Otevřela se snad Pandořina skříňka?

„Můžeme mít různé pochybnosti ohledně těch či oněch restrikcí, ale nejsou-li výsledkem nějaké zvůle, ale naopak projevem snahy problém řešit, je asi na místě je respektovat,“ napsal Jiří Turner v článku „Co takhle diskusi…“.  

Obávám se, že snaha řešit koronavirový problém nestačí. Snahu asi vláda a kompetentní vůbec mají. Potíž je v tom, jestli vědí, co dělají. Každému je nejspíš jasné, že se opatření přijímají, pokud je třeba změnit či zvrátit určitý stav nebo trend. Stejně by ale mělo všem být jasné, že po přijetí určitých opatření je třeba nějaký čas počkat, aby se ukázalo, jestli fungují, a pokud ne, přijmout další tvrdší opatření…

Jenže vláda prosadila od minulého pondělí nouzový stav, v úterý byl rekordní počet pozitivně testovaných na koronavirus a týž den ministr Roman Prymula začal mluvit o tom, že se v pátek bude jednat o dalších restrikcích. Jak se asi mohla opatření nouzového stavu za dva dny projevit? Nicméně v pátek se rozhodlo, že od pondělí budou platit přísnější restrikce, ale ještě o víkendu, dřív, než ta tvrdší opatření vstoupila v platnost, premiér Andrej Babiš mluvil o ještě přísnějších omezeních od středy.

Za takových okolností se jeví čím dál zřetelněji, že premiér, vláda, ministr zdravotnictví, hygienici a další vládní odborníci netuší, jak proti šíření koronaviru a jím způsobované nemoci covid postupovat. Vypadá to, že jsou šílení strachy, že to nezvládnou a přijdou následně o své posty. O tom, že by vláda poskytovala informace, vysvětlovala příslušné kroky, počínala si systematicky a řešila dopady oněch restrikcí, jak píše Jiří Turner, že bychom to po vládě měli požadovat, nemůže být ani řeči.

No a do toho se dovídám, že prezident Miloš Zeman, který pozurážel, koho mohl a vlastně napadl celý národ, chce výjimku z restrikcí pro pořádání oslav 28. října na Hradě, a prý mu to premiér a spol. spíš povolí. To už je vážně krutý, velice nechutný a nemravný výsměch lidem. Tak vláda svými restrikcemi rdousí jeden obor podnikání a lidské činnosti vůbec za druhým, a na Hradě bude „merenda“ (i když prý v omezeném rozsahu), aby se uspokojily choutky prezidenta, který se už dávno zcela znemožnil?

Takže běžný občan už ani nesmí zpochybnit nebezpečnost koronaviru, nesmí kritizovat opatření proti němu jako přehnaná, neboť přece jde o smrtelnou chorobu podobnou moru (viz Prymulův nápad na povinnou kremaci zemřelých), ale prezident restrikce zpochybnit může tím, že uspořádá monstrakci a titíž papaláši, kteří vyhrožují národu, mu to posvětí. Je-li koronavirus a jím způsobený covid opravdu tak zhoubný, tak jaképak výjimky? Kde to jsme? Pravděpodobně už v... pekle, nebo se tam řítíme.

Nikomu svůj názor nevnucuji, ale jsem čím dál víc přesvědčen, že jsme momentálně v rukou šílenců, kteří nemají ponětí, jak nastalou situaci řešit. Nejspíš to nebude specialita pouze našich vládců, nýbrž otázka celosvětová, ale u nás to je vidět z menší vzdálenosti, a protože nám vládnou lidé jako Miloš Zeman a Andrej Babiš, nabývá absurdita obludných rozměrů. 

Otevřela se snad Pandořina skříňka? Jestli je tohle předzvěst zkázy naší civilizace, pak ji nezpůsobil virus, ten jen ukazuje, že manipulujeme silami, o jejichž povaze nemáme představu. Píšu teď především o silách bezbřehého mediálního působení v kombinaci se starými metodami brutálního nátlaku ze strany vládců a mocných vůbec. Nejde o to, zda respektujeme restrikce, nebo že bychom je měli respektovat. Momentálně nám nic jiného nezbývá. Někoho totiž může napadnout, že ti, kteří restrikce nehodlají respektovat, se nebudou jen sankcionovat, ale rovnou střílet, aby se zachránilo co nejvíc lidských životů. Myslíte, že to není možné?

Odkaz na blog Jiřího Turnera, z něhož jsem si vypůjčil pár myšlenek: https://turnerjiri.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=758849

Autor: Jaroslav Kvapil | úterý 13.10.2020 10:33 | karma článku: 24,31 | přečteno: 805x