Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kryl a Ortel aneb Martina v Mešitě

To by bylo, abych nenapsal něco k úspěchu skupiny Ortel v anketě Český slavík a k pokusům srovnávat Tomáše Ortela s Karlem Krylem, když už se k tomu tady vyjádřili prakticky všichni. To druhé je docela zábavná představa.

Nic a nikoho nelze srovnávat s Karlem Krylem, ani žádného jiného tehdejšího písničkáře, jakými byli a jsou třeba Vladimír Merta, Jaroslav Hutka, Vlasta Třešňák, Pepa Nos a další, ačkoli je mám všechny rád, a tím méně pak zpěvák, co si říká Tomáš Ortel. Teď nechám stranou umělecké kvality hudby a textů všech, stejně tak míru vzdoru proti režimu a v případě Ortela proti neblahým skutečnostem. To srovnání totiž neobstojí vzhledem k tomu, že Karel Kryl je již uzavřená legenda, téměř mýtická postava, tragický hrdina. A stal se jí nejen tím, co zpíval, nejen svým básnickým uměním, ale i naprosto specifickým osudem, životními postoji, morálními zásadami, z kterých nikdy neslevil, aspoň o tom nevím. A to navzdory všemu, čemu byl vystaven.

Postavou malý a vzhledem nenápadný Kryl, který působil až plachým dojmem, uměl čelit všem tlakům a protivenstvím zcela neokázalým způsobem, třeba jen ve svetru či v košili a v džínách a s kytarou. A z této pozice dovedl jasně a nekompromisně, tu prostými, tu lehce archaickými, avšak vždycky překvapivými a objevnými výrazovými prostředky předestřít lidem básnické obrazy, které vystihovaly podstaty jevů, o nichž zpíval a co nemilosrdně kritizoval. Naproti tomu Tomáš Ortel dokresluje kulisami, kostýmy to, co se mu nedostává v myšlenkách a obraznosti jeho písní, které se snaží do obecenstva tlačit pod párou také poněkud hrubou naléhavostí hlasu.

Uvedu to na příkladech několika pasáží z Krylovy písně Martina a Ortelovy písně Mešita. V Martině Kryl zpívá třeba: „Smět sedět vedle Martiny a píti suché martini k mokrému masu, sotva bych asi uznával, to co jsem doma zpívával za starých časů...“ Nebo: „Kdybych chtěl líbat Martinu, dal bych svou páteř za třtinu ohnutou větrem, trávil si život schůzemi a večer brblal v přízemí nad Černým Petrem, nosil bych hesla v zástupu a třeba stavěl chalupu a kradl cihly...“ Nebo: „Kdybych chtěl mluvit s Martinou, plet bych si bukvy s latinou a knutu s žezlem, měnil bych pravdu ve lhaní, v častušku hudbu varhanní, plet dobro se zlem...“ V Mešitě zpívá Ortel: „V zemi křesťanů mešita stojí, ať mi někdo z vás na to odpoví, proč kostel nestaví v arabských zemích a proč země má všude je pro smích? Je to prokletí, cítím se v zajetí mediálních lží a strachem o děti. Nebudu ti lhát, i ty se budeš bát, až v burce budou stát a modlitbu svou řvát. Cítit se budou v právu ti v tom černým hávu, útočí jen v davu a svatou válku ctí. Pro Alláhovo slávu uříznou ti hlavu, mají jen o to snahu, zastavme šílenství.“

Z těchto citací je zřejmé, že Kryl neotřelými obrazy a příměry trefně a v syrovosti líčil lidem u nás, co museli obětovat ze svých charakterů, když chtěli žít obyčejné životy, mít svá soukromá štěstí a uspokojovat normální potřeby. On to v emigraci sice obětovat nemusel, ale bylo to vykoupeno steskem po domově a po lásce, jistou vykořeněností, ale radši volil stesk, než by dal páteř za třtinu. Je v tom až mrazivá síla a hluboké poslání. Ortel naproti tomu jen prvoplánově rýmuje skoro až dechovkovým způsobem, viz „Ztratila jsem kajdu, kde ji smutná najdu, našla jsem ji v lese, myslivec ji nese...“ Netvrdím, že Mešita nemá nosnou myšlenku, že v ní není poslání a té písni jistě nelze upřít ani dost silný náboj, není to však poezie, jen staccato výkřiků v rýmované podobě. To by ovšem nemuselo až tak vadit. Běží ale o jinou věc.

Kryl totiž oslovoval drtivou většinu národa, protože zpíval o skutečnostech, které lidé žili, chápali, o co jde, věděli, že je to pravda. Ty hrozby, jež Kryl označoval, lidé důvěrně znali, neboť s nimi byli ve stálém kontaktu, a proto se s Krylovými písněmi identifikovali. Ortel ale zpívá o tom, co by se mohlo stát a přestože hrozby, na které upozorňuje, jsou skutečné a víme o nich, zůstávají pro nás do značné míry latentní. Část národa si myslí, že k něčemu takovému dojde, část se domnívá, že ne a skoro všichni doufají, že k nic takového nenastane, přestože někteří říkají ústy něco jiného.

Rozumím tomu, že se řadě lidí může Ortel a jeho písně líbit, že je oslovuje, že jím mohou být i nadšeni. Především těm se líbí, kteří mají potřebu se stále k něčemu hecovat a přiživovat své spravedlivé rozhořčení, v němž jim víceméně nikdo nebrání. No ale stačí to zatím jen na druhé místo v přitroublé anketě, kterou dlouhá léta vyhrává zpěvák, který poslední roky nic nového prakticky nenazpíval. A pak je tu ta věc, že si Tomáš Ortel může v klidu převzít ocenění ve světle reflektorů a v televizním přenosu. Nic podobného by se Karlu Krylovi u nás v komunistickém režimu nemohlo přihodit.

Autor: Jaroslav Kvapil | úterý 29.11.2016 2:54 | karma článku: 34,64 | přečteno: 4757x
  • Další články autora

Jaroslav Kvapil

Je po eurovolbách, takže něco o rozdělování, spojování a válce

Každý „jaksi ví“, že jsou si všichni lidé rovni, tak hledejme, co nás spojuje, a ne důvody k nenávisti a válčení. Avšak proč se bratřit s každým zmetkem? Kdo je ale ten zmetek a kdo kvalitní produkt?

17.6.2024 v 9:09 | Karma: 11,12 | Přečteno: 371x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

O blogerovi roku, uličním výboru a tak podobně

Přečetl jsem si několik článků o výsledcích „Blogera roku“, ale hlavně diskuse k nim, a když jsem se brodil tou vyhřezlou zlobou, napadlo mě, že by kompetentní lidé měli tuto anketu zrušit, což se samozřejmě nestane.

6.6.2024 v 12:21 | Karma: 15,12 | Přečteno: 378x | Diskuse| Hyde park

Jaroslav Kvapil

Pravda o Červené Karkulce

Je hrozné, jak se dneska v zájmu genderové i jiné korektnosti upravují literární díla klasiků. A považte, že dokonce i pohádky. Ještěže na to upozornila jistá učitelka češtiny a dala tím směr našemu vědeckému bádání.

1.4.2023 v 12:48 | Karma: 17,40 | Přečteno: 644x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Ježíš na krumpáči

Smrt čeká na všechny, ale v zařízeních, kde tráví své dny lidé na sklonku života, se připomíná naléhavěji než jinde. Následující příběh začíná v roce 1996 v Domově důchodců v Radkově Lhotě, kde je právě hodně živo.

26.3.2023 v 15:34 | Karma: 21,66 | Přečteno: 458x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Marie Kudeříková, zatvrzelá až k obdivuhodné statečnosti, popravená právě před 80 lety

Není dobré zlehčovat oběť kohokoli, kdo bojoval proti zlu. To se nám vždycky vymstí. Je ovšem tragicky absurdní, že nemálo z lidí, kteří proti jednomu zlu bojovali, posloužili v konečném důsledku třeba nevědomky jinému zlu.

26.3.2023 v 13:56 | Karma: 25,54 | Přečteno: 697x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Oběť jsem já, hájí se cyklista, po jehož útoku zemřela řidička

26. června 2024  11:43,  aktualizováno  12:52

Řidička, která po konfliktu s cyklistou Václavem Socherem před dvěma lety zemřela v nemocnici, si...

VIDEO: Výbuch poničil dům, je prakticky na odpis. Na vině může být fotovoltaika

25. června 2024  16:47,  aktualizováno  21:41

V Šonově na Náchodsku zasahovali hasiči u výbuchu v domě. „Pravděpodobná příčina výbuchu je...

Noc dlouhých nožů zbavila Hitlera opozice. Uteklo od té doby už 90 let

30. června 2024  3:05

Jen rok poté, co se Adolf Hitler stal říšským kancléřem, nechal zlikvidovat své poslední odpůrce ve...

KOMENTÁŘ: Bagration. Operace, která odstartovala průlom východní fronty

30. června 2024

Premium V červnu 1944 se Spojenci vylodili v Normandii, zatímco na východní frontě ve stejné době probíhala...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Jako mravenci. Hrůza na mostě korunovala americký úprk z Pchjongjangu

30. června 2024

Seriál Korejskou válku dnes vnímáme především jako pozadí pro vtípky vypečených doktorů ze seriálu...

  • Počet článků 653
  • Celková karma 13,12
  • Průměrná čtenost 989x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik