Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Česko nemá vlastní dynamiku

Údaj o růstu či poklesu hrubého domácího produktu je tak trochu fetišismem ekonomie. Jeho schopnost opsat realitu dané země je ve skutečnosti dosti omezená. Tak bychom se měli dívat i na poslední odhady ČNB.

Běžnému občanovi České republiky je v podstatě jedno, zda HDP letos vzroste o 2,2 nebo 2,9 procenta. O tomto rozdílu lze říci jediné. Totiž, že kromě statistiků a politiků si ho nikdo ani nevšimne. Nijak se totiž v reálném životě neprojeví.

Tím nechci říci, že údaj HDP je bezcenný. To vůbec ne. Přece jenom ukazuje schopnost ekonomiky vytvořit a užít přidanou hodnotu. Umí naznačit, zda se celková kondice nějakého hospodářství zvyšuje či zda stagnuje nebo klesá. Ale rozdíl mezi 2,2 procenta a 2,9 procenta je z pohledu běžného občana marginální. On je stejně u HDP důležitý spíše trend a směřování čísel, než konkrétní údaj.

Obyvatelé této země jsou v posledních měsících zahrnováni řadou naprosto úžasných čísel o naší ekonomice. O HDP byla řeč. Nezaměstnanost je nejnižší za posledních skoro dvacet let, zároveň máme vysokou zaměstnanost, tedy absolutní počet lidí zapojených do smluvních vztahů a ekonomického dění (včetně podnikatelů). Kladná obchodní bilance je stálým jevem a saldo zahraničního obchodu roste. O české produkty a služby je v cizině zájem. Rozpočet plánovaný se schodkem 70 miliard bude naopak v přebytku. Zdá se, že jsme krajina zalitá sluncem.

Jenže za těmito všemi skvělými čísly se schovává řada nebezpečenství. Klesají investice, naopak odliv kapitálu se zrychluje. Jinými slovy je zde stále menší ochota investovat v České republice. Co se zahraničních investic týká, stav není nijak „úžasný“, naopak se zde projevují stále větší potíže. Administrativní zatížení podnikání je vysoké. Mzdy rostou, ale nijak závratnou rychlostí – přesto je ČR státem s vysokou cenou práce, protože práce je zdaněna opravdu hodně (kdo někdy někoho zaměstnával, jistě ví, o čem mluvím). I když ekonomika si vede alespoň v hrubých číslech skvěle, do života většiny lidí se to promítá jenom velmi málo.

Byrokracie ve všech oblastech je obrovská, regulace neustále rostou. A to ani zdaleka nikoliv jen „kvůli Bruselu“, sami si nakládáme na hrb ještě daleko více. Například různé ekologické nebo potravinářské normy jsou extrémně přísné, mnohé v podstatě nesplnitelné. Přesto jsou supermarkety plné zboží dražšího než v cizině, přitom ale méně kvalitního.

Experiment s elektronickou evidencí tržeb bude novým obrovským balvanem na hrbu živnostníků a obchodníků. Náš daňový systém je složitý, neustále se mění a například předpisy o výběru daně z přidané hodnoty jsou sestaveny v jazyce, který češtinu připomíná pouze okrajově.

Soudní systém je přetížený a nevyzpytatelný. Více než čtvrt století po pádu komunismu rozhodují o podobné věci soudy na regionální úrovni naprosto odlišně a to nemluvě o takové komplikaci, jakou je naprostá nekonzistentnost rozhodování na jednotlivých úrovních soudní hierarchie.

Takto by bylo možné pokračovat stále dál a ilustrovat jednu zásadní věc – česká ekonomika (a česká společnost) nemá vlastní dynamiku. Sloužíme jako dílna Evropy, především Německa, náš růst se nerodí z nových věcí vzniklých zde. Až na čestné výjimky, pochopitelně. Rosteme (velmi pěkně), když roste okolí, klesneme (ještě rychleji), jakmile se zadrhne evropský stroj.

Co potřebujeme do budoucna? Řadu zásadních reforem minimálně srovnatelných s těmi, které proběhly na začátku devadesátých let. Potřebujeme reformu daňového systému, která nebude zvýhodňovat jednu skupinu proti jiné, ale podpoří investice. Potřebujeme dramatické zjednodušení administrativní zátěže podnikání i každého občana. Potřebujeme zásadní revizi regulatorních opatření. Potřebujeme ustoupit od paternalismu a dát prostor osobní iniciativě. Potřebujeme přestat dotovat penziony a „drobné podnikání“, protože každá dotace jednomu vychytralému příjemci pošle do kolen dva jiné, kteří podnikají na vlastní riziko a ne za veřejné peníze.

Není dobré věřit ve světlé zítřky, kdy bude líp a všichni dostanou koblihy zadarmo. Jediné, v co má smysl věřit, je vlastní schopnost a takové uspořádání společnosti, ve kterém se o sebe může každý svobodně postarat sám.

Autor: Jaroslav Veverka | čtvrtek 22.12.2016 13:00 | karma článku: 18,90 | přečteno: 393x
  • Další články autora

Jaroslav Veverka

Čínský kapitál? Jednou, někdy…

Snaha o rozvíjení obchodních vztahů s Čínou je skvělá. Je to potřeba, Čína je ekonomická velmoc. Ale bylo by naivní předpokládat, že se současný stav změní během krátké doby. A současný stav je, že Čína je perspektivní partner.

28.12.2016 v 9:00 | Karma: 13,52 | Přečteno: 295x | Ekonomika

Jaroslav Veverka

Jednoho dne limity padnou

Žijeme ve světě levných surovin. Není to ale „navždy“, není to „napořád“. Ekonomika má věčnou tendenci vytvářet rovnováhu. Dynamickou, stále se měnící, ale v podstatě rovnováhu. A proto suroviny nebudou levné věčně.

31.10.2016 v 13:16 | Karma: 16,52 | Přečteno: 687x | Ekonomika

Jaroslav Veverka

Nad ČEZ již slunce zapadá

„Vizí Skupiny ČEZ je stát se jedničkou na trzích s elektrickou energií střední a jihovýchodní Evropy.“ To napsala elektrárenská společnost ČEZ v prosinci roku 2005. A opravdu se zdálo, že nad Říší ČEZ slunce nezapadá.

26.10.2016 v 9:00 | Karma: 19,81 | Přečteno: 749x | Ekonomika

Jaroslav Veverka

Čínskou ocel opravdu ne

Obecně jsem proti obchodním kvótám, proti restrikcím, regulacím a omezování ekonomiky. Ale představa, že Evropská unie udělí Číně statut „tržní ekonomiky“, a tím otevře (nejen) trh s ocelí, mi připadá nepřijatelná.

30.9.2016 v 9:00 | Karma: 20,90 | Přečteno: 713x | Ekonomika

Jaroslav Veverka

Rozpolcený jako Němec

Rozhodovat o energetice v Německu začíná připomínat tanec mezi vejci na palubě rybářské bárky během hurikánu Andrew. Naši sousedi to mají sami se sebou dost těžké.

27.9.2016 v 9:50 | Karma: 23,48 | Přečteno: 659x | Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

  • Počet článků 103
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1163x
Jmenuji se Jaroslav Veverka a bylo mi 50 let. Podnikám v oborech energetika, strojírenství a stavebnictví. Vedle práce je mým koníčkem sport, konkrétně hokej a fotbal.

Seznam rubrik