Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Přerovské Laguny – kus chráněné přírody i rekreační oblast přímo ve městě

Velmi zajímavou a půvabnou oblastí Přerova jsou vodní plochy Laguny, jež leží v těsném sousedství řeky Bečvy jihovýchodně od Národní přírodní rezervace Žebračka. Laguny jsou zvláštní jak svou polohou, tak i vznikem.

Národní přírodní rezervace Žebračka je zbytkem lužního lesa v povodí Bečvy a dnes leží přímo v Přerově, mezi místní částí (obcí) Lýsky na severu a místní částí (obcí) Kozlovice za Bečvou na východě města. Když se nyní podíváte na mapu, vypadá to, jakoby se les Žebračka vklínil do města. Samozřejmě byl postup opačný. Město dorazilo k okraji lužního lesa (respektive k jeho malé 228hektarové části, co se zachovala) a postupně jej obklopilo administrativně i fakticky. Žebračka je národní přírodní rezervací od 4. června 1949 a patří tak mezi nejstarší rezervace v regionu.

Na jihovýchodě od této rezervace se rozkládají takzvané Laguny. Velká laguna nyní coby přírodní koupaliště a Malé laguny od podzimu 2008 jako přírodní památka. V oficiálních stránkách statutárního města Přerov se o Malých lagunách dočteme: „Území navrhované přírodní památky bylo do roku 2007 součástí Národní přírodní rezervace Žebračka a jejího ochranného pásma. Předmětem ochrany byl dubohabrový les, lužní porost, velmi bohaté ptačí refugium. V 70. letech 20. století byla jihovýchodní část Národní přírodní rezervace Žebračka (pravděpodobně nezákonně) postupně odlesněna a zcela přeměněna intenzívní těžbou kvartérních sedimentů a následnými stavebními úpravami. V roce 1979 byla po ukončení těžby štěrkopísků největší vzniklá vodní plocha, tzv. Velká laguna, upravena a využívána jako přírodní koupaliště. Západní část s menšími vodními plochami vznikla později a byla ponechána samovolnému vývoji. Vzniklé terénní deprese byly zaplaveny a došlo k iniciaci biologické sukcese území.“ (Sukcese je ekologický termín označující vývoj a změny ve složení společenstev v ekosystému a představy o něm.) 

Zejména o Malých lagunách se na webových stránkách Přerova mimo jiné dále uvádí: „Národní přírodní rezervace Žebračka byla nově vyhlášena od 1. listopadu 2007. Důvodem pro nové vyhlášení byla i skutečnost, že v rozporu s ochrannými podmínkami národní přírodní rezervace došlo k zásadní změně ve využívání jihozápadní části chráněného území. Zcela zde vymizel původní předmět ochrany, takže bylo doporučeno vyčlenit území Velké a Malé laguny z národní přírodní rezervace. Dnes je v prostoru Malých lagun vyvinuta vegetace měkkého luhu v raném sukcesním stádiu, která představuje odlišný biotop ve srovnání se zbývající částí původní rezervace. Svojí rozlohou a významem však patří k cenným mokřadním biotopům v regionu. Vodní plochy jsou bohatě oživeny, v podrostu se vyskytují druhy rostlin, které jsou zahrnuty do Červeného seznamu flóry České republiky, území je významné i z mykologického hlediska a stalo se zajímavou studijní plochou. Proto byla vyhlášena na podzim 2008 přírodní památkou.“ 

Pro biology a zřejmě i ekology a geology jsou Malé laguny nejspíš zajímavější. Avšak pro turistu s jistými citovými vazbami k těmto místům a s foťáčkem v ruce skýtá i Velká laguna, která je podle webových stránek Přerova klidovou oblastí s rekreační funkcí s úzkou návazností na regenerovaný městský park Michalov, spoustu zajímavých pohledů. A nyní se můžete podívat, co jsem při cestě, která vede kolem celé Velké laguny, vyblejskl.

Malý stav vody odkrývá kamenitou pláž, která se nachází za běžných okolností pod vodou.

 

 

Autor: Jaroslav Kvapil | pondělí 11.7.2016 1:51 | karma článku: 16,94 | přečteno: 421x
  • Další články autora

Jaroslav Kvapil

Je po eurovolbách, takže něco o rozdělování, spojování a válce

Každý „jaksi ví“, že jsou si všichni lidé rovni, tak hledejme, co nás spojuje, a ne důvody k nenávisti a válčení. Avšak proč se bratřit s každým zmetkem? Kdo je ale ten zmetek a kdo kvalitní produkt?

17.6.2024 v 9:09 | Karma: 11,12 | Přečteno: 371x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

O blogerovi roku, uličním výboru a tak podobně

Přečetl jsem si několik článků o výsledcích „Blogera roku“, ale hlavně diskuse k nim, a když jsem se brodil tou vyhřezlou zlobou, napadlo mě, že by kompetentní lidé měli tuto anketu zrušit, což se samozřejmě nestane.

6.6.2024 v 12:21 | Karma: 15,38 | Přečteno: 381x | Diskuse| Hyde park

Jaroslav Kvapil

Pravda o Červené Karkulce

Je hrozné, jak se dneska v zájmu genderové i jiné korektnosti upravují literární díla klasiků. A považte, že dokonce i pohádky. Ještěže na to upozornila jistá učitelka češtiny a dala tím směr našemu vědeckému bádání.

1.4.2023 v 12:48 | Karma: 17,40 | Přečteno: 644x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Ježíš na krumpáči

Smrt čeká na všechny, ale v zařízeních, kde tráví své dny lidé na sklonku života, se připomíná naléhavěji než jinde. Následující příběh začíná v roce 1996 v Domově důchodců v Radkově Lhotě, kde je právě hodně živo.

26.3.2023 v 15:34 | Karma: 21,66 | Přečteno: 458x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Marie Kudeříková, zatvrzelá až k obdivuhodné statečnosti, popravená právě před 80 lety

Není dobré zlehčovat oběť kohokoli, kdo bojoval proti zlu. To se nám vždycky vymstí. Je ovšem tragicky absurdní, že nemálo z lidí, kteří proti jednomu zlu bojovali, posloužili v konečném důsledku třeba nevědomky jinému zlu.

26.3.2023 v 13:56 | Karma: 25,54 | Přečteno: 698x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

O víkendu se vrátí tropy, studená fronta pak přinese bouřky a ochlazení

4. července 2024  6:21

Po chladnějším úvodu týdne se o víkendu do Česka vrátí tropické teploty. V sobotu však počasí...

Nejlepší místa na koupání. I v Česku lze najít komfort u vody, něco však stojí

4. července 2024

Premium O víkendu se do Česka vrátí horké léto. Už v pátek se oteplí a na sobotu hlásí meteorologové opět...

Sesaďte Bidena ihned, už není schopný prezidentování, žádají republikáni

4. července 2024

Premium Co nechceš, aby ti jiní činili, nečiň ty jim, ale demokraté si zřejmě nepamatovali všechno, co řekl...

Rozluštila tisíce zpráv. Kryptoložka Elizebeth odvrátila nacistickou hrozbu

4. července 2024

Premium Zachránila tisíce lidských životů, pomohla dostat do vězení mafiány v čele s Al Caponem a odhalila...

  • Počet článků 653
  • Celková karma 13,25
  • Průměrná čtenost 989x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik