Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Z hlediska živnostníků a podnikatelů je parazitem pan Mládek

Stínový ministr financí za ČSSD Jan Mládek se dvakrát omluvil živnostníkům a podnikatelům a odvolal tvrzení, že parazitují na zaměstnancích. Vášně opadají. A přichází chvíle podívat se na onen projev budoucího vládce státní kasy pořádně.

Hlavní otázka je, zda to byl momentální zkrat a slovní nešikovnost nebo zda šlo o možná i nechtěné přiznání toho, co si pan Mládek a potažmo i sociální demokracie opravdu myslí.

Dvojitá omluva stínového ministra vytváří dojem, že se prostě stala jenom taková malá, hloupá nehoda, která se může přihodit každému. Něco jako hlasité pšouknutí na banketu. Prostě cosi, co se sice stalo, ale mělo by to být obratem zapomenuto jako nepodstatné, bezvýznamné, neškodné.

Avšak do myslí se vkrádá otázka, zda je tomu opravdu tak. Nestalo se Janu Mládkovi ono pověstné „Freude, Freude, vždycky na tě dojde“? Neuteklo mu z úst něco, o čem je skálopevně přesvědčen, ale co by si normálně nechal pro sebe? Nepodlehl na ostravské sjezdové tribuně dojmu, že ČSSD již vstoupila hlavním vchodem do Strakovy akademie a je čas začít panovat?

S jistou znalostí postojů českých sociálních demokratů nezbývá než přitakat druhé verzi. Toto nebylo nepřesné nebo jinak zkomolené vyjádření jiných myšlenek. Vždyť z hlediska sociální demokracie českého střihu jsou živnostníci, podnikatelé či továrníci opravdu parazitujícími živočichy, kteří sají svoje zisky z potu dělného lidu. Vždyť co nám sociální demokracie říká každým svým slovem, každým heslem o jistotách a sociální rovnosti?

Ideál obyvatele je člověk s průměrným nebo mírně podprůměrným příjmem, který platí vysoké daně, ale zase dostává poměrně hodně od státu. Je mu bráno tolik, aby byl závislý na zpětných transferech. Díky tomu může stát řídit jeho životní úroveň a přitahovat nebo uvolňovat otěže obyvatelova postroje. Schválně nemluvím o občanovi, ale o obyvateli. Ve slově občan je sebejistota a hrdost, což nejsou vlastnosti, které by napomáhaly hladkému výběru vysokých daní.

Pan Mládek řekl ve své slabé chvíli to, co si opravdu myslí. Živnostníci, podnikatelé a vůbec lidi, kteří se o sebe postarají sami a od státu nic nepožadují, jsou z hlediska sociálních demokratů obtížný element, který by bylo nejlepší zakázat. Tady nejde o odvody na sociální nebo zdravotní pojištění, jestli jsou nízké nebo vysoké. Tady nejde o placení takových nebo onakých daní. (Například jenom moje firmy odvedly státu za dobu své existence cca 4,5 miliardy korun na sociálním a zdravotním pojištění a na daních a nevšiml jsem si, že bych z toho měl nějaký užitek.) Ono freudovské uřeknutí se Jana Mládka odhalilo fakt, že jeho sociální demokracii vyhovují poddajní a nepodnikaví podaní, kteří si nechají strhnout obrovskou daň a pak musí natahovat ruku a poníženě prosit ministra financí o nějaké ty drobné.

Jan Mládek by měl být svými stranickými kolegy, z nichž někteří jsou jistě přemýšlivější, jasně upozorněn, že takováto chyba a takováto urážka více než jednoho milionu lidí se neodpouští. Neumím si představit, že by šel jednou diskutovat s představiteli podnikatelů jako ministr financí. Jak by je oslovil? „Milí parazité, už jsme se v Moskvě konečně naučili, jak vám opravdu zakroutit krkem. Napaříme vám daň 110 procent…“?

Potíž s mnoha lidmi v sociální demokracii je ta, že si neuvědomují, jak vlastně ekonomika funguje. Že peníze, rohlíky ani auta nevznikají na ministerstvu financí, ale že peníze někdo vydělává, rohlíky peče a auta vyrábí. Že na prvním místě není stát, jeho úředníci, úřady a ministerstva, ale lidé, kteří podnikají a pracují. Bez jejich ochoty platit daně by pan Mládek nikdy nedosáhl na svůj vytoužený ministerský plat, protože ti živnostníci a podnikatelé mu ho budou poskytovat. Zaměstnanci jsou jistě velmi důležití, ale oni neorganizují výrobu a nenesou rizika. Kdyby nebylo živnostníků a podnikatelů, nikdo by je nezaměstnal.

Pan Mládek by si měl uvědomit, že z hlediska živnostníků a podnikatelů je parazitem on. Protože hloupým rozeštváváním společnosti a budováním třídní nenávisti svoji užitečnost opravdu neprokáže.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jaroslav Veverka | úterý 19.3.2013 17:00 | karma článku: 30,05 | přečteno: 799x
  • Další články autora

Jaroslav Veverka

Čínský kapitál? Jednou, někdy…

Snaha o rozvíjení obchodních vztahů s Čínou je skvělá. Je to potřeba, Čína je ekonomická velmoc. Ale bylo by naivní předpokládat, že se současný stav změní během krátké doby. A současný stav je, že Čína je perspektivní partner.

28.12.2016 v 9:00 | Karma: 13,52 | Přečteno: 295x | Ekonomika

Jaroslav Veverka

Česko nemá vlastní dynamiku

Údaj o růstu či poklesu hrubého domácího produktu je tak trochu fetišismem ekonomie. Jeho schopnost opsat realitu dané země je ve skutečnosti dosti omezená. Tak bychom se měli dívat i na poslední odhady ČNB.

22.12.2016 v 13:00 | Karma: 18,90 | Přečteno: 393x | Ekonomika

Jaroslav Veverka

Jednoho dne limity padnou

Žijeme ve světě levných surovin. Není to ale „navždy“, není to „napořád“. Ekonomika má věčnou tendenci vytvářet rovnováhu. Dynamickou, stále se měnící, ale v podstatě rovnováhu. A proto suroviny nebudou levné věčně.

31.10.2016 v 13:16 | Karma: 16,52 | Přečteno: 687x | Ekonomika

Jaroslav Veverka

Nad ČEZ již slunce zapadá

„Vizí Skupiny ČEZ je stát se jedničkou na trzích s elektrickou energií střední a jihovýchodní Evropy.“ To napsala elektrárenská společnost ČEZ v prosinci roku 2005. A opravdu se zdálo, že nad Říší ČEZ slunce nezapadá.

26.10.2016 v 9:00 | Karma: 19,81 | Přečteno: 749x | Ekonomika

Jaroslav Veverka

Čínskou ocel opravdu ne

Obecně jsem proti obchodním kvótám, proti restrikcím, regulacím a omezování ekonomiky. Ale představa, že Evropská unie udělí Číně statut „tržní ekonomiky“, a tím otevře (nejen) trh s ocelí, mi připadá nepřijatelná.

30.9.2016 v 9:00 | Karma: 20,90 | Přečteno: 713x | Ekonomika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Za jeden krok vpřed dva vzad. Západní rozhodnutí jsou pomalá, říká Zelenskyj

20. května 2024  20:46

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj si v interview s agenturou Reuters postěžoval na pomalá...

Absurdní! Nehorázné! Izrael a USA odmítají zatykač z Haagu na Netanjahua

20. května 2024  20:32

Izraelský premiér Netanjahu prohlásil, že žádost hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu...

„Z platu za práci pro stát nevyžiju.“ Zaměstnanci soudů míří do stávky

20. května 2024

Premium Vláda má další problém. Po učitelích a zemědělcích budou stávkovat i zaměstnanci soudů....

Prokurátor soudu v Haagu požádal o zatykače na Netanjahua a lídry Hamásu

20. května 2024  13:31,  aktualizováno  19:38

Hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan v pondělí požádal o vydání...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 103
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1163x
Jmenuji se Jaroslav Veverka a bylo mi 50 let. Podnikám v oborech energetika, strojírenství a stavebnictví. Vedle práce je mým koníčkem sport, konkrétně hokej a fotbal.

Seznam rubrik