Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Otevřela se snad Pandořina skříňka?

„Můžeme mít různé pochybnosti ohledně těch či oněch restrikcí, ale nejsou-li výsledkem nějaké zvůle, ale naopak projevem snahy problém řešit, je asi na místě je respektovat,“ napsal Jiří Turner v článku „Co takhle diskusi…“.  

Obávám se, že snaha řešit koronavirový problém nestačí. Snahu asi vláda a kompetentní vůbec mají. Potíž je v tom, jestli vědí, co dělají. Každému je nejspíš jasné, že se opatření přijímají, pokud je třeba změnit či zvrátit určitý stav nebo trend. Stejně by ale mělo všem být jasné, že po přijetí určitých opatření je třeba nějaký čas počkat, aby se ukázalo, jestli fungují, a pokud ne, přijmout další tvrdší opatření…

Jenže vláda prosadila od minulého pondělí nouzový stav, v úterý byl rekordní počet pozitivně testovaných na koronavirus a týž den ministr Roman Prymula začal mluvit o tom, že se v pátek bude jednat o dalších restrikcích. Jak se asi mohla opatření nouzového stavu za dva dny projevit? Nicméně v pátek se rozhodlo, že od pondělí budou platit přísnější restrikce, ale ještě o víkendu, dřív, než ta tvrdší opatření vstoupila v platnost, premiér Andrej Babiš mluvil o ještě přísnějších omezeních od středy.

Za takových okolností se jeví čím dál zřetelněji, že premiér, vláda, ministr zdravotnictví, hygienici a další vládní odborníci netuší, jak proti šíření koronaviru a jím způsobované nemoci covid postupovat. Vypadá to, že jsou šílení strachy, že to nezvládnou a přijdou následně o své posty. O tom, že by vláda poskytovala informace, vysvětlovala příslušné kroky, počínala si systematicky a řešila dopady oněch restrikcí, jak píše Jiří Turner, že bychom to po vládě měli požadovat, nemůže být ani řeči.

No a do toho se dovídám, že prezident Miloš Zeman, který pozurážel, koho mohl a vlastně napadl celý národ, chce výjimku z restrikcí pro pořádání oslav 28. října na Hradě, a prý mu to premiér a spol. spíš povolí. To už je vážně krutý, velice nechutný a nemravný výsměch lidem. Tak vláda svými restrikcemi rdousí jeden obor podnikání a lidské činnosti vůbec za druhým, a na Hradě bude „merenda“ (i když prý v omezeném rozsahu), aby se uspokojily choutky prezidenta, který se už dávno zcela znemožnil?

Takže běžný občan už ani nesmí zpochybnit nebezpečnost koronaviru, nesmí kritizovat opatření proti němu jako přehnaná, neboť přece jde o smrtelnou chorobu podobnou moru (viz Prymulův nápad na povinnou kremaci zemřelých), ale prezident restrikce zpochybnit může tím, že uspořádá monstrakci a titíž papaláši, kteří vyhrožují národu, mu to posvětí. Je-li koronavirus a jím způsobený covid opravdu tak zhoubný, tak jaképak výjimky? Kde to jsme? Pravděpodobně už v... pekle, nebo se tam řítíme.

Nikomu svůj názor nevnucuji, ale jsem čím dál víc přesvědčen, že jsme momentálně v rukou šílenců, kteří nemají ponětí, jak nastalou situaci řešit. Nejspíš to nebude specialita pouze našich vládců, nýbrž otázka celosvětová, ale u nás to je vidět z menší vzdálenosti, a protože nám vládnou lidé jako Miloš Zeman a Andrej Babiš, nabývá absurdita obludných rozměrů. 

Otevřela se snad Pandořina skříňka? Jestli je tohle předzvěst zkázy naší civilizace, pak ji nezpůsobil virus, ten jen ukazuje, že manipulujeme silami, o jejichž povaze nemáme představu. Píšu teď především o silách bezbřehého mediálního působení v kombinaci se starými metodami brutálního nátlaku ze strany vládců a mocných vůbec. Nejde o to, zda respektujeme restrikce, nebo že bychom je měli respektovat. Momentálně nám nic jiného nezbývá. Někoho totiž může napadnout, že ti, kteří restrikce nehodlají respektovat, se nebudou jen sankcionovat, ale rovnou střílet, aby se zachránilo co nejvíc lidských životů. Myslíte, že to není možné?

Odkaz na blog Jiřího Turnera, z něhož jsem si vypůjčil pár myšlenek: https://turnerjiri.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=758849

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jaroslav Kvapil | úterý 13.10.2020 10:33 | karma článku: 24,31 | přečteno: 805x
  • Další články autora

Jaroslav Kvapil

Pravda o Červené Karkulce

Je hrozné, jak se dneska v zájmu genderové i jiné korektnosti upravují literární díla klasiků. A považte, že dokonce i pohádky. Ještěže na to upozornila jistá učitelka češtiny a dala tím směr našemu vědeckému bádání.

1.4.2023 v 12:48 | Karma: 17,40 | Přečteno: 638x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Ježíš na krumpáči

Smrt čeká na všechny, ale v zařízeních, kde tráví své dny lidé na sklonku života, se připomíná naléhavěji než jinde. Následující příběh začíná v roce 1996 v Domově důchodců v Radkově Lhotě, kde je právě hodně živo.

26.3.2023 v 15:34 | Karma: 21,48 | Přečteno: 446x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Marie Kudeříková, zatvrzelá až k obdivuhodné statečnosti, popravená právě před 80 lety

Není dobré zlehčovat oběť kohokoli, kdo bojoval proti zlu. To se nám vždycky vymstí. Je ovšem tragicky absurdní, že nemálo z lidí, kteří proti jednomu zlu bojovali, posloužili v konečném důsledku třeba nevědomky jinému zlu.

26.3.2023 v 13:56 | Karma: 25,54 | Přečteno: 694x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Rok, kdy umřel vynálezce ostnatého drátu

(Povídka) Stojím před zchátralým nárožním činžákem, z kterého jsem odstartoval do života. Až po delším vyzvánění na kdovíkolikátý zvonek otvírá vchodové dveře starší muž a kupodivu přistoupí na mé přání se po domě rozhlédnout.

21.3.2023 v 14:06 | Karma: 9,81 | Přečteno: 373x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Ruský voják v zákopech bojuje… za vás za všechny?

Rajchlova demonstrace na pražském Václavském náměstí se maskovala za název „proti bídě“ a sám svolavatel se nejspíš moc snažil, aby uřezal co nejvíc proruských, proputinovských rohů trčících z davu... Všechny ale neuhlídal.

17.3.2023 v 15:20 | Karma: 43,59 | Přečteno: 11580x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Ukrajinská armáda zaútočila na přístavy v Černém moři, cílila i na sklady s ropou

17. května 2024  6:42,  aktualizováno  10:19

Sledujeme online Ruská obrana v noci čelila rozsáhlému útoku dronů na Novorossijsk a další přístavní město...

Muž utekl z hořícího bytu na balkon, hasiči ho dostali dolů po žebříku

17. května 2024  10:15

Nečekaný budíček měli dnes kolem páté hodiny ráno lidé z třípatrového bytového domu v Březové na...

Fingerland: Izrael se bojí, že zabředl do válečného patu. Neví, jak z toho ven

17. května 2024

Vysíláme Válka o Gazu může skončit patem a zároveň se blíží konec premiéra Benjamina Netanjahua. V Rozstřelu...

Hádka o školních absencích skončila vraždou v rodině, hoch za ni dostal 7 let

17. května 2024  9:36,  aktualizováno  9:52

Ve čtvrtek u Krajského soudu v Liberci při neveřejném jednání padl sedmiletý rozsudek nad mladíkem,...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1022x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik