Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Co nezaznělo ve vysílání pořadu Reportéři ČT

Z vlastní zkušenosti vím, jak pracují někteří tvůrci pořadu Reportéři ČT. Bohužel. Lidé placení z koncesionářských poplatků, tedy Vašich i mých, pod rouškou veřejnoprávnosti nahrávají o sto šest skrytou kamerou i osoby, které nejsou veřejně činné, ignorují prokazatelná fakta a jejich ekonomické vzdělání se blíží nočním teplotám v těchto dnech.

Snažili byste se vysvětlit svá ekonomická manažerská rozhodnutí někomu, kdo není schopen rozlišit mezi závazky společnosti s ručením omezeným a závazky jejích jednatelů a spolumajitelů? Veřejnoprávní reportéři Fiala a Havlík ze mne takhle na podzim roku 2007 udělali „milionového dlužníka“.

Že jsem nedlužil já, ale firma, kterou jsem spoluvlastnil a v níž jsem byl jedním z jednatelů, pro ně bylo podružné. Stejně jako to, že tato firma zaplatila 80% kupní ceny pozemků, ale to se autorům reportáže nehodilo do krámu, takže to nikdy nezaznělo. A jak se veřejnoprávní ČT vyrovnala se svou zákonnou povinností odvysílat žádost o odpověď, v níž byly nepravdivé skutečnosti uvedené v reportáži uvedeny na pravou míru? Nijak. Prostě nic neodvysílala.

Z tohoto pohledu může snaha reagovat na včerejší reportáž Spor o vynálezy na vylepšený cement v pořadu Reportéři ČT vypadat jako předem prohraný boj. Jenže to si nemyslím. Když mne začátkem letošního září oslovil pan redaktor Fiala, předal jsem komunikaci s ním svým právníkům, kteří – myslím si – fundovaně odpověděli na jeho dotazy. Takzvaný investigativec Fiala z poskytnutých informací využil jen poskrovnu, prostě „nezklamal“. Opět využil jen to, co mu zapadlo do myšlenkové konstrukce, kterou byl schopen pochopit a následně vysvětlit.

Na jednu stranu postavil dva zaměstnance firmy Elmos Trading (Karel Ling a Renata Sztanková) a prezentoval je jako vynálezce, kteří místo padesátimilionové odměny za vynález, jak v betonu využít elektrárenský popílek, dostali vyhazov. Na straně druhé, zjednodušeně řečeno, mne, coby majitele firmy, který ji raději prodal, než aby musel odměnu vyplatit. Pan Fiala měl sice k dispozici veškeré podklady pro to, aby mohl případ objektivně posoudit, ale místo toho udělal přesný opak. Z informací, které mu poskytl můj právní zástupce, redaktor zmínil pouze to, že „ani na jeden z vynálezů nebyl udělen patent“.

Jenže právě v tom je klíč k pochopení celé této uměle vytvořené rádoby kauzy. Tento údajně přelomový vynález totiž fungoval jen ojediněle v laboratorních podmínkách, ale v praxi postup výroby cementu s fluidním popílkem nefunguje a neobstál v žádné skutečné výrobní zkoušce. Elmos vyrobil dle vynalezené receptury několik cisteren cementu s fluidním popílkem, který měl být odzkoušen v panelárně, pokaždé však s katastrofickým výsledkem.

Za účelem podání patentových přihlášek Elmos najal prvotřídní českou patentovou kancelář Rott, Růžička & Guttmann, která vše zpracovala a přihlášky podala. Byly podány jak v Česku, tak k Evropskému patentovému úřadu. Bohužel výsledkem už první fáze patentového řízení bylo jednoznačné odmítnutí obou přihlášek, neboť kompetentní úřady shledaly popsané technologické postupy jako neurčitě popsané, v podstatné části nepřezkoumatelné a v podstatných ohledech také nesplňující základní požadavek novosti popsaného technologického postupu.

V tom spatřuji zásadní selhání veřejnoprávního novináře, neboť nedokázal rozlišit mezi tím, co za vynález označují jeho původci, a vynálezem ve smyslu platné legislativy. Další selhání autora je v tom, že nedělal rozdíl mezi dřívějšími vynálezy pana Linga (využití klasického popílku) a nově zkoušenými technologickými postupy (s fluidním popílkem) a zcela pominul ekonomické hledisko celé věci – společnost Elmos totiž z žádného z vynálezů či postupů nijak neprofitovala, protože buď nejsou průmyslově využitelné, nebo je jejich výroba v současné době (ekonomická krize, propad ve stavebnictví) nerentabilní.

Z pohledu nyní už bývalého vlastníka proto konstatuji, že výsledkem je 24 milionů korun investovaných do něčeho, co nefunguje nebo nelze využít. A dodávám, že autor údajného vynálezu doposud nepředal údajně existující komplexní dokumentaci, což lze také považovat za zásadní informaci, která v reportáži nezazněla, přestože ji Reportéři ČT měli k dispozici.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jaroslav Veverka | úterý 18.10.2011 15:17 | karma článku: 25,62 | přečteno: 2555x
  • Další články autora

Jaroslav Veverka

Čínský kapitál? Jednou, někdy…

Snaha o rozvíjení obchodních vztahů s Čínou je skvělá. Je to potřeba, Čína je ekonomická velmoc. Ale bylo by naivní předpokládat, že se současný stav změní během krátké doby. A současný stav je, že Čína je perspektivní partner.

28.12.2016 v 9:00 | Karma: 13,52 | Přečteno: 295x | Ekonomika

Jaroslav Veverka

Česko nemá vlastní dynamiku

Údaj o růstu či poklesu hrubého domácího produktu je tak trochu fetišismem ekonomie. Jeho schopnost opsat realitu dané země je ve skutečnosti dosti omezená. Tak bychom se měli dívat i na poslední odhady ČNB.

22.12.2016 v 13:00 | Karma: 18,90 | Přečteno: 393x | Ekonomika

Jaroslav Veverka

Jednoho dne limity padnou

Žijeme ve světě levných surovin. Není to ale „navždy“, není to „napořád“. Ekonomika má věčnou tendenci vytvářet rovnováhu. Dynamickou, stále se měnící, ale v podstatě rovnováhu. A proto suroviny nebudou levné věčně.

31.10.2016 v 13:16 | Karma: 16,52 | Přečteno: 687x | Ekonomika

Jaroslav Veverka

Nad ČEZ již slunce zapadá

„Vizí Skupiny ČEZ je stát se jedničkou na trzích s elektrickou energií střední a jihovýchodní Evropy.“ To napsala elektrárenská společnost ČEZ v prosinci roku 2005. A opravdu se zdálo, že nad Říší ČEZ slunce nezapadá.

26.10.2016 v 9:00 | Karma: 19,81 | Přečteno: 749x | Ekonomika

Jaroslav Veverka

Čínskou ocel opravdu ne

Obecně jsem proti obchodním kvótám, proti restrikcím, regulacím a omezování ekonomiky. Ale představa, že Evropská unie udělí Číně statut „tržní ekonomiky“, a tím otevře (nejen) trh s ocelí, mi připadá nepřijatelná.

30.9.2016 v 9:00 | Karma: 20,90 | Přečteno: 713x | Ekonomika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Přežil jsem rakovinu, jsem spokojený, říká Kajínek. A trvá na obnově procesu

23. května 2024

Premium Nejznámějšímu českému vězni Jiřímu Kajínkovi dnes vyprší sedmiletá podmínka, kterou dostal spolu s...

Blackface! Ne, jen mast na uhry. Škola v Kalifornii vyhodila žáky, teď jim zaplatí

23. května 2024

Premium Mlýn války proti „systémovému rasismu“ a cynismus školy semlel i studenty, kteří se v roce 2014...

Překvapivé oznámení. Volby budou už 4. července, oznámil britský premiér

22. května 2024  19:05,  aktualizováno  20:58

Britský premiér Rishi Sunak oznámil, že parlamentní volby v ostrovní zemi se uskuteční už 4....

Loď při smrtelné srážce na Dunaji řídil Čech. Soud mu zakázal opustit bydliště

22. května 2024  20:13,  aktualizováno  20:32

Kapitán výletní lodi, která v sobotu na Dunaji narazila do motorového člunu, je podle MTI Čech...

  • Počet článků 103
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1163x
Jmenuji se Jaroslav Veverka a bylo mi 50 let. Podnikám v oborech energetika, strojírenství a stavebnictví. Vedle práce je mým koníčkem sport, konkrétně hokej a fotbal.

Seznam rubrik