Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mateřství jako přežitý genderový stereotyp?

Když jsem připravil blog – Holky jako maminky? To je ale blbost!, pojal jsem ho jako legrácku. Pak jsem si ale přečetl článek, o co stran té básně jde kritikům její genderové nevyváženosti a zhrozil se, co mohou lidi myslet vážně.

Ten článek je uveřejněn na stránce Zprávy webu Českého rozhlasu a referuje o tom, co vadí kritikům na básni Jiřího Žáčka „Maminka“, která je v čítance pro děti druhých tříd. Znovu ji připomenu.

K čemu jsou holky na světě?
Aby z nich byly maminky,
aby se pěkně usmály
na toho, kdo je malinký.
Aby nás měl kdo pohladit
a povědět nám pohádku.
Proto jsou tady maminky,
aby náš svět byl v pořádku.

Text básně rozpoutal na sociálních sítích rozsáhlou diskusi a někteří v ní vidí podporu dávno přežitých stereotypů... Ať mi tedy, sakra, někdo prozradí jakých stereotypů? Ženy rodí děti a pokud vím, nechystá se v této věci nějaká změna. A porodí-li žena dítě, stává se jaksi samozřejmě matkou. No a než se z miminka stane žena, je pochopitelně holkou. Aby bylo jasno, přežité stereotypy nemám v lásce. Zejména takové, že žena patří k plotně,  že jsou děti babská záležitost, že je chlap dobyvatel a lovec, že je chlap hlavou rodiny, že ženy neumí řídit auta, že se žena musí dostat včas pod čepec, aby byla zaopatřená, že si holky mají hrát s panenkami a kluci s autíčky... Ať si každý dělá co chce a jak chce, ať rodiny fungují, jak to konkrétním lidem vyhovuje. Role nejsou předem dané, s výjimkou té, že ženy rodí děti.

Chápu také, že škola a jistě ani čítankové texty by neměly podobné stereotypy podporovat a dětem vnucovat. A to jsem se učil písmena a slova ze slabikáře, kde byly věty, že máma míchá v míse těsto, že tatínek řeže pilou dřevo; nebo tak nějak, už to bude sedmapadesát let, co jsem to slabikoval. Klidně by to mohlo být i naopak. Jde ale o to, že i bojovníci proti genderovým stereotypům by měli být rozumní lidé a nikoli fanatici nebo na hlavu. Co je na tom tak strašného, když ženy budou mít nadále mateřské city? Co je zlého na tom, budou-li si k nim moci jejich malé děti i v dalších letech chodit pro úsměv, pohlazení, pro pohádky a když je budou moci vnímat jako bezpečný přístav. Pokud budou matky i v budoucnosti takové, bude jeden pilíř, na kterém stojí náš svět, opravdu v pořádku.

Je praštěné, když na jedné straně hořekujeme, že národ vymírá, protože lidé odkládají či neplánují založení rodiny, aby si mohli užívat nebo budovat kariéru, případně obojí, a na straně druhé se bojíme, abychom nevnucovali holčičkám genderový stereotyp mateřství. Jistá žena ve zmíněném článku básničku komentovala: „Zkuste si představit, jak tenhle text vnímá žena, která se z jakéhokoliv důvodu maminkou nestala. Pokud takhle budeme mluvit k holčičkám od začátku, budou se cítit nepotřebné, pokud se nestanou v životě matkami.“ Nechci tvrdit, že je ta dáma pomatená, to v žádném případě. 

Nevylučuji, že si nějaká žena, která nemůže být matkou, po letech vzpomene, jak ve druhé třídě četla, že je na světě, aby byla matkou a bude z toho zoufalá, neboť jí už v útlém věku vnutili tento genderově nevyvážený přežitý stereotyp. Možné je všechno. Ve skutečnosti je ale těžké zabránit tomu, čítanka nečítanka, aby lidé, muži i ženy, neviděli v ženách matky, když jenom ony mohou rodit děti a jestli žena dítě porodí, je zkrátka matkou. Ve zmíněném článku se také praví, že Žáčkova básnička byla už několikrát použita v publikacích, které se zabývají genderově senzitivním vzděláváním jako příklad, jak se genderové stereotypy budují. A ministerstvo školství prý přiznává, že básnička není neutrální.

Proboha, to jsou stupidní kecy. Odkdy se básničky hodnotí podle toho, jestli jsou či nejsou neutrální? A představa, že se nějaké genderové stereotypy snad záměrně budují, je sama o sobě absurdní. To si někdo jako myslí, že si pan Žáček řekne – teď napíšu do čítanky pro malé děti mužsky šovinistickou báseň, která v nich vytvoří stereotyp, že holky jsou na světě, aby z nich byly mámy a nesraly se do chlapského světa? Pokud někoho vůbec napadá zabývat se poezií z tohoto pohledu, měl by se dotyčným zabývat zase psychiatr. Na všech těch genderových neutralitách, multikulturalismech a politických korektnostech je nejprotivnější, že se s tím po celém světě blbne ve velkém, že se hlídači vyváženosti všeho druhu starají o naprosté kraviny, co běžnému člověku ani nepřijdou na mysl. Kdyby se ale jen nimrali v nesmyslech někde v ústraní, ale oni z těch bejkáren dělají vědu, „odborně“ je zdůvodňují a vybuřují pak kolem básničky v čítance. Opravdu se máme moc dobře a tak nevíme roupama, co dělat.

Tady je ten  článek, z kterého jsem čerpal: http://www.rozhlas.cz/zpravy/domaci/_zprava/k-cemu-jsou-holky-na-svete-aby-z-nich-byly-maminky-stoji-v-citance-nejsem-macho-brani-se-basnik--1689297

Autor: Jaroslav Kvapil | středa 25.1.2017 2:15 | karma článku: 43,31 | přečteno: 4306x
  • Další články autora

Jaroslav Kvapil

Je po eurovolbách, takže něco o rozdělování, spojování a válce

Každý „jaksi ví“, že jsou si všichni lidé rovni, tak hledejme, co nás spojuje, a ne důvody k nenávisti a válčení. Avšak proč se bratřit s každým zmetkem? Kdo je ale ten zmetek a kdo kvalitní produkt?

17.6.2024 v 9:09 | Karma: 11,12 | Přečteno: 371x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

O blogerovi roku, uličním výboru a tak podobně

Přečetl jsem si několik článků o výsledcích „Blogera roku“, ale hlavně diskuse k nim, a když jsem se brodil tou vyhřezlou zlobou, napadlo mě, že by kompetentní lidé měli tuto anketu zrušit, což se samozřejmě nestane.

6.6.2024 v 12:21 | Karma: 15,12 | Přečteno: 378x | Diskuse| Hyde park

Jaroslav Kvapil

Pravda o Červené Karkulce

Je hrozné, jak se dneska v zájmu genderové i jiné korektnosti upravují literární díla klasiků. A považte, že dokonce i pohádky. Ještěže na to upozornila jistá učitelka češtiny a dala tím směr našemu vědeckému bádání.

1.4.2023 v 12:48 | Karma: 17,40 | Přečteno: 644x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Ježíš na krumpáči

Smrt čeká na všechny, ale v zařízeních, kde tráví své dny lidé na sklonku života, se připomíná naléhavěji než jinde. Následující příběh začíná v roce 1996 v Domově důchodců v Radkově Lhotě, kde je právě hodně živo.

26.3.2023 v 15:34 | Karma: 21,66 | Přečteno: 458x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Marie Kudeříková, zatvrzelá až k obdivuhodné statečnosti, popravená právě před 80 lety

Není dobré zlehčovat oběť kohokoli, kdo bojoval proti zlu. To se nám vždycky vymstí. Je ovšem tragicky absurdní, že nemálo z lidí, kteří proti jednomu zlu bojovali, posloužili v konečném důsledku třeba nevědomky jinému zlu.

26.3.2023 v 13:56 | Karma: 25,54 | Přečteno: 697x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Oběť jsem já, hájí se cyklista, po jehož útoku zemřela řidička

26. června 2024  11:43,  aktualizováno  12:52

Řidička, která po konfliktu s cyklistou Václavem Socherem před dvěma lety zemřela v nemocnici, si...

VIDEO: Výbuch poničil dům, je prakticky na odpis. Na vině může být fotovoltaika

25. června 2024  16:47,  aktualizováno  21:41

V Šonově na Náchodsku zasahovali hasiči u výbuchu v domě. „Pravděpodobná příčina výbuchu je...

Noc dlouhých nožů zbavila Hitlera opozice. Uteklo od té doby už 90 let

30. června 2024  3:05

Jen rok poté, co se Adolf Hitler stal říšským kancléřem, nechal zlikvidovat své poslední odpůrce ve...

KOMENTÁŘ: Bagration. Operace, která odstartovala průlom východní fronty

30. června 2024

Premium V červnu 1944 se Spojenci vylodili v Normandii, zatímco na východní frontě ve stejné době probíhala...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Jako mravenci. Hrůza na mostě korunovala americký úprk z Pchjongjangu

30. června 2024

Seriál Korejskou válku dnes vnímáme především jako pozadí pro vtípky vypečených doktorů ze seriálu...

  • Počet článků 653
  • Celková karma 13,12
  • Průměrná čtenost 989x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik