Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Češi jsou spíš komunisti než fašisti

Proč v Česku zatím neuspěla fašistická strana? Takovou otázku nepoložil, ale rovnou na ni odpovídal ve svém komentáři Jiří Pehe na serveru Novinky.cz. A sice tak (v parafrázi), že fašisti nemají u nás na co navazovat.  

Komunisti však podle komentátora na co navazovat mají, takže komunistická strana u nás stále disponuje značným vlivem. Zde je odkaz na komentátorův text: http://www.novinky.cz/komentare/397998-komentar-proc-v-cesku-zatim-neuspela-fasisticka-strana-jiri-pehe.html

Zamýšlet se nad fašizujícími politickými směry je ale problematické, neboť termín fašismus nemá pro každého stejný obsah. Zatímco Jiří Pehe v komentáři třeba říká, že se u nás za protektorátu prosadil fašismus oficiálně v tvrdé nacistické formě, ale jako německý import, řada badatelů odmítá spojovat například italský fašismus a německý nacismus do jedné kategorie. Důvodem je, že pro Hitlerův nacismus byly zásadními prvky programu rasismus a antisemitismus, kdežto Mussolini měl ve svém hnutí řadu židovských členů. Proto se jeví tyto ideologie jako vzájemně neslučitelné.

Fašismus i nacismus (asi je nemá cenu do minulosti příliš pitvat) představují každopádně zrůdné totalitní ideologie, co způsobily obrovské lidské utrpení, ač nacismus nesrovnatelně větší. Každý ale, kdo dnes označí nějaké politické uskupení za fašistické nebo nacistické, ať přitom použije či nepoužije zjemňující předponu „neo-“, by měl napřed přesně vysvětlit, co tím myslí, protože jinak se jedná jen o nálepkování. To však může těžko udělat člověk, co chápe nacismus coby tvrdou formu fašismu. Zmatení pojmů vnáší do úvah o totalitních ideologiích už jakási definice nacismu, totiž nacionálního socialismu jako krajně pravicové totalitní ideologie založené na vypjatém nacionalismu, prvcích socialismu, militarismu, rasismu a antisemitismu. Nejsem si jistý, ale mám pocit, že takové chápání nacismu vnutil světu Stalinův bolševický Sovětský svaz po druhé světové válce. 

Hitlerův nacismus měl za největšího nepřítele, svého i lidstva, sice právě bolševismus, ale asi jen proto, že bolševismus znamenal nejnebezpečnější konkurenci pro jeho světovládné cíle. Když se nad tím zamyslíme, bolševismus a nacismus jsou vlastně ideologie stejného druhu. Rozdíl je, že národní socialismus pracuje s nacionální ideou německého árijského nadčlověka a jiné rasy, hlavně židovskou, považuje za méněcenné, zatímco bolševismus staví na ideji nového sovětského člověka a nahrazuje rasismus třídním principem. V obou těchto totalitních ideologiích lze takovým způsobem prakticky kohokoli označit za nepřítele a ospravedlnit tak jeho likvidaci. Koneckonců árijští nadlidé i noví sovětští lidé to tak dělali, když měli moc ve svých rukou.

Jiří Pehe má pravdu, když tvrdí, že v českých zemích měla už před válkou relativně velkou podporu komunistická strana. Souviselo to s tím, že plebejský český národ tíhl daleko více k levicovým hodnotám a komunistická idea, co si budeme nalhávat, je ve původní podobě velice přitažlivá a sympatická. Vytváří obraz světa, kde si budou všichni lidé rovní, budou společně tvořit a pracovat a také společně užívat plodů své práce, světa, v němž nebude pánů ani otroků, kde nebudou války, bída ani nenávist a jedni nebudou vykořisťovat druhé. Komunismus maluje obraz ideálního světa a ideálních lidí a jako takový je utopií, pomocí níž však nelze vládnout. Pomocí ideologie bolševismu ano, jak víme z vlastní zkušenosti. A Gottwald byl bolševik a vládnout chtěl. Tak se komunistická strana pod jeho vedením stala bolševickou a takovou je dodnes.

Neměli bychom se nechat zmást tím, že se jako bolševická současná česká komunistická strana nechová. Dokud musel, tvářil se i Gottwald jako demokrat. Vynahradil si to později, když uchvátil moc. Bylo by to tak i tentokrát, kdyby nastaly podmínky pro restauraci vlády bolševiků. Možná by Jiří Pehe nemusel tolik rozebírat, proč u nás zatím neuspěla nějaká fašistická strana, ale měl by se pozastavovat spíš nad tím, jaké úspěchy dlouhodobě slaví v Česku bolševická komunistická strana. Jenže on asi bere takovou situaci jako housku na krámě a dokonce říká, že komunisti hrají sanitární roli vůči fašismu a extrémní pravici. Ale nebezpečí, jaké by hrozilo od fašizujících stran, za které Jiří Pehe zřejmě považuje třeba Úsvit či Dělnickou stranu, kdyby získaly významný vliv, je v podstatě směšné proti tomu, co by dokázali neobolševičtí komunisti u moci.

Autor: Jaroslav Kvapil | neděle 20.3.2016 15:12 | karma článku: 19,35 | přečteno: 679x
  • Další články autora

Jaroslav Kvapil

Je po eurovolbách, takže něco o rozdělování, spojování a válce

Každý „jaksi ví“, že jsou si všichni lidé rovni, tak hledejme, co nás spojuje, a ne důvody k nenávisti a válčení. Avšak proč se bratřit s každým zmetkem? Kdo je ale ten zmetek a kdo kvalitní produkt?

17.6.2024 v 9:09 | Karma: 11,12 | Přečteno: 371x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

O blogerovi roku, uličním výboru a tak podobně

Přečetl jsem si několik článků o výsledcích „Blogera roku“, ale hlavně diskuse k nim, a když jsem se brodil tou vyhřezlou zlobou, napadlo mě, že by kompetentní lidé měli tuto anketu zrušit, což se samozřejmě nestane.

6.6.2024 v 12:21 | Karma: 15,39 | Přečteno: 387x | Diskuse| Hyde park

Jaroslav Kvapil

Pravda o Červené Karkulce

Je hrozné, jak se dneska v zájmu genderové i jiné korektnosti upravují literární díla klasiků. A považte, že dokonce i pohádky. Ještěže na to upozornila jistá učitelka češtiny a dala tím směr našemu vědeckému bádání.

1.4.2023 v 12:48 | Karma: 17,40 | Přečteno: 645x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Ježíš na krumpáči

Smrt čeká na všechny, ale v zařízeních, kde tráví své dny lidé na sklonku života, se připomíná naléhavěji než jinde. Následující příběh začíná v roce 1996 v Domově důchodců v Radkově Lhotě, kde je právě hodně živo.

26.3.2023 v 15:34 | Karma: 21,66 | Přečteno: 458x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Marie Kudeříková, zatvrzelá až k obdivuhodné statečnosti, popravená právě před 80 lety

Není dobré zlehčovat oběť kohokoli, kdo bojoval proti zlu. To se nám vždycky vymstí. Je ovšem tragicky absurdní, že nemálo z lidí, kteří proti jednomu zlu bojovali, posloužili v konečném důsledku třeba nevědomky jinému zlu.

26.3.2023 v 13:56 | Karma: 25,54 | Přečteno: 700x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Spadlý strom v Praze zranil dva lidi. Bouřky v Česku komplikují dopravu

6. července 2024  11:58,  aktualizováno  19:48

Od jihozápadu do Česka dorazily bouřky. V Praze-Braníku spadl strom na dva lidi, jeden z nich je...

ANALÝZA: Fiasko číslo 2. Jak se lhalo o Bidenovi a všichni to věděli

2. července 2024

Premium Boj Joea Bidena s vlastní stranou a nápomocnými médii, jež ho vyzývají, aby zabalil boj o Bílý dům,...

Je to vážné, nad Bidenem lámou hůl už i sponzoři. Sám se nevzdá, náhrady jsou

28. června 2024  17:46,  aktualizováno  22:07

Devadesátiminutová první předvolební debata mezi bývalým republikánským prezidentem Donaldem...

Spadlý strom v Praze zranil dva lidi. Bouřky v Česku komplikují dopravu

6. července 2024  11:58,  aktualizováno  19:48

Od jihozápadu do Česka dorazily bouřky. V Praze-Braníku spadl strom na dva lidi, jeden z nich je...

Na Kutnohorsku po nehodě auta zemřelo dítě. Další dva lidé jsou zranění

6. července 2024  18:36

Po nárazu osobního auta do stromu u obce Starkoč na Kutnohorsku v sobotu odpoledne zemřelo dítě,...

Na jedenácti místech v Česku padly teplotní rekordy, v Praze naměřili 34,3 stupně

6. července 2024  18:22

Na jedenácti místech ze 165 dlouhodobě měřících stanic v Česku dnes padly teplotní rekordy. Nová...

Telefony, počítače i drony. Celníci a finanční správa prodávají zabavené zboží

6. července 2024  18:11

Celní a finanční správa spouští 9. července dražbu zboží, které celníci zabavily. Elektroniku a...

  • Počet článků 653
  • Celková karma 13,26
  • Průměrná čtenost 989x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik