Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Rath, stát a společnost

Řeč Davida Ratha před Poslaneckou sněmovnou Parlamentu České republiky byla z čistě rétorického hlediska postavena celkem dobře. Rath působil na city i na rozum naslouchajících a méně kriticky zdatný posluchač mu mohl i leccos uvěřit.

Z věcného hlediska však Rathův projev přinesl víc otázek než odpovědí, více informací mezi řádky než faktických údajů. Místo obhajoby řada obvinění, někdy dost nechutných. Obvinění Lenky Bradáčové, že pracovala na zakázku s příslibem vyšší pozice, to je sousto pro kachní žaludky. A obvinit ministra vnitra, že ničí lidské osudy tím, že jím řízená policie odhaluje zločiny a chytá zloděje? To ani není hodno komentáře. Policie v tomto případě odvedla kvalitní práci a lze jenom doufat, že bude stejně dobře postupovat i v jiných případech. Kdosi řekl, že demokracie u nás začne fungovat teprve tehdy, až bude při trestném činu dopaden a posléze odsouzen první politik vládnoucí garnitury. On už místopředseda ČSSD a ministr financí Ivo Svoboda byl z tunelování obviněn za oposmluvní vlády ČSSD a odsouzen za vlády Jiřího Paroubka, ale to může být jenom ta příslovečná vlaštovička, která jaro nedělá. Uvidíme, kdy přijde skutečné jaro a bude měřeno všem stejným metrem. Třeba se jednou dožijeme i časů, kdy změny vlád nebudou doprovázeny čistkami ve státních orgánech a institucích. Pak teprve budeme moci říct, že stát opravdu funguje.

Na projevu Davida Ratha mě zaujala ještě jedna věc. Rath prohlásil něco v tom smyslu, že se nejednalo o úplatek, protože šlo o peníze, kterými měla být financována volební kampaň ČSSD. Tím potvrdil, že čeští politici (skoro se mi to slovo chce dát do uvozovek) úplatky pro politické strany berou jako věc samozřejmou a mravně nezávadnou. Potvrdil tím zároveň skutečnost, že zdrojem a hybatelem korupce v Česku jsou politické strany. Je evidentní, že dokud politické strany nebudou financovány pouze státem, a to zcela průhledně a jenom v nejnutnější míře, bude u nás korupce bujet i nadále. Politické strany nepotřebují žádné dary od firem, ani od svých členů, od těch mají členské příspěvky. A voliči zase nepotřebují, aby byly volební kampaně politických stran financovány stamilionovými až miliardovými částkami. Volič určitě nějaké to laciné pivo, guláš nebo párek před volbami oželí, když bude mít jistotu, že mu jím zvolení politici nebudou po další čtyři roky tahat peníze z kapes, aby pokryli deficity veřejných financí způsobené korupcí. Strany nechť mají peníze na nájmy a provoz svých sekretariátů a přiměřené platy aparátčíků. Když bude volební kampaně financovat stát, tak nic víc nepotřebují.

 A co vypovídají reakce na aféru Davida Ratha o naší společnosti? V diskusích snad nejčastěji zaznívá názor, že Rath je jenom obětní beránek, aby byla odvedena pozornost od případů PROMOPRO, OpenCard, MUS a dalších. Inu, relativizovat mravní hodnoty a vytvářet konspirační teorie se česká společnost učila během více než padesát let trvající totality (i když vytváření konspiračních teorií je celosvětový jev související s medializací a virtualizací života ve vyspělých zemích). Dokud se nenaučíme společenské jevy nejen spojovat, ale i oddělovat, tak se tohoto nebezpečného nešvaru nezbavíme. PROMOPRO, OpenCard, MUS i úplatková aféra Davida Ratha jsou samostatné kauzy a jako takové musí být řešeny a vyřešeny. A pokud se mezi nimi najde spojitost, pak se tak musí stát na základě faktů a ne na základě pocitů a politického fandovství.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jaroslav Jonáš | středa 6.6.2012 12:05 | karma článku: 17,66 | přečteno: 1074x
  • Další články autora

Jaroslav Jonáš

Kdo může za volební propad ČSSD

Dnes a denně se členové ČSSD dohadují, kdo zavinil její volební propad. Ze strany takzvaných pučistů je k vyvození osobní odpovědnosti vyzýván Bohuslav Sobotka.

7.11.2013 v 22:20 | Karma: 19,73 | Přečteno: 655x | Diskuse| Politika

Jaroslav Jonáš

Ať žije fungující stát!

Televize Nova přinesla reportáž o tom, jak opilý muž řídil dopravu na rušné křižovatce v Praze. Policie ho zadržela a dopravila na záchytku. Tím policisté považovali věc za vyřízenou.

7.11.2013 v 21:15 | Karma: 12,63 | Přečteno: 539x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Jonáš

Životní jistoty a jejich cena

Životní jistoty, hlavně teď před volbami velmi omílaná fráze. Ale ví vůbec někdo, co si pod životními jistotami představit? Znají lidé volající po životních jistotách cenu, kterou se za takzvané životní jistoty platí?

7.10.2013 v 16:59 | Karma: 16,94 | Přečteno: 822x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Jonáš

Konec politiky v Čechách?

Voda ve sklenici vody bouří, média hovoří o největší politické aféře v historii České republiky, a mně stále nějak uniká, v čem ta aféra spočívá. V tom, že politika bývá často umouněná, ba přímo špinavá? Tedy v politické praxi?

15.7.2013 v 21:30 | Karma: 15,52 | Přečteno: 464x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Jonáš

Boj proti korupci? Směšné!

Současná politická aféra má pohledem mých očí dva aspekty. Na jednu stranu vítám, že se protikorupční policie dostává do nejvyšších pater české politiky, dokonce do pater vládních. Podle obecně uznávaných a proklamovaných pravidel to znamená, že u nás začíná fungovat demokracie. Na druhou stranu se obávám, že tomu tak není.

20.6.2013 v 16:35 | Karma: 20,19 | Přečteno: 750x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Útok ze severu už máme pod kontrolou, řekl Zelenskyj. Navštívil Charkov

24. května 2024  21:19,  aktualizováno  21:41

Ukrajinské síly získaly „bojovou kontrolu“ nad oblastmi, kterými ruské jednotky tento měsíc...

Víme, kde má Putin bunkry, tvrdí Kyjev. Šéfa Kremlu přirovnal k upírovi

24. května 2024  20:40

Známe polohu bunkrů ruského vůdce Vladimira Putina, prohlásila ve čtvrtek ukrajinská vojenská...

Výdejní boxy zahlcují města. Vizuální smog, hodnotí je radnice a chtějí nájem

24. května 2024  20:20

Otevřeno nonstop a skoro na každém kroku. Výhody, které oceňuje asi většina lidí, kteří si něco...

Na výletě žačku srazilo auto a ochrnula. Škole pojistka nestačí, není ani povinná

24. května 2024

Premium Počet školních úrazů narostl v uplynulém školním roce o šest procent. Celkem se jich stalo přes 45...

  • Počet článků 53
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1494x
Jsem člověk, který se celý život snaží vědět všechno o něčem a něco o všem.