Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kolem 17. listopadu se to rozsekne

ČSSD se prý bojí, aby nebyla k smíchu, kdyby pokračovala ve vládě vzdor nesplnění podmínek, které si kladla v souvislosti s odvoláním ministra kultury. Vyplynulo to z vyjádření šéfa poslaneckého klubu ČSSD Jana Chvojky.

Socani mají však zbytečné strachy, protože už k smíchu dávno jsou, jestli tedy není spíš výstižnější slovo k pláči. Ve skutečnosti nezáleží na tom, k čemu je sociální demokracie, ač mě jedno šťavnaté vyjádření napadá. O socany totiž vůbec nejde, neboť klopýtají už delší čas po cestě do nicoty. Hlavní problém tkví v tom, v jaké zoufalé situaci se naše vrcholná politika nachází.

Nedávno Česko navštívila nová slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Už jen podívaná na její přijetí na Hradě českým prezidentem Milošem Zemanem naznačila beze slov, jak na tom obě země bývalého Československa jsou. V čele Slovenska stojí mladá, hezká, milá, elegantní a důstojná žena, s níž se pojí mnohé naděje, ale o moc víc o ní zatím nelze říct. V čele Česka se nachází starý, nemocný muž, o němž bylo již řečeno vše a naději už   žádnou nebudí. Zeman by při svém dýchavičném belhání vedle Čaputové po hradním nádvoří mohl vypadat směšně, kdyby nepůsobil žalostně. 

Hlava českého státu je věrným obrazem zoufalství, v jakém se ocitla země vinou hlavních politických aktérů. Přitom nejde ani tak o Zemanův vzhled a jeho fyzické zdraví. Americký prezident Franklin Delano Roosevelt byl na invalidním vozíku a nebudil smích ani smutek. Kdyby Miloš Zeman jednal aspoň trochu normálně, jeho věk a neduhy by také nevadily. 

Nabízí se další srovnání se Slovenskem. Zatímco bratrský stát má v osobě Čaputové už čtvrtého přímo voleného prezidenta a předchozí tři žádné kontroverze nevyvolávali, hned náš první přímo volený prezident odhaluje slabiny transplantace prvku prezidentského systému do systému parlamentního v obludné podobě. Pokud si náš prezident postaví hlavu jako osel a paličatě jako beran bude prosazovat své postoje jankovitého kozla, vyústí to nejspíš v ústavní krizi. 

Někdo může namítnout, že dosavadní slovenští prezidenti nebyli výraznými osobnostmi, kdežto náš současný prezident takovou osobností je. Co ale Zemanova výrazná osobnost a „osobitost“ státu přinesla? Mezinárodní ostudu, zavlékání země směrem k východním despociím, rozkol ve společnosti a nekonečnou řadu trapných kauz. Kloudného zhola nic. To bych byl stokrát radši, kdybychom měli nevýrazného, avšak slušného a kultivovaného prezidenta. Zemanovo vyčnívání nad průměr může znamenat pouze zhoršování stavu na naší politické scéně, zatímco Čaputová má šanci stát se výraznou osobností v pozitivním směru.

Politická situace v Česku má ovšem jako obvykle i absurdní rozměr. Série demonstrací hlavně proti premiérovi Andreji Babišovi, která vyústila do zatím největší demonstrace na pražské Letné, na první pohled vládou ani diumvirátem Zeman-Babiš neotřásla. Vláda vzápětí ve sněmovně ustála i hlasování o nedůvěře. Bezprostředně potom se ale fatální může stát kauza kolem odvolání relativně bezvýznamného ministra kultury. Vše je v rukou prezidenta Zemana. Kdyby udělal, co má a ministra Staňka bez průtahů odvolal, socani by dál dělali dobře placené poskoky a užitečné idioty vládě Babišova ANO s podporou KSČM a Babiš sám i Zeman by byli v relativním klidu. 

Jenže prezident se rozhodl napínat věci do krajnosti – jemu přece nikdo nebude dávat ultimáta. Teď půjde o to, zda se sociální demokracie odhodlá skonat aspoň trochu důstojně a ve smrtelné křeči se vzepře a odejde z vlády, nebo Babiš podá na Zemana kompetenční žalobu, či se bude chtít ještě více znevěrohodnit tím, že ustoupí dalšímu hloupému rozmaru prezidenta. Nejspíš ale Babiš domluví Zemanovi, aby neblbnul a kvůli kravině nezpůsobil malér, který by nemuseli nikdo z nich ustát.

Počítám, že na různé scénáře, jak to dopadne, vypisují už nyní sázkové kanceláře kurzy. Přidám také jeden svůj tip. Teď se to ještě zašolíchá, Staněk bude obětován a na jeho místo nastoupí Šmarda. Ústavní krize bude zažehnána, Zeman a Babiš budou dál páchat a prohlašovat různé nehoráznosti a někdy kolem 17. listopadu, tedy v souvislosti s 30. výročím sametové revoluce se to vše rozsekne a Zeman, Babiš a celá vláda půjdou od válu. 

Koneckonců Miloš Zeman zakončil tiskovku se Zuzanou Čaputovou slovy: „Nejkrásnější bylo tu revoluci prožít, a to je daleko silnější než vzpomínat na její 30. výročí.“ Tak třeba prožije ještě jednu revoluci – nevím, ale pokud ano, nejspíš mu to už tak krásné připadat nebude.

Autor: Jaroslav Kvapil | pátek 28.6.2019 14:25 | karma článku: 22,93 | přečteno: 741x
  • Další články autora

Jaroslav Kvapil

S kým, že to má vláda mluvit?

Demonstrace na Václavském náměstí se 3. září 2022 prý účastnili vystrašení lidé, kteří se bojí o budoucnost. Ostatní májí chápat jejich názory a motivaci a vláda s nimi má mluvit a srozumitelně jim vysvětlovat své kroky.

6.9.2022 v 13:07 | Karma: 43,65 | Přečteno: 8324x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

„Na poměry žehrajíce, vzpomeňte si na zajíce…“

Editor analýz a publicistiky Seznam Zprávy Jan Stránský napsal glosu s názvem „Vysmívat se vystrašeným lidem z Václaváku je hloupé a nebezpečné“. Problém je, že tito lidé jsou nebezpeční, ať se jim někdo vysmívá nebo ne.

4.9.2022 v 10:37 | Karma: 24,61 | Přečteno: 653x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Opravdu je u nás tolik naivních lidí?

Blogerka Bohumila Truhlářová to zřejmě myslela dobře, když napsala, že „pravdu musíme společně hledat, nikdo na ni nemáme patent. Musíme diskutovat u kulatého stolu a hledat řešení, která lidi nerozdělují“.

3.9.2022 v 11:04 | Karma: 21,28 | Přečteno: 1107x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Šest neznámých stránek o Petru Pavlovi?

Mediální snaha o diskreditaci možného kandidáta na českého prezidenta Petra Pavla, respektive dostat jej na stejnou úroveň jako jiného možného kandidáta na prezidenta ČR Andreje Babiše, a tím jej diskreditovat, je naprosto zřejmá.

1.9.2022 v 12:51 | Karma: 23,80 | Přečteno: 958x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Do čeho se započítává i negativní reklama?

Veronika Valíková napsala text s názvem „I negativní reklama se počítá“ o těch, kteří mají stále potřebu špinit Jaromíra Nohavicu, čímž si podle autorky dokazují „svou morální převahu“. Tak se nad tím trochu zamyslím.

16.8.2022 v 11:49 | Karma: 20,30 | Přečteno: 486x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  19:02

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Šli do stanu zjistit, zda nemají nádor. Krutou odpověď jich slyšelo 170

3. května 2024  18:30

Preventivní akce Stan proti melanomu se v Praze, Brně a Ostravě zúčastnilo přes 3800 lidí. Lékaři...

Maláčová o důchodech: Nad 60 let jsou lidé bez šance. Rekvalifikují se, věří Pertold

3. května 2024  18:15

Podcast Vláda v úterý schválila návrh důchodové reformy. Počítá se zvyšováním důchodového věku nad 65 let...

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1022x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik