Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Demonstrace za mír! Jakého druhu?

Přát si mír, nejlépe světový, je krásné, přejí si jej všechny krásky soutěžící o miss, a také pan Okamura. Chtít ale mír bez ohledu na okolnosti, totiž tváří v tvář agresi, je buď naivní, nebo výraz kapitulace před agresorem.

Tomio Okamura samozřejmě není sám ve svém „mírovém“ tažení. Tu se k němu přidá neúspěšný kandidát kamkoli Petr Hannig, teď naposledy zdejší blogerka Lenka Krištofíková, kterou ze zálohy od klávesnice v diskusi pod jejím blogem, v němž volá po demonstraci za mír, mohutně podporuje Zdeněk Danda. Vykládá cosi o bojovnících od klávesnice, kteří prý unisono volají po válce do posledního Ukrajince. Takové „volání“ jsem tedy ještě neslyšel ani nečetl, ale zajímalo by mě, jestli si pan Danda uvědomuje, odkud bojuje on, jenže za něco jiného, totiž za kapitulaci Ukrajiny.  

Mírová demonstrace je jistě krásná věc, jde jen o to, jak by si demonstranti takový mír představovali. Pokud by se pan Hannig vzal za ruce s paní Krištofíkovou, panem Dandou a dalšími mírumilovnými „beránky“ a vedeni panem Okamurou by demonstrovali například na Václavském náměstí za to, aby putinovské Rusko přestalo válčit a jeho vojska ihned opustila všechna anektovaná území Ukrajiny, jednoznačně bych souhlasil. Demonstrace toho druhu by totiž byla ve prospěch zastavení umírání. Přitom bych nebyl takový kruťas, abych posílal demonstranty do Moskvy na Rudé náměstí. 

Mírotvorci okamurovského ražení by však chtěli nastolit mír způsobem, že by se zastavila podpora Ukrajiny a Západ by měl jednat o Ukrajině bez Ukrajinců s ruským agresorem o jeho požadavcích pod dojmem Putinova vyhrožování jaderným úderem na všechny strany. Demonstraci toho druhu by Putin jistě přivítal nejen na Rudém náměstí, ale určitě i v Praze, neboť by se na ni mohl odvolávat, že mu i Češi dávají za pravdu. 

Ač se lidé, kteří vyzývají k mírovým demonstracím a jednáním, jaká jsem právě popsal, dušují, že Putinovo Rusko nepodporují, ve skutečnosti se chovají jako Putinova pátá kolona. Je přitom celkem jedno, jestli si to uvědomují, nebo ne.  

Například pan Hannig se v diskusi pod svým článkem, ve kterém vyzýval vlády (sic!) k jednání s Ruskem, odvolával na jiný svůj text, v němž prý ani zmínkou neschvaloval ruskou „Speciální vojenskou operaci“. Všimněme si, že nenapsal, že odsoudil ruskou válku“, nýbrž neschvaloval ruskou „Speciální vojenskou operaci“, a ještě k tomu s velkým „S“. Prý Putinův eufemistický výraz pro zločinnou agresi vnímá jako oficiální označení. Nejspíš přitom ani nepochopil, jak odhalil své proruské postoje. 

Geniální šachista a jeden z nejchytřejších lidí na světě Garri Kasparov napsal: „Je válka, jste buď na jedné, nebo na druhé straně fronty. Každý ruský občan včetně mě nese kolektivní, ne-li osobní odpovědnost za tuto válku. Rusko je dnes fašistickou diktaturou, páchá zločiny proti lidskosti. A každý, kdo nyní žije v Rusku, je součástí této válečné mašinérie, ať už chce, nebo ne.“ A dále: „Proto jsem navrhl přijímat (v zemích sousedících s Ruskem) pouze ty Rusy, kteří podepíší deklaraci se třemi zásadami: válka je zločinná, Putinův režim je nelegitimní a Ukrajina se nesmí dělit.“ 

„Diktátor Putin nikdy nehrál šachy, ale poker a byl dobrý v geopolitickém pokeru. Často vyhrával i se špatnými kartami, protože soupeři podlehli jeho blafování. Nyní instinktivně ví, že porážka v této válce ho může stát politické i fyzické přežití,“ popsal více než dvě dekády vládnoucího ruského prezidenta Kasparov. Je zcela jasné, že prezident Putin rozpoutal válku proti Ukrajině, která je válkou proti svobodě, demokracii a právu Ukrajinců a všech lidí rozhodovat si o vlastní budoucnosti, jak před nedávnem zaznělo z USA.

Autor: Jaroslav Kvapil | sobota 15.10.2022 10:54 | karma článku: 30,38 | přečteno: 803x
  • Další články autora

Jaroslav Kvapil

„Na poměry žehrajíce, vzpomeňte si na zajíce…“

Editor analýz a publicistiky Seznam Zprávy Jan Stránský napsal glosu s názvem „Vysmívat se vystrašeným lidem z Václaváku je hloupé a nebezpečné“. Problém je, že tito lidé jsou nebezpeční, ať se jim někdo vysmívá nebo ne.

4.9.2022 v 10:37 | Karma: 24,61 | Přečteno: 652x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Opravdu je u nás tolik naivních lidí?

Blogerka Bohumila Truhlářová to zřejmě myslela dobře, když napsala, že „pravdu musíme společně hledat, nikdo na ni nemáme patent. Musíme diskutovat u kulatého stolu a hledat řešení, která lidi nerozdělují“.

3.9.2022 v 11:04 | Karma: 21,28 | Přečteno: 1106x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Šest neznámých stránek o Petru Pavlovi?

Mediální snaha o diskreditaci možného kandidáta na českého prezidenta Petra Pavla, respektive dostat jej na stejnou úroveň jako jiného možného kandidáta na prezidenta ČR Andreje Babiše, a tím jej diskreditovat, je naprosto zřejmá.

1.9.2022 v 12:51 | Karma: 23,80 | Přečteno: 957x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Do čeho se započítává i negativní reklama?

Veronika Valíková napsala text s názvem „I negativní reklama se počítá“ o těch, kteří mají stále potřebu špinit Jaromíra Nohavicu, čímž si podle autorky dokazují „svou morální převahu“. Tak se nad tím trochu zamyslím.

16.8.2022 v 11:49 | Karma: 20,30 | Přečteno: 485x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Mé dojmy z absence na koncertu Jaromíra Nohavici

Nebyl jsem v pátek 12. srpna v zámeckém amfiteátru ve Strážnici na koncertu známého folkového písničkáře Jarka Nohavici, ač bych o něm mohl napsal, že je to z minulosti přímo můj známý. Jenže já znám osobně lidí, až hanba.

15.8.2022 v 12:15 | Karma: 27,92 | Přečteno: 1497x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

V Polsku zatkli šestnáctiletého mladíka kvůli útoku na varšavskou synagogu

2. května 2024  13:47,  aktualizováno  16:52

Polská policie zadržela šestnáctiletého mladíka, kterého podezírá z útoku na synagogu Nožykowých ve...

Je to úlet, míní experti o antikampani SPOLU. Trestná však podle nich není

2. května 2024  16:51

„Rusko, pro tebe všecko,“ paroduje předvolební kampaň SPOLU heslo hnutí ANO „Česko, pro tebe...

Začaly maturity. Podle učitelů lehké, studenty ale trápily logaritmy

2. května 2024  16:42

Studenti posledních ročníků maturitních oborů poprvé usedli k maturitním písemkám. Ve čtvrtek...

Auto vyjelo ze silnice a srazilo tři chodce. Žena zemřela, dvě děti jsou zraněné

2. května 2024  16:40

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1022x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik