Nemáme sjednanou žádnou výjimku, jako si dohodly již v roce 1992 Velká Británie a Dánsko. Ty jsou spolu se Švédskem jedinými státy původní patnáctky, které nejsou v eurozóně. A nyní přichází správná otázka – proč nemají euro ve Švédsku, když splňují kritéria a nevlastní žádnou výjimku? Odpověď je geniálně jednoduchá – protože se jim do eurozóny nechce a v podstatě neexistuje způsob, jak členský stát splňující kritéria donutit, aby bylo euro přijato jako národní měna.

Řada politiků a také někteří „analytici“ veřejnost matou zmínkami o jakési výjimce „švédského typu“, ale to jsou nesmysly a možná i cílené lži. Žádná není, neexistuje a nikdy ani neexistovala. Švédi diskutovali ano či ne euru v roce 2003 a zamítli společnou měnu v referendu. Od té doby dokonce nebyla tato otázka ani nastolena. Občas se Švédů Brusel velmi slušně zeptá, jak se vyvíjí jejich názor na euro. Odpovědí je velká chvála společné měny s douškou, že seveřané o možnosti vstoupit do eurozóny vědí a neustále ji mají na paměti, nicméně až někdy.

Tolik pouze na okraj. Můžeme být v EU, můžeme splňovat maastrichtská kritéria, ale také můžeme se zdvořilým zájmem sledovat, zda se euro opravdu podaří stabilizovat, zda ta stabilita bude dlouhodobá a zda nejslabší země v systému – samozřejmě je myšlena na prvním místě Itálie, pak Francie, nelze zapomenout na Řecko, Španělsko a Portugalsko – dostanou svoje veřejné finance pod kontrolu. Protože do té doby je jakákoliv diskuse o přijetí eura za dva nebo za tři roky jenom ztráta času. A můžeme mít klidně prezidenta euro-optimistu, to na věci nic nemění, protože nyní má význam jenom otázka, zda euro ano či ne, zda přežije nebo nepřežije a pokud přežije, tak nakolik bude pro českou ekonomiku, společnost a občany přínosem.

Ono totiž přijmout euro je v podstatě jednoduché, to je technologický problém a byl již mnohokráte vyřešen s velkou úspěšností. Stačí se zeptat na Slovensku. Ale zbavit se eura, to by byl opravdu velký oříšek.

Opravdu by nebylo dobré, pokud by si česká společnost nechala vnutit přemýšlení o euru ve stylu „jistě, jenom se ptejme kdy“. Protože tohle není závod v běhu. Tady jde o mnohem podstatnější věci.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jaroslav Veverka | pondělí 31.3.2014 12:33 | karma článku: 26,72 | přečteno: 810x
  • Další články autora

Jaroslav Veverka

Čínský kapitál? Jednou, někdy…

Snaha o rozvíjení obchodních vztahů s Čínou je skvělá. Je to potřeba, Čína je ekonomická velmoc. Ale bylo by naivní předpokládat, že se současný stav změní během krátké doby. A současný stav je, že Čína je perspektivní partner.

28.12.2016 v 9:00 | Karma: 13,52 | Přečteno: 295x | Ekonomika

Jaroslav Veverka

Česko nemá vlastní dynamiku

Údaj o růstu či poklesu hrubého domácího produktu je tak trochu fetišismem ekonomie. Jeho schopnost opsat realitu dané země je ve skutečnosti dosti omezená. Tak bychom se měli dívat i na poslední odhady ČNB.

22.12.2016 v 13:00 | Karma: 18,90 | Přečteno: 393x | Ekonomika

Jaroslav Veverka

Jednoho dne limity padnou

Žijeme ve světě levných surovin. Není to ale „navždy“, není to „napořád“. Ekonomika má věčnou tendenci vytvářet rovnováhu. Dynamickou, stále se měnící, ale v podstatě rovnováhu. A proto suroviny nebudou levné věčně.

31.10.2016 v 13:16 | Karma: 16,52 | Přečteno: 687x | Ekonomika

Jaroslav Veverka

Nad ČEZ již slunce zapadá

„Vizí Skupiny ČEZ je stát se jedničkou na trzích s elektrickou energií střední a jihovýchodní Evropy.“ To napsala elektrárenská společnost ČEZ v prosinci roku 2005. A opravdu se zdálo, že nad Říší ČEZ slunce nezapadá.

26.10.2016 v 9:00 | Karma: 19,81 | Přečteno: 749x | Ekonomika

Jaroslav Veverka

Čínskou ocel opravdu ne

Obecně jsem proti obchodním kvótám, proti restrikcím, regulacím a omezování ekonomiky. Ale představa, že Evropská unie udělí Číně statut „tržní ekonomiky“, a tím otevře (nejen) trh s ocelí, mi připadá nepřijatelná.

30.9.2016 v 9:00 | Karma: 20,90 | Přečteno: 713x | Ekonomika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Absurdní! Nehorázné! Izrael, USA i Česko odmítají zatykač z Haagu na Netanjahua

20. května 2024  20:32,  aktualizováno  21:50

Izrael má jasno: zatykač z Haagu je absurdní, ostudný a útok proti celé zemi. Tak se vyjádřil...

Po zásahu blesku museli v Drážďanech dva lidi oživovat, zraněných je deset

20. května 2024  20:57

Zásah blesku si v pondělí večer v Drážďanech vyžádal deset zraněných, z nichž dva záchranáři museli...

Za jeden krok vpřed dva vzad. Západní rozhodnutí jsou pomalá, říká Zelenskyj

20. května 2024  20:46,  aktualizováno  20:53

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj si v interview s agenturou Reuters postěžoval na pomalá...

„Z platu za práci pro stát nevyžiju.“ Zaměstnanci soudů míří do stávky

20. května 2024

Premium Vláda má další problém. Po učitelích a zemědělcích budou stávkovat i zaměstnanci soudů....

AURES Holdings a.s.
NÁKUPČÍ AUTOMOBILŮ - BRNO (A12460)

AURES Holdings a.s.
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 40 000 - 60 000 Kč

  • Počet článků 103
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1163x
Jmenuji se Jaroslav Veverka a bylo mi 50 let. Podnikám v oborech energetika, strojírenství a stavebnictví. Vedle práce je mým koníčkem sport, konkrétně hokej a fotbal.

Seznam rubrik