Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Koronavirus jako spása světa? Nesmysl.

Četl jsem, že koronavirus má potenciál uzdravit svět. Dojem, že svět byl nemocný a uzdraví ho virus, má však původ v morální panice. Nebo jsem četl, jak Češi úžasně zvládají boj s koronavirem. To je podle mého předčasné účtování.  

V čase, kdy u nás ještě roste počet nakažených koronavirem i počet jeho obětí, je dost pochybné hodnotit, jak pandemii dobře zvládáme. Zaznívá často i názor, že jsme úžasný národ, z něhož vzešli vynikající lidé, národ, který se v časech nebezpečí, krizí a ohrožení dokáže semknout a projevuje velkou solidaritu. Lidé si za takových okolností nezištně pomáhají, třeba nyní mnozí pracují s velkým nasazením, šijí a rozdávají roušky, rozvážejí nákupy seniorům… 

Nacionální hledisko bych tolik nezdůrazňoval. Ano, několikrát se Češi semkli v době ohrožení, ale když se ohrožení naplnilo, našlo se mezi našimi lidmi například dost udavačů a přisluhovačů nepřátelské moci. Na druhé straně bylo víc těch, kteří se ukázali jako stateční, i když na to nevypadali. A koneckonců i jiné národy zrodily skvělé lidi a mezi těmi, kteří u nás šijí a rozdávají roušky, jsou i Vietnamci. Ale budiž, být hrdý na svůj národ je dobré, pokud hrdost nepřeroste v nacionalismus. 

Vadí mi však, když někdo vykládá, že tyto ctnostné vlastnosti probouzí v lidech jen krize, v tomto případě pandemie koronaviru, ale za normálních okolností „spí“ a lidé jsou u nás sobečtí, necitelní, lhostejní a honí se pouze za penězi, majetkem a prožitky. To zkrátka není pravda. Takový pohled je silně zkreslený tím, čemu se říká morální panika. Pojem morální panika vznikl v 70. letech 20. století coby označení stavu veřejného znepokojení, které je neúměrně velké vzhledem k nebezpečnosti nebo četnosti určitého jevu. 

Každopádně nedává smysl domnívat se, že lidé jsou za běžných okolností špatní a dobří se stávají jen v důsledku ohrožení. Aby lidé mohli nyní v době pandemie být solidární a pomáhat si, muselo to v nich být už dříve. Tvrdím už dávno, že lidé jsou ve většině dobří, přátelští, obětaví a jsou schopni a umějí pomoci. Opakovaně jsem se o tom na vlastní kůži přesvědčil.

Jiná otázka je, do jaké míry ona solidarita, osobní nasazení a nezištná pomoc mezi lidmi nahrazuje neschopnost a nekompetentnost těch, kteří rozhodují o omezujících opatřeních v boji s koronavirem a jako gorilí samci se bijí v prsa, jak jsou proti vládcům jiných zemí úspěšní. Chlubí se, jak nařídili nosit všem roušky, ale roušky a jiné ochranné pomůcky nezajistili, nebo až s velkým zpožděním a jen částečně. 

Četl jsem ale i protiargument, že odpůrci současné vládnoucí garnitury rádi zdůrazňují, že v kapitalismu se lidé mají v maximální míře rozhodovat svobodně a postarat sami o sebe bez toho, aby o všem rozhodovala vláda a vládnoucí koalice, aby regulovala veškerý veřejný život. Jistě, když však není nouzový stav, nikdo lidem neomezuje pohyb a nenařizuje nosit roušky. Pokud ale vláda nařídila roušky nosit, je na ní (mělo by být), aby ty roušky také zajistila v dostatečném množství, chce-li tvrdit, jak nouzový stav skvěle zvládá. V opačném případě je to lež jako věž.

A co třeba domovy pro seniory? Tam se o sebe lidé sami postarat nedokážou, právě proto tam žijí. Co si pak člověk může myslet o výroku – babičky a dědečkové, jste naši, potřebujeme vás, když se vláda na domovy pro seniory víceméně vybodne.

Prý však může být současná situace pro svět i velkou šancí, omezení spotřeby a zbytečného cestování může údajně ulevit těžce zkoušené přírodě a rovněž opuštění zaběhaného a pohodlného způsobu života, kdy se nám zdálo, že držíme vše pevně ve svých rukou, nám ukázalo náš omyl. Bylo prý nemravné užívat si, když jinde jiní lidé trpěli, a teď jsme poznali sami, co je důležité a co ne. Jo, kdyby to bylo takhle snadné. Kdyby stačilo zakázat cestovat, zavřít hranice, nařídit lidem sedět doma a svět by se vrátil do „správných“ kolejí…

Můžeme se jen ptát, do jaké míry bylo vyhlášení světové koronavirové pandemie a všechna ta omezující opatření výrazem nutnosti, nebo oné morální paniky? To ale nyní nelze správně posoudit. Čeká nás ještě období, kdy plně a negativně dopadnou pandemická opatření do ekonomiky země, hospodářských subjektů i jednotlivců. A pokud budou omezení trvat dlouho, projeví se u řady lidí ponorková nemoc, a jestli se mnozí „radovali“, že mají konečně čas na sebe, rodiny a blízké, začne se jim to zajídat, ani nicnedělání a z toho plynoucí nuda nepřinese nic dobrého.

Jisté je jen to, že byly v dějinách horší pandemie, které způsobily smrt desítkám milionů lidí, a přesto se po nich svět nevrátil na „správnou“ cestu (podle něčích představ). Rozumím snaze řady lidí hledat pozitiva ve světové krizové situaci vyvolané pandemií a následnými omezujícími opatřeními v mnoha zemích. Chápu, ale nesdílím potřebu připisovat onomu viru morální rozměr.

Koronavirus je jako každý virus vnitrobuněčný cizopasník, který napadá organismy, což je způsob jeho existence. Není zlý ani dobrý, je to virus. Ani pandemie nemá morální dimenzi, je to jen výraz pro velkou míru výskytu určité nemoci v daném časovém období. Myslet si, že se planeta či příroda pomocí aktuální koronavirové pandemie mstí člověku za jeho špatné počínání vůči ní, nebo že ho upozorňuje, aby se navrátil ke správnému životu a skutečným hodnotám, je absurdní. 

Země je neživé vesmírné těleso, které nemá vnímání ani prožívání, tudíž nic necítí a nemůže se mstít ani varovat. Jako přírodu jsme si pak zvykli nazývat soubor milionů druhů organismů (včetně těch na pomezí života, jako jsou právě viry) a neživé hmoty v různých formách a strukturách. A v přírodě probíhá nekončící boj druhů o přežití, v němž organismy dělají, co umějí, aby uspěly. Reagují na podněty a změny situace, na ustavičné narušování a obnovování rovnováhy. Je to neustálý proces adaptace života na podmínky, provázený rozením, umíráním a opět rozením nových generací.

Kdepak, člověk nikdy neměl svět ve svých rukou a nejspíš ani nebude mít. Osobně jsem si nikdy nic takového nemyslel, a pokud se někdo domnívá, že člověk ovládl planetu, je naivní. Homo sapiens sapiens jen pouze jedním z živočišných druhů, který se však silně přemnožil, a navíc dokáže víc než jiné druhy měnit prostředí. To je hlavní problém lidstva. Koronavirová pandemie je pak součástí tohoto problému.

Autor: Jaroslav Kvapil | pátek 3.4.2020 10:22 | karma článku: 7,67 | přečteno: 188x
  • Další články autora

Jaroslav Kvapil

S kým, že to má vláda mluvit?

Demonstrace na Václavském náměstí se 3. září 2022 prý účastnili vystrašení lidé, kteří se bojí o budoucnost. Ostatní májí chápat jejich názory a motivaci a vláda s nimi má mluvit a srozumitelně jim vysvětlovat své kroky.

6.9.2022 v 13:07 | Karma: 43,65 | Přečteno: 8323x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

„Na poměry žehrajíce, vzpomeňte si na zajíce…“

Editor analýz a publicistiky Seznam Zprávy Jan Stránský napsal glosu s názvem „Vysmívat se vystrašeným lidem z Václaváku je hloupé a nebezpečné“. Problém je, že tito lidé jsou nebezpeční, ať se jim někdo vysmívá nebo ne.

4.9.2022 v 10:37 | Karma: 24,61 | Přečteno: 652x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Opravdu je u nás tolik naivních lidí?

Blogerka Bohumila Truhlářová to zřejmě myslela dobře, když napsala, že „pravdu musíme společně hledat, nikdo na ni nemáme patent. Musíme diskutovat u kulatého stolu a hledat řešení, která lidi nerozdělují“.

3.9.2022 v 11:04 | Karma: 21,28 | Přečteno: 1106x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Šest neznámých stránek o Petru Pavlovi?

Mediální snaha o diskreditaci možného kandidáta na českého prezidenta Petra Pavla, respektive dostat jej na stejnou úroveň jako jiného možného kandidáta na prezidenta ČR Andreje Babiše, a tím jej diskreditovat, je naprosto zřejmá.

1.9.2022 v 12:51 | Karma: 23,80 | Přečteno: 957x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Do čeho se započítává i negativní reklama?

Veronika Valíková napsala text s názvem „I negativní reklama se počítá“ o těch, kteří mají stále potřebu špinit Jaromíra Nohavicu, čímž si podle autorky dokazují „svou morální převahu“. Tak se nad tím trochu zamyslím.

16.8.2022 v 11:49 | Karma: 20,30 | Přečteno: 485x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Silný vítr komplikuje dopravu. Z Havlíčkova Brodu nejezdí vlaky na dvou tratích

1. května 2024  17:13

Silný vítr potrápil hlavně řidiče na Pardubicku. Z důvodu pádu několika stromů museli policisté...

V O2 areně prochází voda magnetickou rezonancí. Zlepší led pro MS v hokeji

1. května 2024  16:57

Organizátoři se připravují na mistrovství světa v ledním hokeji, nedávno instalovali unikátní...

První máj lákal motorkáře, nehodu na Klatovsku jeden z nich nepřežil

1. května 2024  16:40

Krásné počasí a sváteční volno vytáhly ven motorkáře, jarní vyjížďky měly ale v Plzeňském kraji i...

Práce k lidem patří, hodnotí účastníci první máj. Oslavy zdůrazňují i politici

1. května 2024,  aktualizováno  16:31

Politické strany, hnutí a spolky a jejich příznivci se sešli k oslavám prvního máje. V Praze se...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1022x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik