Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hroutí se informační monopol

Informace všeho druhu proudily po staletí víceméně jedním směrem – od elit k lidu. Navíc byly šířeny a sdělovány do značné míry autoritativně, kategoricky. To se vlivem moderních informačních technologií nyní rychle mění...

     Tento proces znamená jednak, že se hroutí informační monopol a jednak, že to bude mít pro lidstvo dalekosáhlé důsledky. Vezměme taková masová média. Ještě donedávna se aspoň v našich končinách nazývala hromadné sdělovací či oznamovací prostředky. Cítíte v tom ten monopol? Noviny a pak rozhlas a televize zprávy oznamovaly, sdělovaly a ti, co je četli a sledovali, byli příjemci zpráv. Naprosto jednosměrný tok. Když se některý z příjemců chtěl do sdělování zapojit, musel se domluvit s příslušnou redakcí a akceptovat její podmínky, za kterých mu byla ochotna publikování jeho informací a názorů umožnit a také, co a kolik mu toho dovolí uveřejnit. Bylo to logické, neboť vydavatel či provozovatel takového média nesl náklady s publikováním spojené, takže si mohl diktovat. Každý mohl sice, aspoň v demokratických společnostech, publikovat ve vlastní režii, ale vliv informací takto šířených byl proti oficiálním hromadným sdělovacím prostředkům minimální. Píšu v minulém čase, ale ve skutečnosti mediální informační monopol elit trvá stále. Je ovšem už narušen hlavně vlivem rozšíření internetu a jeho prostřednictvím různých prohlížečů a sítí.
     Druhou významnou oblastí, kde panoval a pořád panuje informační monopol elit, jsou vzdělávací systémy. V jejich rámci je jednostranný tok informací ještě patrnější. Získávat vědomosti mimo školy a vzdělávací ústavy alternativními způsoby bylo v předinternetové době značně obtížné, složité a málo dostupné. Monopol elit ve vzdělávání se však rovněž pomalu bortí.
     Teď je ovšem potřeba odpovědět aspoň na dvě otázky. Jestli je to dobře nebo špatně, že se informační monopol hroutí? Co si představit pod pojmem elity?
     Zdá se, že vzhledem k velkému rozšíření možností získávat informace a vědomosti a naopak nabízet vlastní, je rozpad informačního monopolu žádoucí a správný. Má to však svá »ale«. Za vlády informačního monopolu v médiích a vzdělávacích soustavách se totiž mohli lidé aspoň na elementární úrovni spolehnout na pravdivost získávaných informací. Dokonce i v totalitních společnostech, kde média i školství především v rovinách politiky, ideologie a společenských věd záměrně a vědomě lhaly, zkreslovaly a deformovaly realitu v minulosti i současnosti. Na základní úrovni ale sdělovaly pravdu jednak proto, že v nich působili převážně kvalifikovaní lidé a současně, že nebylo v zájmu žádné panující ideologie mást a mystifikovat lidi v běžných údajích. Pokud totiž příjemce informací mohl považovat za věrohodné třeba to, že se určitá událost odehrála v jistém místě, čase a sledu, snáze uvěřil i lživé propagandě. Podobně ve škole, když mohl žák či student věřit sdělovaným poznatkům v exaktních oborech i faktografickým údajům společenských oborů, vstřícněji přijímal coby poznatky také informace, které byly ve skutečnosti ideologickou masáží a vymýváním mozků.
     Tyto relativní jistoty však třeba na internetu a jeho sítích nikdo nemá. Každý musí vždy znovu ověřovat věrohodnost zdroje i dat a údajů, které šíří, nebo o té věrohodnosti aspoň přemýšlet. Vedle pravdivých a hodnotných informací se tu nacházejí i úplné nesmysly v názorové i faktické rovině, a to zjevné, zastřené i zakódované. Vědomí této skutečnosti člověka znejistí a pokud si to neuvědomuje, je zase nezřídka ohlupován a manipulován a často také naletí různým mystifikátorům a demagogům. Ve vzdělávacích soustavách pak působí rychlý rozvoj vědeckých disciplín a záplava nových poznatků, které zpochybňují kolikrát i fakty, postuláty a teorie, jež byly považovány za prokázané, že sami vzdělavatelé nemohou dost dobře vědět, že to, co učí, opravdu odpovídá skutečnosti.
     Dohromady to celé vnímáme jako rozpad tradičních hodnot a někteří dokonce i tak, že se náše civilizace řítí do záhuby. Navíc to snižuje autoritu šiřitelů informací a poznatků (učiva) a legitimitu elit. Protože – kdo je elita? To jsou ti vyvolení, čili kategorie osob, které v určitém systému či subsystému zaujímají vedoucí či jinou významnou úlohu, a to díky svým individuálním vlastnostem, profesionálním kvalitám či sociálnímu postavení; jak zní jistá definice. A kdo se dnes za takovou osobnost může prohlásit, aby se všeobecně věřilo, že jí skutečně je. 
     A jaké důsledky bude mít zhroucení informačního monopolu? Jestliže se jednostranný tok mediálních i vzdělávacích informací rozruší, bude se muset změnit a už se i mění způsob jejich přijímání. Už nebude stačit, že je jeden učitel a druhý žák, aby žáček učiteli věřil jenom proto, že je učitel. Už nebude stačit, že je jeden žurnalista a druhý čtenář (posluchač, divák), aby člověk věřil, že se mu sděluje pravda. Vyvolá to potřebu interakce daleko větší než dosud, o informacích se bude diskutovat a bude třeba je bezprostředně dokazovat. To zase změní normy chování i morálku a potom i celou strukturu společnosti. (Zcela záměrně jsem v tomto textu vynechal všechny další faktory a vlivy, které budou na tyto změny působit.)
      A povšimněte si ještě jedné věci. Nenapsal jsem »jak zní definice«, nýbrž »jak zní jistá definice«. Nechal jsem si otevřená zadní vrátka, abych nemohl být nařčen, že tvrdím nesmysly, i když s tou definicí souhlasím. To je zkrátka ten vliv rozpadu informačního monopolu.
      

Autor: Jaroslav Kvapil | pátek 11.12.2015 2:03 | karma článku: 12,19 | přečteno: 711x
  • Další články autora

Jaroslav Kvapil

Je po eurovolbách, takže něco o rozdělování, spojování a válce

Každý „jaksi ví“, že jsou si všichni lidé rovni, tak hledejme, co nás spojuje, a ne důvody k nenávisti a válčení. Avšak proč se bratřit s každým zmetkem? Kdo je ale ten zmetek a kdo kvalitní produkt?

17.6.2024 v 9:09 | Karma: 11,12 | Přečteno: 371x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

O blogerovi roku, uličním výboru a tak podobně

Přečetl jsem si několik článků o výsledcích „Blogera roku“, ale hlavně diskuse k nim, a když jsem se brodil tou vyhřezlou zlobou, napadlo mě, že by kompetentní lidé měli tuto anketu zrušit, což se samozřejmě nestane.

6.6.2024 v 12:21 | Karma: 15,39 | Přečteno: 387x | Diskuse| Hyde park

Jaroslav Kvapil

Pravda o Červené Karkulce

Je hrozné, jak se dneska v zájmu genderové i jiné korektnosti upravují literární díla klasiků. A považte, že dokonce i pohádky. Ještěže na to upozornila jistá učitelka češtiny a dala tím směr našemu vědeckému bádání.

1.4.2023 v 12:48 | Karma: 17,40 | Přečteno: 645x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Ježíš na krumpáči

Smrt čeká na všechny, ale v zařízeních, kde tráví své dny lidé na sklonku života, se připomíná naléhavěji než jinde. Následující příběh začíná v roce 1996 v Domově důchodců v Radkově Lhotě, kde je právě hodně živo.

26.3.2023 v 15:34 | Karma: 21,66 | Přečteno: 458x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Marie Kudeříková, zatvrzelá až k obdivuhodné statečnosti, popravená právě před 80 lety

Není dobré zlehčovat oběť kohokoli, kdo bojoval proti zlu. To se nám vždycky vymstí. Je ovšem tragicky absurdní, že nemálo z lidí, kteří proti jednomu zlu bojovali, posloužili v konečném důsledku třeba nevědomky jinému zlu.

26.3.2023 v 13:56 | Karma: 25,54 | Přečteno: 700x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Spadlý strom v Praze zranil dva lidi. Bouřky v Česku komplikují dopravu

6. července 2024  11:58,  aktualizováno  19:52

Od jihozápadu do Česka dorazily bouřky. V Praze-Braníku spadl strom na dva lidi, jeden z nich je...

ANALÝZA: Fiasko číslo 2. Jak se lhalo o Bidenovi a všichni to věděli

2. července 2024

Premium Boj Joea Bidena s vlastní stranou a nápomocnými médii, jež ho vyzývají, aby zabalil boj o Bílý dům,...

Je to vážné, nad Bidenem lámou hůl už i sponzoři. Sám se nevzdá, náhrady jsou

28. června 2024  17:46,  aktualizováno  22:07

Devadesátiminutová první předvolební debata mezi bývalým republikánským prezidentem Donaldem...

Spadlý strom v Praze zranil dva lidi. Bouřky v Česku komplikují dopravu

6. července 2024  11:58,  aktualizováno  19:52

Od jihozápadu do Česka dorazily bouřky. V Praze-Braníku spadl strom na dva lidi, jeden z nich je...

Na Kutnohorsku po nehodě auta zemřelo dítě. Další dva lidé jsou zranění

6. července 2024  18:36

Po nárazu osobního auta do stromu u obce Starkoč na Kutnohorsku v sobotu odpoledne zemřelo dítě,...

Na jedenácti místech v Česku padly teplotní rekordy, v Praze naměřili 34,3 stupně

6. července 2024  18:22

Na jedenácti místech ze 165 dlouhodobě měřících stanic v Česku dnes padly teplotní rekordy. Nová...

Telefony, počítače i drony. Celníci a finanční správa prodávají zabavené zboží

6. července 2024  18:11

Celní a finanční správa spouští 9. července dražbu zboží, které celníci zabavily. Elektroniku a...

CEBYT Krkonoše s.r.o.
Administrativní správce nemovitosti

CEBYT Krkonoše s.r.o.
Královéhradecký kraj
nabízený plat: 30 000 - 50 000 Kč

  • Počet článků 653
  • Celková karma 13,26
  • Průměrná čtenost 989x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik